Beş araçtan birinin freni tutmuyor

Beş araçtan birinin freni tutmuyor

Türkiye’deki araç muayenesinde ağır taşıtların frenleri araç yüksüzken test edildiği için, frenlerin tutup tutmadığı konusunda sadece aracın yüksüz durumu için bilgi veriyor.

AB ülkelerinde ise Çekici, Römork ve Kamyonlar kesinlikle yüklü veya test cihazındaki Yük Simülatörü kullanılarak test ediliyor. Boş araç üzerinde test yaparak “Ekstrapolasyon” metodu ile frenlerin yüklü durumdaki performansını tahmin metodu, daha çok otobüslerde uygulanıyor. 

Fren tespiti şart

Kısmi yükle (Aks yüklerinin veya Azami Yüklü ağırlığının en az %60’ı) gelen yük taşıyan araçlara da “Ekstrapolasyon” yapılabiliyor, ancak Tespit Freni performansının ölçümünde Yük Simülatörü kullanılıyor. Yük taşıyan ağır taşıtlarda özellikle Tespit Freni performansı ölçümü için yüklü veya yük simülatörü ile fren testi şart.

Ağır araçların (özellikle damperli yarı-römork ve Low-Bed’lerin) yüklü durumda % kaçının frenlerinin tuttuğu konusunda, en son 21 Aralık 2013’de Kayseri’de 11 gencin yaşamını yitirdiği “freni patlayan” otobüs kazası gibi kazalar devam ettiği sürece, iyimser olmak için ortada bir neden yoktur.

Bu habere dayanarak şu iki tesbitte bulunabiliriz:

-     Yüksüz test edilen ağır taşıtların frenlerinin en az %20’sinin ilk muayenede kaldığı ve kalanların ikinci muayeneden geçebilmek için frenlerini düzelttiği varsayılacak olursa; araç muayenesinden geçen ağır taşıtların frenleri araç yüksüzken tutuyor.

-     Yüklü test edilmediği için araç muayenesinden geçen ağır taşıtların (Çekici, Römork ve Kamyon) frenlerinin yüklü durumda % kaçının tuttuğu bilinmiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.