Bazı AB ülkelerinin, Lojistik sektöründe ''Anti damping'' uygulamaları başlattıkları gözleniyor

Bazı AB ülkelerinin, Lojistik sektöründe ''Anti damping'' uygulamaları başlattıkları gözleniyor

Avrupa birliği üyesi Hollanda, Avusturya, Belçika ve Fransa'ya dikkat, 10 binlerce Euro ceza yazıyorlar. Ceza yememek için bu bilgilerden faydalananın.

Uzun süredir, AB ülkelerinin lojistik sektör temsilcilerinin, AB üyesi olmayan ülkelerin taşıma şirketleri ile rekabet edemediklerini ve buna karşı tedbir alınması istedikleri biliniyordu. Haziran 2014 içinde, Fransa, Belçika, Hollanda ve Avusturya başta olmak üzere, AB ülkelerinde yürürlüğe giren tedbirler, ''Anti damping'' tedbirleri mi alınıyor sorusunu gündeme getirmiştir. Bu tedbirler, münferit tedbirler gibi görünmekle beraber, AB geneline yayılırsa, Türk lojistik sektörünü de ciddi şekilde etkileyebilecektir. FRANSA:
12 Haziran 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, normal haftalık dinlenmelerin (45 saat) araçta yapılması yasaklanmıştır. Bu kuralın ihlali halinde, 30.000 EUR para cezası ve bir yıl hapis cezası öngörülmektedir. Ayrıca manipülasyon tespiti halinde 4.000 EUR, başkasının takograf sürücü katının kullanılması ve sürücü kartı takmadan araç kullanılması durumunda ise 3.750 EUR ve altı ay hapis cezası verilecektir. Araç kullanımı ile ilgili belgelerin gösterilememesi durumunda da, aynı ceza öngörülmektedir. Şu an bu tasarı görüşme aşamasında olduğu öğrenilmiş, Fransa ile ilgili henüz yürürlüğe girmemiştir. BELÇİKA:
21 Haziran 2014 tarihinden geçerli olmak üzere , normal haftalık dinlenmelerin (45 saat) araçta geçirilmesi durumunda, 1800 EUR ceza verilecektir.Çünkü;561/2006/EC AB Yönetmeliğinin 8nci maddesininin 8 nci paragrafı ile AETR Sözleşmesinin 8 nci maddesinin 8 nci paragrafında, kısaltılmış haftalık dinlenmeler ve günlük dinlenmelerin, sürücü şirket merkezinden uzakta ise, araç park halinde ve sürücülerin istirahat edebileceği yatak varsa, araçta geçirilebileceği belirtilmektedir. HOLLANDA;
1 Haziran 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, çalışma süreleri ile ilgili manipülasyonların cezasını üç kart arttırmıştır.550 EUR olan ceza miktarı 1500 EUR olmuştur. AVUSTURYA:
1 Haziran 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, üç ve dört şeritli oto yollarda ,azami yüklü ağırlığı 7,5 ton ve üstü araçların en sol şeridi kullanmaları yasaklanmıştır. Bu gelişmeler üzerine IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacılar Birliği), AB Komisyonuna başvurarak, bu uygulamaların AB Mevzuatına ve AETR Sözleşmesinde belirtilen ''Cezaların orantılı olması'' ilkesine uygun olup olmadığının incelenmesini talep etmiştir. AB birliği pazarı liberalize etmeye çalışırken, bazı ülkelerin bu tür yaklaşımlarına nasıl tepki vereceği merak edilmektedir. Yukarda belirtildiği gibi; gerek 561/2006/EC AB Yönetmeliğinin 8 nci maddesinin 8 nci paragrafı ile, gerekse AETR Sözleşmesinin 8 nci maddesinin 8 nci paragrafında, kısaltılmış haftalık dinlenmeler ve günlük dinlenmelerin, sürücü şirket merkezinden uzakta ise, araç park halinde ve sürücülerin istirahat edebileceği yatak varsa, araçta geçirilebileceği belirtilmektedir. Kısaca sorun, 45 saat ve daha uzun süreli haftalık dinlenmelerin araçta geçirilmesidir. Polisin denetimlerde ,geçmişe yönelik 29 günlük sürücü faaliyetlerini kontrol ettiği göz önüne alındığında, firmaların kısaltılmış haftalık dinlenmeleri seferde ve araç üzerinde , normal haftalık dinlenmeleri (45 Saat) Türkiye'de evlerinde veya Otel/Motellerde geçirecek şekilde planlama yapmaları tavsiye edilir. Ancak, Fransa'nın uyguladığı cezanın, diğer ülkelerin uyguladığı cezalar göz önüne alındığında, ''ORANTISIZ'' olduğu açıktır.Bu konunun gerek sektör temsilcileri ve gerekse milli otorite tarafından AB makamları nezdinde gündeme getirilmesi gereklidir. Bilal Yeşil www.tasimacilar.com 16.07.2014