BİRANT: UKOME, Bilgi Sahibi Değil’

BİRANT: UKOME, Bilgi Sahibi Değil’

Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, UKOME kararlarını sert bir dille eleştirerek, ‘okul ücretleri dönem bittiğinde, Haziran ayı içinde açıklanır. UKOME Eylül ayına kadar bekledi' dedi.

Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, UKOME kararlarını sert bir dille eleştirerek, ‘okul ücretleri dönem bittiğinde Haziran ayı içinde açıklanır. Haziran sonuna kadar herkes çocuğunu hangi okula kaç liradan kaydettireceğini bilir. Fakat UKOME bekliyor, Eylül ayının 10’unuda, okullar açıldıktan sonra oturuyor, bu okul fiyatlarını ne yapalım? Şu kadar verelim mi, vermeyelim mi diye düşünüyor. Yaşanan tablo UKOME’nin aslında konudan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Hangi dönemin ne zaman çalıştığı konusunda UKOME, bilgi sahibi değil’ diyerek tepkisini dile getirdi.

‘Artan maliyetlerimizi UKOME’ye bildirdik’

Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu. ‘Yeni eğitim öğretim dönemi ile ilgili okul ücret fiyatları ile ilgili İTO’nun talebi yüzde 10’du. Esnaf odasının talebi de aynı yöndeydi. Tabii UKOME’deki toplantıda yapılan değerlendirmede farklı görüşler ortaya çıktı’ dedi. İstenilen zam oranında akaryakıta gelen artışları, sigortalardaki artışları ve diğer kalemlerdeki artışlar ile araç yenilemede oluşan farkları bir maliyet olarak UKOME yetkililerine ilettiklerinin altını çizen Birant, aslında daha fazla zam yapılmasını gerektiriyordu. Fakat yine minimumda tutuldu. Yüzde 10’luk bir zam talebimiz vardı. Yalnızca yüzde 4’lük bir artış uygun görüldü’ dedi.

 


 

‘UKOME bize sormadan, bize kıyafet biçiyor’

Alınan zam kararını eleştiren Birant, ‘UKOME’nin oluşumuna bakacak olursanız zaten yapının içinde ne esnaf odası, ne Ticaret Odası mensupları zaten yetkili değiller. Toplantılara bu kurumlar yalnızca dinleyici statüsüyle davet ediliyor. Dolayısıyla bizim hakkımızda bu kararları verenler, sektörle en ufak bir bilgisi olmayan, işin detaylarını bilmeyen bir ekip bizimle ilgili karar veriyor’ dedi. UKOME’nin kendilerine sormadan bir kıyafet biçtiklerini ve kendilerinden de bunu giymelerini isteyen anlayışı eleştiren Birant, ‘kiloma bakmıyor, boyuma bakmıyor, al bu elbiseyi giy diyor. Kesinlikle bu düzenlemeyi yapanlar, sektörün detaylarını incelemeden karar alıyorlar. Bir buçuk aydır, bu konuyla ilgili görüşlerimizi beyan ediyoruz. UKOME hep böyle davranıyor’ dedi.

‘Çalıştığımız sistem son 10 yılın en iyi sistemi’

Meselenin yalnızca fiyat meselesi olmadığının altını çizen Birant, fiyat meselesi yine bir şekilde düzenlenebilir belki diyerek asıl kaygısını şu şekilde dile getirdi: ‘yeni yapılan sistematik düzenleme ile birlikte çok olağanüstü durumlar söz konusu, yıllar önce bu düzenlemeden önce çok vahim olaylar yaşandı. Cinayetler işlendi. Farklı farklı karanlık kişiler girdi işin içine… Yani şu 10 senede gelinmiş olan sistem aslında en mükemmel sistemdi. Hem esnaf açısından hem şirketler açısından en iyi sistemdi’ diyerek ileriye yönelik kaygılarını paylaştı.

 


‘UKOME merkezi politikalardan bağımsız kararlar alıyor’

İstanbul’da 15 bine yakın öğrenci olduğunu belirten ve mahalle içinde, kapasiteleri çok yüksek olmayan okullarda yani devlet okulu olarak adlandırılan okullarda zaten esnafın hizmet vermeye devam ettiğini anlatan Birant, sözlerine şöyle devam etti: ‘Orada bir sıkıntı yok. Şuanda İstanbul 17 milyonluk bir kent, büyük kampus okulları var. Büyük grupları var, okul zincirleri var. Her yılda giderek büyüyor. Milli Eğitim’in genel politikası da zaten Türkiye’de özel okulları daha fazla teşvik eden bir uygulama var. Özelleştirmeye yönelik, özel sektörün önü açan hükümetin ve devletin genel bir politikası varken, siz kalkıyorsunuz, kurulu sistemi bozmaya çabalıyorsunuz. Buna yönelik kararlar alıyorsunuz’ diyerek merkezi politikalar ile yerel yönetimler arasındaki çelişkiye vurgu yaptı.

‘UKOME çalışan sistem içinde kural değiştiriyor’

Bunca kaygı ve yaşanması muhtemel sıkıntılara karşılık çok da umutlu olmadığının altını çizen Birant, sonra ki süreç için şu değerlendirmelerde bulundu: ‘bu aşamada bir hukuki süreç başlayacak. Biz kesinlikle bu kararın çok hızlı bir şekilde yargıya taşıyacağız. Diğer taraftan şartlara da ayak uydurmaya çalışacağız. Zaten şuanda İstanbul’da hizmet veren şirketlerin birçoğu bu öz mal noktasında yatırımlarının bir bölümünü gerçekleştirdiler. Bir kısmı düzenlemeler belli olmadığı için yatırımlarına devam ediyor. Bu hafta başında okullar zaten başladı. Tüm firmalar çalıştıracakları araçları, güzergahları ve güzergah planlamalarını zaten yaptılar. Yeni dönemle ilgili ücret toplamalarını yaptılar, anlaşmalarını yaptılar. Sistem çalışmaya başladı. Fakat UKOME çalışan bir sitem içinde tüm kuralı değiştirmeye çalışıyor’ diyerek tepki gösterdi.

 


UKOME bilgi sahibi değil!

UKOME’nin bu kararı ile velilerle karşı karşıya bırakıldıklarını belirten Birant, okul ücretleri dönem bittiğinde Haziran ayı içinde açıklanır. Haziran sonuna kadar herkes çocuğunu hangi okula kaç liradan kaydettireceğini bilir. Fakat UKOME bekliyor, Eylül ayının 10’unuda, okullar açıldıktan sonra oturuyor, bu okul fiyatlarını ne yapalım? Şu kadar verelim mi, vermeyelim mi diye düşünüyor. Yaşanan tablo UKOME’nin aslında konudan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Hangi dönemin ne zaman çalıştığı konusunda UKOME, bilgi sahibi değil’ diyerek tepkisini dile getirdi. Alev ARSLAN 18.09.2013/12:09

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum