Birol Özcan Göreve Hızlı Başladı

Birol Özcan Göreve Hızlı Başladı

TOFED'in Bayrağını geçtiğimiz günlerde devralan Birol Özcan, tasimacilar.com'a sektörün çözüm bekleyen sorunları ve çözümleri için yapmayı planladıkları projeleri aktardı.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu(TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan’ın sağlık problemleri nedeniyle istifa etmesinin ardından 2 Ekim 2015 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul düzenlendi. Düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul ile birlikte başkanlık görevini üstlenen Birol Özcan, tasimacilar.com'a; engelli dönüşüm yasası, ara duraklar, korsan taşımacılığı, TOFED olarak sektöre sundukları hizmetler ve sektörün refahı için düşünülen projeler hakkında bilgi verdi. 

birol-ozcan.jpg

 

''TOFED Olarak Engelli Vatandaşlarımıza Kolaylıklar Sağlanmasını İsteriz''

   Türkiye Otobüsçüler Federasyonu(TOFED) Başkanı Birol Özcan engelli vatandaşların rahat seyahat etmesi için toplu taşımanın her alanında düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek; ''Engellilerin binebileceği otobüslerin yapımı devlet teşviki görmelidir ve rakip diğer firmalara karşı bir farkındalık yaratılarak taşıma fiyatı farklı olmalıdır. Ayrıca devlet sübvansiyonu da yapılmalıdır. TOFED olarak engelli vatandaşlarımıza kolaylıklar sağlanmasını isteriz. Örneğin; otogarların alt yapısı belediyelere aittir. Bu konuda belediyelerin engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun olarak; yollar, merdivenler ve asansörler yapmaları gerekiyor. Bu işin toplu taşımacılığın her alanında yapılması gerekir.'' dedi.

 

''Cep Otogarların; Uygun Güzergâhlar Üzerinde ve Gerekli Yerlere Yapılırsa Oldukça Faydalıdır ''

   Özcan, ara duraklar hakkında yaptığı açıklamada; '' Cep Otogarları denilen yapılar aslında yönetmelikte ''Ara Durak'' olarak tabir edilen tali terminallerdir. Ara Duraklar; ana terminallere göre yapılandırılmalıdır. İstanbul'da Anadolu ve Avrupa Yakası'nda iki büyük terminal olmalı ve Avrupa Yakası'ndaki Büyük İstanbul Otogarı'nın işletme yapısı nasıl olursa olsun; Avrupa Yakası Merkezi Otogarı olarak 2019 yılından sonra da işleyişine aynı şekilde devam etmesi gerekir.

   Cep otogarları bizim hakkımızdır. Bu işi biz biliyoruz. İSPARK bizim istediğimiz yerlerde istediğimiz şekilde yolcuları indirip bindirme yerleri vb. yaparak bize kiraya verebilir. Cep Otogarların; uygun güzergahlar üzerinde ve gerekli yerlere yapılırsa oldukça faydalıdır. 

 

''Silivri ve Kavacık Taraflarına da Yapılmalıdır ''

   Alibeyköy'de yapılan Cep Terminali denilen yapı, ilk kalkış ve son varış yeri olarak kullanılmamalı; Büyük İstanbul Otogarından kalkan otobüslere hizmet verilmelidir. Alibeyköy'de örneği olan cep otogarından Silivri ve Kavacık tarafında da yapılmalıdır. Anadolu Yakası'nda şimdiki Harem Otogarının yerine merkezi bir otogar yapılmalıdır. Buna ek olarak da merkezi otogarı destekleyen Sabiha gökçen havalimanına yakın bir ara durak(cep terminali) yapılması uygun olacaktır.  

   TOFED olarak yeni cep otogarları yapılması konusunda plan ve projelerimiz var. Belediye ile bir araya gelerek 2019 yılından önce yapılmak üzere projelerimizi aktararak, bir takım girişimlerde bulunacağız.'' dedi. 

 

''Federasyonumuzun Kurulmasını Sayın Binali Yıldırım Sağlamıştır ''

   Yeni Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Binali Yıldırım'ı yakın zamanda ziyaret edeceğinin altını çizen Özcan, '' Sayın Binali Yıldırım bu makama hakederek gelmiştir ve bizim sektörümüze her zaman yardımcı olmuştur. Her türlü sorunumuzu dinlemiş ve bizleri makamında her zaman kabul etmiştir. Federasyonumuzun kurulmasını Sayın Binali Yıldırım sağlamıştır. TOFED'in bir nevi manevi kurucusudur. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu(TOFED) adına, ''Türk'' kelimesini koyan Binali Yıldırım'dır. Çok da değerli bir insandır.'' dedi.

