Belge enflasyonu sona erecek

Belge enflasyonu sona erecek

Karayolu Yolcu Taşımacılığı Mevzuat Çalıştayı’nda, sektörün taleplerini dinleyen Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu, yapılacak yeni mevzuatla ilgili ipuçları da verdi.

Karayolu taşımacılığında yaklaşık 53 çeşit belgenin olduğunu belirten ve bu sayının çok fazla olduğunun altını çizen Genel Müdür Saim İlçioğlu, “Belgelerin sadeleştirme gerekliliği ortada” dedi.

Karayolu Yolcu Taşımacılığı Mevzuat Çalıştayı, 10-11 Şubat tarihleri arasında, İstanbul Wow Hotel’de gerçekleştirildi. Çalıştaya; Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Tolga Acar, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mahmut Gürses, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Kenan Aydoğan, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, IPRU Genel Başkanı Fatih Tamay, TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, TOF Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer, ve sektör mensupları katıldı.

 YENİ BİR ÇALIŞMA SİSTEMİ İHTİYACI

Çalıştayın açılış konuşmasında, sektörün mevzuat değişikliğine olan ihtiyacına dikkat çeken TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, “Diğer taşıma modlarının gelişme sebebiyle karayolu yolcu taşımacılığı sektörü yolcu kaybı ve pazar daralması yaşamaktadır.  Atıl kapasitesi olan sektörümüzün yeni bir çalışma sistemine ihtiyacı vardır.  2003 yılında taşıma sistemleri ve belge türleri ayrılmış ve yeni bir taşıma sistemine geçilmiştir, bu taşıma sisteminde sektörün kurumsal olarak gelişerek bir denge olacağı düşünülse de hedeflenen sonuca ulaşılamamıştır. Her geçen gün kan kaybeden sektörümüzün kurumsal yapıdan uzaklaşması sonucunda firmalar mali açıdan zayıflamakta ve hizmet kalitesi de düşmektedir.  Karayolu yolcu taşımacılığı sektöründe ekonomik olarak güçlü ve kurumsal firmaların yaratılması verimliliğin artırılmasını sağlayacaktır. Atıl kapasitenin azaltılması ve yolcu taşımacılığının ülke ekonomisine fayda sağlayamaya devam etmesi, mevzuatın günün koşullarına göre güncellenmesi ile mümkün olacaktır” dedi.

“SEKTÖRÜN GÖRÜŞLERİ YOL GÖSTERECEK”

Yeni mevzuat çalışmalarında sektörün görüş ve önerilerinin kendilerine yol göstereceğini belirten Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu; “Karayolu yolcu taşımacılığı alanındaki düzenlemeler uzun bir süre ele alınmamış. 2003 yılında Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmelikler yayınlandıktan sonra bu konuda düzenlemelere başlanmış. Bu tarihten günümüze kadar da kanun ve yönetmelikler  çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ancak bu düzenlemelerin üzerinden,  değişen ve gelişen dünya şartlarında, uzunca bir süre geçmiş olmasına rağmen burada bir yenileşmeye düzenlemeye gidilmemiş. Göreve geldikten sonra bu konudaki eksiklikleri tespit ettik. Bu mevzuat düzenlememiz sırasında, sizlerin görüş ve önerileri bize yol gösterecek. Bu sektörün daha dinamik daha rantabl çalışmasına imkan verecek görüş ve önerilerinizin mevzuatta yer alması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

 

BELGELERDE SADELEŞTİRME VE ELEKTRONİK TAKİP SİSTEMİ

Yeni mevzuat düzenlemesiyle beraber belge sayısını sadeleştirmek istediklerini de vurgulayan Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu şunları söyledi: “Yük ve yolcu taşımacılığında yaklaşık 53 çeşit belge düzenlenmeye başlanmış. Tabi bu kadar belge karmaşası içinde bu konuları çok net olarak anlatamadığımızı gördük.Belge konusunda bir sadeleştirme çalışması başlatalım istedik. İkinci hedefimizde;  gelişen dünyada elektronik takip sistemini uygulayalım istiyoruz. Hem kamunun diğer birimlerinin hem de  sektörün buna ihtiyacı var. Çünkü hiç kimsede bu konuda ne istatistiki bir çalışma nede önümüzdeki süreçlere ışık tutacak bir istatistiki bir veri maalesef bulunmuyor. İnşallah elektronik takip sistemini hayata geçireceğiz ve bu konuda sizlerin de görüşlerini alacağız. Elektronik takip sisteminin hem sektörün denetimi açısından hem de kamu güvenliği açısından birçok yeniliği getireceğini umuyoruz.” Belgeler konusunda Avrupa ülkelerindeki uygulamaya da dikkat çeken Genel Müdür İlçioğlu; “Avrupa ülkelerine bakıyoruz, bizim belge sayımıza ulaşan ülke yok, yarısına ulaşan da yok. 53 belge sayısını yönetemiyoruz, sayısını azaltacağız. Bunu yaparken kimsenin kazanılmış hakkını almamak için de gayret edeceğiz” dedi. Bu konuda sektörün desteğinin çok önemli olduğunun da altını çizen Genel Müdür İlçioğlu şunları söyledi: “Belgelerin sadeleşme gerekliliği ortada. Sizlerden, bizim yapacağımız mevzuat çalışmasına destek bekliyoruz. Biz sizin yanınızdayız, sizlerin de bizim yanımızda olmasını bekliyoruz.”

