Bedel Ödenmezse Taşıma Yok

Bedel Ödenmezse Taşıma Yok

Ülkemizdeki tüm Özel Halk Otobüsü temsilcileri, 20 Ekim 2015 Salı günü 65 yaş üstü ve diğer ücretsiz yolculuk bedellerinin ödenmesiyle ilgili olarak, Ankara'da TŞOF Genel Merkezi toplantı salonunda sektör toplantısı ve basın açıklaması yaptı.

İstanbul, Bursa, Kocaeli, Kayseri, Sivas, Erzurum, Samsun, Elazığ,Tokat,Aydın, Gaziantep, ve Ankara ile birlikte 50 civarında Vilayetin Özel Halk otobüsü temsilcilerinin katılımı ile yapılan Basın toplantısına İstanbul Özel Halk otobüslerini temsilen Özulaş A.Ş. Başkanı Göksel Ovacık, Yeni İstanbul Halk Otobüsleri A.Ş. Başkanı Yalçın Beşir, Halk Ulaşım A.Ş. Başkanı Mustafa Altuntaş,Mavi Marmara A.Ş. Başkanı Ramazan Gürler ve Öztaş A.Ş. Başkanı Cemal Soydaş ile bu şirketlerin yöneticileri katıldı.

   TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel ve Genel Sekreter Onur Orhon ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldı toplantıda, Başkan Yüksel katılımcıların ücretsiz taşıma ile ilgili eleştirilerine cevap vererek, ücretsiz taşıma bedelleri ile ilgili yönetmeliğin henüz yayınlanmadığını ve şu anda Sayıştay’da olduğunu ve bir hafta içinde kamuoyuna açıklanacağı bilgisini verdi.

   Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Özel Halk Otobüslerinden ücretsiz yararlanan 65 yaş üzeri ve diğer vatandaşlarca Özel Halk Otobüslerinde yapılan yolculuk bedellerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından makul ve kabul edilebilir bir miktarda karşılanmaması halinde Özel Halk otobüsü esnafının, bu yolcuları artık ücretsiz taşımama kararını alacaklarını belirtti.

 

Yönetmelik Olumsuz Olursa, Esnaf Ücretsizleri Taşımama Kararı Alabilir

   TÖHOB Genel sekreteri Onur Orhon tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada; ’Özel Halk Otobüslerinden ücretsiz yararlanmakta olan kamuoyunda '65 Yaş'’ olarak bilinen vatandaşlardan yolculuk bedellerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılacak ödemenin makul ve kafi miktarda olması gerektiğini ifade basın bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: “ 'Bir kamu hizmeti olan Kent İçi Yolcu Taşımacılık' sektöründe faaliyet gösteren Özek Halk Otobüsü işletmecileri olarak amacımız vatandaşlarımıza en üstü seviyede kaliteli hizmet sunmaktır.

   Sürdürülebilir bir faaliyet için sürdürülebilir bir gelir olmazsa olmazdır. Devletimizden kamunun görevini yapıyor olmamız sebebiyle KDV muafiyeti, yakıt indirimi ve benzer yatırım ve işletme teşvik ve destekleri beklerken, ücretsiz taşımak zorunda bırakıldığımız yolculuk bedellerinin makul seviyede karşılanmasını beklemekteyiz. Aksi halde sektörümüzde iflaslar, kalitenin düşmesi, toplum kesimleri arasında istenmeyen hadiselerin meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Ücretsiz yolcularla ilgili makul bir aylık gelir desteği ödenmemesi halinde temsil edilen taşımacı esnafın daha fazla kontrolü mümkün olamayacak ve taşımacı esnaf, hak sahibi yolcuları taşımama seçeneğine zorlanacaktır.’’ İfadeleri kullanıldı.

   Basın açıklamasından evvel TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ve TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen oda, dernek, kooperatif ve şirket başkanlarının sorunlarını dinleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda ve istişarelerde bulundular.

 

Hukukçular Görüş Beyan Etti

   Türkiye Şoförler ve otomobilciler Federasyonu (TŞOF) avukatları toplantı sırasında hazır bulunarak kanun ile ilgili değerlendirme yaptılar;’’ İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir’’. İfadelerini kullandılar.

 

600 TL İstenmiyor

   65 yaş ve üzeri vatandaşlardan yolculuk bedellerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Tarafından, işletmecilere 600 TL. Civarında olduğu duyumları üzerine toplantıyı düzenlediklerini ve esnaftan gelen tepkilerden dolayı bu rakamı kabul etmediklerini belirten konuşmacılar, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, milletvekilleri, bölge milletvekilleri, siyasiler ile bürokratlara konuyu çok iyi bildiklerini ve onlara defalarca anlattıklarını belirterek TŞOF ve TÖHOB kurumunun daha aktif bir çalışma içinde olmasını beyan ettiler.

 

Dönüş Yolunda Toplantı

   İstanbul dönüş yolunda Sabanca TEM yolunda bulunan tesislerde yapılan toplantıda durum değerlendirmesi yapan İstanbul Özel Halk Otobüsü camiası, ay sonuna kadar çıkacağı söylenen yönetmeliğin beklenilmesi ve yönetmeliğin olumsuz çıkması halinde gerekli eylem kararının alınması kararlaştırıldı.

toplanti-001.jpg

toplanti-2.jpg

toplanti-3.jpg

toplanti-4.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.