 

''Çözüm Bekleyen Sorunlar Var''

   Özcan, sektörün çözüm bekleyen sorunlarına ise şu şekilde değindi:

   ''İkinci el otobüslerin ihracatı konusundan Bakanlığımızın bize yetki ya da yüzde 10 teşvik vermesini istiyoruz. Eğer yüzde 10'luk teşvik vermeyi devlet kabul etmiyorsa alternatif olarak; ihraç ettiğimiz araçların üretici firmalara bizim belgemizle ulaştığı zaman alınacak KDV oranının yüzde 18'den, yüzde 8'e inmesini istiyoruz. 

   İkinci el otobüslerin ihracatı yolunda Ulaştırma Bakanlığı veyahut onun koordinasyonu altında bize bir arsa tahsis edilmesini istiyoruz. Bu sayede tahsis edilen arsaya fuar merkezi kurarak araçlarımızı teşhir etmeyi planlıyoruz. 

   Tüm bunlarla birlikte Uzakdoğu, Orta Asya'ya özellikle Afrika'ya 10 yaşına kadar olan ikinci el otobüslerimizin tamamının satışını yapabiliriz. 

   Mazotta ÖTV sorunumuz var ancak KDV ve ÖTV ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda Ulaştırma Bakanlığı'ndan destek görmek yetmiyor. ''KDV ve ÖTV'' devletin genel vergi politikasıdır. Bu durum ülkenin ekonomik gelişmesiyle doğru orantılıdır. Ancak 64. Hükümetin mazotta ÖTV oranını indireceğini umuyoruz. 

   Sorunlarımızın çözümü için yine Ulaştırma Bakanlığı'yla bir araya geleceğiz. Söz konusu durumlarla ilgili toplantılar düzenleyeceğiz.''  

 

''Uçak Biletlerine Tavan ve Taban Fiyatları Getirilmesi Düşünülüyor''

   Özcan, ''Uçak biletlerinde uygulanan promosyon bilet fiyatları oldukça düşük. Bu tür fiyatlandırmalar sektörümüze zarar veriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım'ın konuyla ilgili olarak; ''Uçak biletlerine taban ve tavan fiyatları koyacağız.'' şeklinde bir konuşması var. 

   Bir de otobüste bulunan yolcu kapasitenin yüzde 20 si dolu olsa dahi o yola çıkmaya mecburuz ancak uçak boş gitmiş olsa dahi günde birçok sefer yaparak maliyetlerini kurtarıyor. Havayoluyla biz sektör olarak rekabet edemeyiz ancak şuanda Türkiye'de havaalanı olmayan her yere de gidiyoruz. 

   Otobüs firmaları olarak bu tür fiyatlandırmalar karşısında mağdur oluyoruz. Bu konuda bize de bir takım kolaylıklar sağlanmasını istiyoruz. Teşvik verilsin, mazotta ÖTV indirimi sağlansın, vergi muafiyeti; KDV'yi yüzde 18'den 8'e düşürsünler gibi... '' dedi.

 

''Biz Bu Durumdan Şikâyetçiyiz''

   Korsan Taşımacılık konusunda açıklamalarda bulunan TOFED Başkanı Birol Özcan, '' Korsan Taşımacılık; büyük şehirlerin semtlerinden, bugün Anadolu'nun hemen hemen tüm şehirlerine yapılıyor. Biz bu durumdan şikâyetçiyiz. 

   -Terminal zorunluluğu olduğu halde otogardan kalkmayıp; mahalle ve sokak aralarından kalkan yolcu otobüsleri… İstanbul’da bu duruma örnek verecek olursak; Haliç, Balat, Avcılar, Üsküdar, Sultanbeyli ve çevrelerinde yapılan taşımalar korsan taşımacılığa girmektedir.

