BAYRAKTAROĞLU: Biz Bu Filmi 10 Yıl Önce Gördük, Cinayetler İşlendi

BAYRAKTAROĞLU: Biz Bu Filmi 10 Yıl Önce Gördük, Cinayetler İşlendi

İlkem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTAB Başkan Yardımcısı Ali Bayraktaroğlu, UKOME kararlarını ve öğrenci taşımacılarına yapılan yüzde 5’lik zamma yönelik eleştirilerini İTO üyeleri ile paylaştı.

İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda gündem dışı söz alarak bir konuşma yapan, İlkem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTAB Başkan Yardımcısı Ali Bayraktaroğlu, UKOME kararlarını ve öğrenci taşımacılarına yapılan yüzde 5’lik zamma yönelik eleştirilerini İTO üyeleri ile paylaştı.

'Bu gidişatı acilen durdurmalıyız'

Önümüzdeki süreç ile ilgili kaygılarını dile getiren Bayraktaroğlu, ‘Biz bu filmi 10 yıl önce gördük. Çok ciddi çatışmalar oldu. Servis sektörü o yüzden kirli bir sektördür. Biz 10 yıldır bu kirliliği düzeltmeye çalışıyoruz. Buralarda söz alarak, ilgili sivil toplum örgütlerinde görev yaparak bu kirliliğin önüne geçmeye çalışıyoruz. Gerçekten bir kaos ortamı olacak. Bu yeni UKOME kararına hatta yeni yönerge değişikliğine hukukçularımızla birlikte yürütmeyi durdurma kararı alarak, bu gidişatı acilen durdurmalıyız’ dedi.

 


 

'İTO üyesi şirketler ve tüccarlar devre dışı bırakılıyor'

İstanbul Ticaret Odası üyelerine konuyla ilgili bilgi veren Bayraktaroğlu konuşmasında şunları kaydetti: Büyükşehir Belediyesi bir yönerge değişikliğine gitti. Bu yönerge değişikliğinde okulların refere ettiği servis firmalarına emanet ettiğimiz çocuklarımızla ilgili bir karar aldı. O kararın Türkçe açıklaması şudur, İstanbul Ticaret Odası’nın ilgili komitesine üye olan şirketler, tüccarlar devre dışı bırakılıyor. İlgili okul aile birlikleri devre dışı bırakılıyor. Servisçiler ile velileri karşı karşıya getiren bir uygulama başlatılıyor’ dedi.

‘Biz bu filmi daha önce de görmüştük’

Yaklaşık 20 yıldır bu sektörün içinde olduğunu ve başka hiçbir iş yapmadığını belirten Bayraktaroğlu, ‘biz 10 yıl önce bu filmi gördük. Çok ciddi kaos ortamları oldu. Servisçiler ve veliler karşı karşıya geldi. 5 tane servisçinin bir okula stant açtığını düşünün, 5 tane bireysel servisçinin stant açtığını düşünün ve pazarlık yoluyla onlarla anlaşmaya çalıştığınızı düşünün. Bu konu çok hassas bir konu ve derhal müdahale etmemiz gerekiyor’ dedi.

‘Rant kavgası oluşturulmak isteniyor’

Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararı eleştiren Bayraktaroğlu, uygulamanın yaratacağı sıkıntıları şu şekilde ifade etti: ‘Belediye bir kere garantörlük yapan, okul müdürlüklerinin, okul sahiplerinin, okul aile birliklerinin, yani seçilmiş kişilerin almış oldukları kararları, desteklemeyen bir tutum içine girdi. Şu kararla çocuklarımız maalesef ve maalesef bir kolundan bir servisçi diğer kolundan başka bir servisçi çekerek orada bir rant kavgası oluşturulmak isteniyor’ diyerek, kaygılarını dile getirdi.

'Sürecin tüm garantörlüğünü biz yapıyoruz’

Çocukların güvenli bir şekilde taşınması gerektiğine dikkat çekerek, İstanbul trafiği ve güvenlik olgularına vurgu yapan Bayraktaroğlu, güvensiz bir ortamın oluşturulduğunu savundu. Şirketlerin bu aşamada devreye girerek, baştan aşağıya çocukların güvenliği için ciddi çalışmalar yaptığına işaret etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: ‘sürücünün sabıka kaydını bizzat biz inceliyoruz. Onu da geçtik, GBT’sine baktırıyoruz. Sağlık raporunu istiyoruz, ilgili sağlık kuruluşuyla anlaşıp, git oradan raporunu getir diyoruz, çünkü servis sürücüsünün o servis esnasında bir rahatsızlık yaşamaması gerekiyor. Sürecin her türlü garantörlüğünü biz yapıyoruz, şimdi kim yapacak? Veli bunca detayı nerden bilecek ve nasıl takip edecek? Veliye pazarlık et diyorlar, şimdi pazarlık gücü iyi olan bir veli düşünün, çok iyi pazarlık yapacak, aynı binada oturan bir veli çocuğunu 100 liraya gönderecek başka bir veli 70 liraya gönderecek. Ne kadar adilane?’ diyerek tepki gösterdi.

‘UKOME toplantılarında biz neden yokuz?’

UKOME toplantılarında demiryolları, denizyolları, karayolları, İETT, İSPARK AŞ yetkilileri bulunurken, kendileri ile ilgili ciddi kararlar alınan bu toplantılarda neden tüccarların ve firma sahiplerinin bulunmadığını soran Bayraktaroğlu, son aşamada yargıdan başka başvuruda bulunabilecekleri bir yolun bulunmadığına dikkat çekti.

UKOME’nin kararı, gerçeklikten uzak popülist bir karar

UKOME yetkililerinin almış oldukları kararları oldukça popülist bulduğunu belirten Bayraktaroğlu, AB uyum yasalarını hatırlatarak, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: ‘servis sektörü bireysele yönlendirilmeye çalışılıyor, AB uyum yasaları, kurumsal işleyiş bunların hepsi bir kenara atılıyor. Bu sektörün içinde ciddi istihdam var, ciddi vergilendiriliyoruz hatta 8.5 ay çalışıp, 12 ay vergi ödeyen sayılı sektörler içinde yer alıyoruz. . 8.5 ay bizim gelirimiz var fakat devlet diyor ki, SSK, muhtasar, gelir vergisi her şeyiniz 12 ay diyor. Bu böyle olduğu için biz sektörün bireyselleştirilmemesini istiyoruz’ dedi.

‘Bu sektör bizden hesap sorar’

Bayraktaroğlu konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi: ‘22. Komite olarak temsil ettiğimiz 15 bin üyemiz var. Onların da haklarını savunmak durumundayız. Burada sadece kendimizi ve bazı şirketleri konuşmuyoruz. Bir bütünü konuşuyoruz. Resmin tamamına bakarsak, burada bir yargı yolu gözüküyor, bunu ivedilikle aşmamız gerekiyor. Uzun sürer, kısa sürer hakkımızı alırız, almayız ama bununla ilgili bir girişimde bulunmazsak yarın bu sektör bizden hesap sorar.’ Alev ARSLAN 18.09.2013/11:22

 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.