“Belgeler gelirse Türkiye kapıyı açar”

“Belgeler gelirse Türkiye kapıyı açar”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bulgaristan'ın 125 bin geçiş belgesinin 15 binini gönderdiğini belirterek, tamamını göndermesi halinde Türkiye'nin kapıyı açacağını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, son günlerden gündemde olan; Bulgaristan ile TIR geçişleri konusunda yaşanan soruna yönelik, bölgede Bulgaristan'ın tutumu üzerine bazı sorunlar yaşandığını belirtti.

Elvan, Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin (UND) Bulgaristan'a geçiş, taşımacılık alanında, 500 milyon-750 milyon Euro arasında değişen pastadan büyük payı Bulgar TIR'larının aldığına yönelik şikâyetleri olduğunu ve Türkiye'nin payının artırılmasına yönelik talepte bulunduklarını da aktardı. 

“Belgelerin tamamının gönderilmesi halinde kapılar açılacak.”

Bulgaristan’ın, ikili ve uluslar arası antlaşmalar ile kabul edilen kurallara göre; iki devletin karşılıklı olarak vermesi gereken 250 bin adet transit geçiş belgesinin, ilk 6 ay için öngörülen 125 bin adetinin sadece 15 binini gönderdiğini belirten Elvan, bunların tamamının gönderilmesi halinde Türkiye'nin kapıyı açacağını bildirdi. 

" Taşımacılık ve ihracatta herhangi sıkıntı sz konusu değil."

Amaçlarının, kendi nakliyecilerini korumak olduğunu dile getiren Elvan; Türkiye’nin, ihracatta ve taşımacılıkta şu anda herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını sözlerine ekledi. Son olarak alternatif güzergâh ve alternatif taşıma yöntemlerinden bahseden Elvan, şunları söyledi: “Kapıkule dışında Uluslararası Nakliyeciler Derneği ile işbirliği halinde İpsala Kapısını kullanıyoruz. Bunun yanı sıra Haydarpaşa üzerinden Ro-Ro seferleriyle İtalya'ya seferler söz konusu. Zonguldak'tan da Ro-Ro seferleri ile Ukrayna'ya seferler yapılıyor. TIR'larımız bu üç noktaya kanalize edilmiş durumda. Herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Saati saatine olayı takip ediyoruz. Bizim temennimiz de bunun kısa bir süre içerisinde çözülmesi. Öte yandan Kapıkule'de de ciddi bir yığılma söz konu değil."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.