Belgelemek zorunda değiller!

Belgelemek zorunda değiller!

Bilindiği üzere  günlük ve kısaltılmış haftalık dinlenmeleri sürücü, aracında yatacak yer varsa, aracı bir park yerine çekerek, araç içinde geçirebilirken, normal haftalık dinlenmeleri (45 Saat ve daha uzun) araç içinde geçiremiyordu. Ayrıca dinlenmesini nerede geçirmiş ise (evinde, otelde, misafirhanede vs.) belgelemesi (Fatura, etkinlik belgesi vs..)  isteniyordu.

Avrupa Birliği Komisyonu , IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacılar Birliği)’ya gönderdiği bir mektup ile,  sürücülerin araç dışında geçirdikleri dinlenmeleri belgelemek zorunda olmadıklarını bildirmiştir. Sürücü, yapılan kontrolde  araç içinde geçirmemesi gereken bir dinlenmeyi araç içinde geçirirken, suçüstü yakalanırsa cezalandırılabilecektir. Sürücünün 45 Saatlik normal haftalık dinlenmeyi nerede geçirdiği ile ilgili  delil niteliğindeki belgeleri  kontrol edenlerin istemeye hakkı yoktur.

AB komisyonu bu kararını,  (EU) 165/2014   Karayolu Taşımacılığında Kullanılan Takograf Cihazları  Yönetmeliğinin 36 ncı maddesine dayandırmaktadır. Bu maddede, bir sürücünün yapılacak denetlemelerde göstermek zorunda olduğu tüm belgeler listelenmiştir. Bu listede, araç dışında geçirilen dinlenmenin nerede geçirildiğini gösteren belge ve deliller yoktur. AB Komisyonu, bu maddeye aykırı şekilde  davranılması ve ceza kesilmesi durumunda, cezayı kesen denetim birimlerinin ait olduğu ülkenin yetkili makamlarına müracaat ederek, cezanın geri ödenmesini talep etmelerini  tavsiye  etmektedir.

Bu bilgi 29 Nisan 2019 tarihli DEKRA haber bülteninden alınmıştır. Tüm AB ülkelerinin denetim birimlerine bu bilgi ulaşmamış olabilir veya farklı yorumlar olabilir. Bu nedenle UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) IRU ile temasa geçerek bu mektubun kopyasını almalı ve üyelerine dağıtmalıdır. Bu mektubun, ayrıca, her araca konmasında ve denetleyenler bu kurala uymadıklarında, gösterilmesinde fayda vardır.

Bilal Yeşil

Taşımacılar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.