KAPASİTE KULLANIMINI ARTIRACAK BİR MEVZUAT İHTİYACI

Sektörün kapasite kullanımını artıracak yeni bir mevzuat istediğini belirten TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım; “2003 yılında çıkarılan Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmelikler, sektörü düzenleme ve kayıt altına almıştır. Ancak geçen sürede mevzuat yamalı bohçaya döndü. Mesleki yeterliliği ve kapasite kullanımını artıracak yeni bir mevzuat düzenlemesine ihtiyacımız var. Ulaştırma Bakanlığı’ndan ricamız her modun kendi yolcusunu alabileceği bir düzenleme istiyoruz. Entegre taşımacılığı kolaylaştıracak bir düzenleme istiyoruz. Belediyelerin artık sektörle rekabet etmesini istemiyoruz. Sürdürülebilir bir ulaşım sistemini sağlayacak yeni bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var” dedi. Karayolu yolcu taşımacılığı sektöründeki yeniden yapılanma gereksimine dikkat çeken IPRU Genel Başkanı Fatih Tamay; “Karayolu yolcu Taşımacılığı sektörü bir asırlık maziye sahip. Birçok ülkenin örnek aldığı tecrübemiz ve birikimimiz var. Ancak bu yeterli değil. Sektörümüzün belli gelişimlere ihtiyacı var. Sadece mevzuat değil muhtelif gelişimlere ihtiyacı var. Kamunun bizleri dinleyerek yolumuzu açmasını istiyoruz. Sektörümüzün daha fazla gelişebilmesi için daha fazla kurumsallaşmaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

OTOGARLAR İÇİN DE YENİ MEVZUAT TALEBİ

Otogarlar konusunda da bir mevzuat düzenlemesi ihtiyacı bulunduğunu söyleyen TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin; “Ulaştırma Bakanlığı’nın STK’ların görüşlerini alarak mevzuat değişimi yoluna gitmesi, Türkiye’nin çağdaşlığının ve demokratikliğinin bir göstergesidir. Bilindiği gibi otobüs terminalleri yapmak, işletmek veya işlettirmek yetkisi belediyelere verilmiştir. Karayolu, havayolu, demiryolu, denizyolu bunların hepsi ulaşım modu. Diğer üç modun terminalleri konusunda, Ulaştırma Bakanlığı, insiyatif sahibi fakat otogarlar konusunda yok. Biz karayolu yolcu taşımacıları olarak neden bu konuda dışarıda bırakıldık! Belediyeler yetkisiz olsun demiyoruz fakat tek başlarına yetkili de olmasınlar. Bir komisyon oluşturulsun. İçinde; Ulaştırma Bakanlığı, belediyeler, sektörün STK’ları, üniversiteler, TOBB temsilcileri olsun ve otogarlar konusunda kararı bu komisyon versin. Belediyeler yeni otogar yaparken, otogarı şehirdışına atıyor. Oysaki ulaşımın temeli entegrasyondur.Ulaştırma Bakanlığı bu konuda koordinasyon görevi üstlenmelidir” diye konuştu. İlgin, mesleki yeterlilik eğitimi konusunda da düzenleme ihtiyacının olduğunu, TOFED’in yetki ve sorumluluk almaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Çalıştayda, sektör mensuplarından gelen talep doğrultusunda oluşturulan 38 öneri, maddeler halinde görüşüldü. Sektör mensupları, öneriler hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Sektör mensuplarının mevzuat önerileriyle ilgili detayları haftaya gazeteniz Ulaştırma Dünyası’ndan okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.