Başkent metrosuna Bakanlık desteği

Başkent metrosuna Bakanlık desteği

Ulaştırma Bakanlığı, toplam tutarı yaklaşık 3 milyar TL olan Ankara Metroları Tamamlama Projesi için 1,6 milyar TL kaynak ayırdı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapımını devraldığı Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan ve Tandoğan-Keçiören Metro projelerinin bitirilebilmesi için önemli bir kaynak ayırdı. Bakanlık, Belediye tarafından 2010 yılı sonuna dek 1 milyar TL harcama yapılan 3 metro projesine 1 milyar 597 milyon 300 bin TL yatırımda bulunacak. Toplamda yaklaşık 44 kilometre inşaat yapımı ve 204 adet araç
Kızılay-Çayyolu Metrosu, 18 kilometre inşaat yapımı ve 144 adet araç alımını içeriyor. Proje için 606 milyon 300 bin TL ayrıldı. Batıkent-Sincan Metrosu 15,6 kilometre ve 120 adet araç alımı ile elektromekaniği kapsarken, bu proje için de 458 milyon TL’lik bir yatırım söz konusu. Tandoğan-Keçiören Metrosu ise 10,2 kilometrelik bir inşaat yapımı ile 60 adet araç alımını kapsarken, elektromanyetik alınması da söz konusu. Bu proje için ise bu yıl içinde 533 milyon TL kaynak ayrılmış durumda.
Sözleşme imzalandıktan sonra inşaat başlıyor
Bakan Yıldırım, Keçiören-Tandoğan hattının yapımı için Perşembe günü üstlenici Gülermak-Kolin iş ortaklığı ile sözleşme imzalanacağı bildirildi. Yıldırım sözleşme imzalandıktan sonra hemen yer tesliminin yapılacağı ve inşaata başlanacağını da bildirdi. Keçiören-Tandoğan hattının diğer iki hatta göre yapımının daha fazla zaman alacağını söyleyen Yıldırım, bu hattı kısa bir sürede bitirmeyi düşündüklerini ifade etti.
“2014’te hazır”
Binali Yıldırım, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarının sözleşmelerinin de gelecek hafta ayın üstlenici firmalarla imzalanacağını belirterek, her üç hatta da 15 gün içerisinde inşaata başlamayı istediklerini kaydetti. Binali Yıldırım Ankara’nın artan nufusuna değindi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her şey yolunda giderse Keçiören-Tandoğan hattını 2,5 yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarının ise 2 yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece 2014 yılı başlarında ve ortalarında bu üç hattı da hizmete almayı hedefliyoruz.
“15 günde 3 güzergahta çalışmaya başlıyoruz”
Bakan Yıldırım açıklamalarını şöyle sürdürdü; Bütün hazırlıklarımızı tamamladık, önümüzdeki 15 gün içerisinde 3 güzergahta da süratli bir şekilde çalışmaya başlayacağız. İşimizin zor olduğunu biliyoruz. Ankaralılar bu hatların başlaması için çok beklediler. Ama çoğu gitti azı kaldı. Kazmayı vuruyor ve bu metroları inşallah tamamlıyoruz.” www.tasimacilar.com
31.01.2012 / 12:19