   -Aslında; ilinden ilçesine veya şehirlerarası kısmında 100 KM altında yolcu taşıması yapması gereken ama her ilden ile yolcu taşıyan belgesiz ''korsan'' otobüsler,

   -Ulaştırma Bakanlığı'na bildirdiği ve farklı alanda ''Taşıma Yetki Belgesi'' aldığı halde diğer belge sahiplerinin taşıyabileceği yolcuları taşıyan otobüsler, bizim algımıza göre korsan taşımacılık yapmaktadır. 

   Korsan Taşımacılık, can ve mal güvenliği açısından sakıncalıdır. Örneğin; A1 Belgesi'yle veya D2 Yetki Belgesi'yle şehirlerarası tarifeli taşımacılık yapanlar korsan taşımacıdır.

   Son zamanlarda Bingöl, Tunceli, Elazığ, Malatya, Erzurum ve Erzincan yörelerinde bu alanda yolcu taşımacılığı yapılıyor. Konu hakkında yakın zamanda Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte, bir bölge toplantısı düzenleyerek sorunu tartışacak ve bir çözüm yolu bulacağız. 

   Terminal kullanılmadan yapılan taşımayla ilgili olarak da emniyet güçleriyle birlikte mücadele ediyoruz.

   Korsan taşımacılık büyük bir problemdir ve bu işten büyük bir haksız kazanç sağlanmaktadır.

 

''Uluslararası Taşımacılıkta Da Bir Problem Var''

   Yenikapı'da 3-4 tane garaj bulunuyor. Burada bulunan garajlarda daha çok yabancı plakalı otobüsler duruyor. Yabancı otobüslerin kisvesi altında yolcu taşınıyor. TÜRSAB Yetki Belgesi sahibi olan bu firmalara belediye tarafından yer verilmiş. Burada bulunan otobüsler şehiriçine yolcu indirip, şehiriçinden yolcu alıp götürüyorlar. Bu otobüslerinde Büyük İstanbul Otogarı'ndan kalkması gerekir. Eğer böyle bir imkan sağlanırsa otogarda yerimiz var. Onlara, ''Uluslararası'' diye geçen bir yer temin edebiliriz.'' dedi.

 

''Kaçak Yakıt Kullanımında Alınacak Önlemler Belli''

   Özcan, ''Gerek kaçak yakıt, gerekse 10 numara yağ ve benzeri yağlardan imal edilen sözde mazot kullanımı ile yıllardır mücadele ediyoruz. Ancak bu mücadele devletin de başa çıkamadığı bir konu.

   Alınacak önlemler aslında belli ve şöyle sıralanabilir:

   -Alınan ÖTV'nin bir kısmı makul orana indirilebilir. Tofed bu konuda birkaç kez teklif sunmuştur.

   -ÖTV'ye bağlı KDV oranının düşürülmesi

   -Tarifeli taşımacılığın ''Toplu Taşımacılık'' sınıfında değerlendirilerek devlet tarafından desteklenmesi gerekir.

   -10 numara ve benzeri yağların ÖTV oranlarının yükseltilmesi ve piyasada gelişi güzel, denetimsiz satışı yasaklanmalıdır.'' dedi.

 

''Otobüsçüler İçin Her Türlü Hizmeti Vermeye Gayret Ediyoruz '' 

   Birol Özcan TOFED olarak sektöre sundukları ayrıcalıkları ise şöyle sıraladı:

   ''Bilet, akaryakıt, sigorta, yan sanayi ve HGS alanlarında hizmetler veriyoruz. Şehiriçi, şehirlerarası ve yurtdışı alanlarında çalışanlara ayrıcalıklar sunuyoruz. Şöyle ki; '' TOFED'in sunduğu Shell Kart Hizmeti'yle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde bir anlaşma imzaladık. Böylece bu karta sahip olan B1, B2, D1 ve D2 Belgeli otobüslere akaryakıt alımında yüzde 6 gibi bir indirim sağlanacak. 

   Sigortada da aynı şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda büyük kolaylıklar sağlıyor; otobüsçülere öncülük ve danışmanlık yapıyoruz. 

   Büyük İstanbul Otogarı'nda bulunan şubelerimizden HGS Hizmeti de veriyoruz. Çalışanlarımız aracılığıyla kart dolumları burada yapılıyor. 

   Otobüsçüler için her türlü hizmeti vermeye gayret ediyoruz. Bunun haricinde otogarın hemen aşağısında yan sanayi firmalar da bulunuyor. Otobüsçülere bu alanda da bir takım kolaylıklar sağlıyoruz.'' dedi.  

otogar.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.