Başbakan Erdoğan, esnafa müjdeyi verdi

Başbakan Erdoğan, esnafa müjdeyi verdi

Başbakan Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde İstanbul özel halk otobüsleri esnafları ile buluştu.

İstanbul Özel Halk Otobüsü Esnaf Odası ve İstanbul Özel Halk Otobüsü şirketleri, Haliç Kongre Merkezi’nde Başbakan Erdoğan ile görüştü.

Başbakan Erdoğan, İstanbul’da ki Özel Halk otobüsü esnafıyla bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Özel halk otobüslerinin sorunlarını çok iyi bildiğini söyledi.

Etkinliğe Başbakan Erdoğan ile birlikte, İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul milletvekili Osman Aşkın Bak, İETT Genel müdürü Hayri Baraçlı, İBB Ulaşım daire Başkanı Yakup Demirhan, İstanbul Esnaf ve sanatkâr birliği Başkanı Faik Yılmaz, Esnaf odası Başkanı İsmail Yüksel, Özulaş AŞ. Başkanı Göksel Ovacık, Yeni İstanbul AŞ. Başkanı Şirin Varışlı, Mavi Marmara AŞ. Başkanı Yıldırım Yılmaz, Halk Ulaşım Başkanı İbrahim Kala, Öztaş AŞ. Başkanı Cemal Soydaş, Töhob genel sekreteri Onur Orhon, VİP Taşımacılık Derneği Başkanı Neşet Sönmez, İSTOD Başkanı Zakir Uzun, TÖHOB yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Özel halk otobüsleri basın müşaviri Ercüment Çoşkun,sektör temsilcileri,sektör basını, ulusal basın ve Özel halk otobüs esnafları katıldı.

Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksel, destek talep etti

Başbakan Erdoğan’a temel sorunlar ile ilgili 4 maddelik bir dosya sunulduğunu söyleyen Başkan İsmail Yüksel, KDV indirimi, toplu ulaşım yasası, UKOME de temsil hakkı ve ücretsiz yolculuklar ile ilgili destekleri içeren dosyayı, TBMM ziyaretinde kendilerine verildiğini söyleyerek, temel sorunlar ile ilgili Esnafın mağduriyet yaşadığını belirterek, Başbakan Erdoğan’dan destek istedi.

İbb Başkanı Kadir Topbaş, düzenlemeler hakkında bilgi verdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapılan iyileştirmeler ile % 8 civarında Özel Halk otobüslerine katkı sağladık. Toplu taşıma araçlarının yaşına göre bir sıralama yaptık. Yeni ve alçak tabanlı araçların hizmet bedellerini en az seviyelere indirdik. 350 bilet bedeli yerine 10 bilet bedeli gibi sembolik rakamlara çektik. Yıllık ruhsat harçlarını kaldırdık. Devir bedellerini bir defaya mahsus kaldırdık. Birikmiş olan zorunlu devir talepleri ihtiyacı karşılandı. 2013 ün sonuna kadar öğrenci geçişine 15 kuruş ek ödeme yaptık. Mavi kart, abonman, bilet hâsılatının tamamı taşımacılara ödeniyor. 2013 sonuna kadar uygulanan sistemde ortalama bilet bölgelere göre 1,20-1,25 liraydı. Tedbir aldık ve durumu düzelttik. Bu değeri 1,30-1,35 liraya yükselttik. Tüm taleplerinizi karşılıyoruz, diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, vergi müjdesi verdi

İstanbulda otobüs şoförlüğü yapmanın dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu ifade eden Erdoğan, Zor vazifeyi hakkıyla yerine getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Sabrınız için, dirayetiniz için her birinize şahsım ve tüm İstanbullular adına şükranlarımı sunuyorum. Her gün büyüyen, genişleyen bir şehirde hizmet üretiyorsunuz. Nüfusu ve turist sayısı da her yıl katlanarak artan İstanbul da hizmet veriyorsunuz. Artan refahla birlikte insanların daha çok seyahat ve hareket ettikleri şehirde görev yapıyorsunuz. Böyle bir şehirde, böyle bir şehrin trafiğinde insanımızı bir yerden alıp bir yere götürmek, hem dikkat, hem sabır, hem de tahammül istiyor, diye konuştu.

Ulaşım, toplu taşıma ile yapılır

Erdoğan, halka hizmetin Hakka hizmet olduğuna inanıp, zoru başarmak için gece gündüz demeden mücadele ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: “Modern bir kentte, modern bir şehirde modern ulaşım özel araçlarla değil, toplu taşım araçlarıyla yapılır. Özel araç aslında lükstür. Aracın içinde bir kişi, aslında şoförle beraber 4-5 kişilik. Çoğu zaman tek başına şoför otomobiliyle gider. Bu aynı zamanda israf olur. Kimsenin özel hayatına karışamayız. Sadece gereken uyarıları yapar, gereken hizmeti yine sağlarız. Ekonomide bir israf ekonomisi, bir de verim ekonomisi vardır. Biz hangisini savunacağız?

Tabii ki verim ekonomisini savunacağız. Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerimizde özel araç alışkanlığının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Özel araç ne kadar terk edilirse, toplu taşımada kalite o kadar artar. Ne kadar az araç trafiğe çıkarsa, o kadar fazla otobüs, halk otobüsü, minibüs, taksi trafiğe çıkar. O kadar fazla yol yatırımı, metro yatırımı, ulaştırma yatırımı yapılır. Bir yandan toplu taşımanın kalitesini artırırken, artık bir yandan özel araç alışkanlığımızdan vazgeçmemiz gerekiyor.

İnsanların metro, metrobüs, otobüs, minibüs kullanarak işe gidip gelebileceklerini, ulaşım ve huzurun çok daha farklı olacağını ifade eden Erdoğan, 20 yıl öncesine kadar İstanbul'da raylı sistem olmadığını, İstanbul'u tamamen metro ağlarıyla öreceklerini kaydetti.

Erdoğan, metro ağları bu kadar genişlerken minibüslerin, taksilerin, belediye ve halk otobüslerinin öneminin asla azalmadığını, tam tersine toplu taşıma kültürünün yerleştiğini, ulaşımın ucuzladığını, konforlu otobüslere rağbetin daha da arttığını vurguladı.

KDV ve ÖTV ile ilgili çalışma yapacağız

İstanbuldaki halk otobüslerinin sorunlarını çok iyi bildiğini kaydeden Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşın halk otobüsü esnafının sorunlarını çözmek için attığı çok önemli adımları az önce dinlediklerini söyledi.
Otobüslerde biletçilerin kaldırıldığını, hizmet bedellerinin azaltıldığını, yıllık ruhsat harçlarının kaldırıldığını hatırlatan Erdoğan, devir bedellerinin bir defaya mahsus kaldırıldığını ve öğrenci geçişine ilave 15 kuruş bütçeden destek sağlandığını anımsattı.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: Bu ve benzeri reformlarla halk otobüsü esnafımızın gelirlerinde yüzde 7-8 gibi bir iyileşme sağlandı. Şimdi bu reformlarımız kararlılıkla devam edecek. Ben Müsteşarıma da söyledim. Gerek KDV, gerekse ÖTV erle ilgili inşallah Maliye Bakanıma bir çalışma yaptıracağız ve bu çalışmadan sonra da inşallah İsmail Bey kardeşimizle de irtibatları kurmak suretiyle gerekli adımları da en kısa zamanda inşallah atmış olacağız.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.