Bolu Belediyesi CNG'li Kamyonlarla Daha Çevreci

Bolu Belediyesi CNG'li Kamyonlarla Daha Çevreci

Bolu Belediyesi, Allison şanzıman donanımlı CNG araçlarıyla hem verimli, hem de çevreci hizmet sunuyor

Tüm dünyada belediye ve kamu hizmeti sağlayıcılarının Sıkıştırılmış Doğal Gaz’a (CNG) olan talebi artarak devam ediyor. Daha düşük maliyet ve emisyon ile ekonomik ve çevre dostu bir çözüm olan CNG, gürültü kirliliği oranında sağladığı yüzde 30 azalma ile de ön plana çıkıyor. Türkiye’de ilk CNG atık kamyonlarını teslim alan Bolu Belediyesi, üç yıldır kullandıkları Allison 3000 serisi tam otomatik şanzıman donanımlı CNG’li Iveco Stralis atık kamyonlarının verimliliğini değerlendiriyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, konuyla ilgili açıklamasında dizel yakıtla çalışan araçlardan yüzde 90 daha temiz yanan ve daha ekonomik bir yakıt olan CNG’yi tercih ettiklerini belirterek; “CNG’li araçlar sayesinde atık toplama hizmetlerimizi çevre dostu çözümlerle sürdürmeyi hedefledik. Bu kamyonları filomuza katarken verimliliği en ideal seviyede tutmak üzere araçlarımızı Allison donanımı ile güçlendirdik” diyor.

Yılmaz açıklamasında; “Allison tam otomatik şanzımanlar, CNG motorların performanslarını destekliyor. Tork konvertörü, CNG motorun torkunu arttırarak gücü rahatça tekerleklere iletiyor. Böylece sürekli dur kalk gerektiren atık toplama çalışmalarımızda daha seri olabiliyoruz” dedi.

Alaaddin Yılmaz, dizel yakıtla çalışan araçlara göre yüzde 60-70, LPG ile çalışan araçlara göre yüzde 40-50 daha tasarruflu olan CNG atık kamyonları kullanan Bolu Belediyesi’nin, doğalgazlı araç kullanımının yaygınlaşması için örnek olduğunu belirtiyor. CNG kamyonlar, yüzde 25 oranında C02 emisyonu salınımını düşürürken daha sessiz ve titreşimsiz çalışması ile de şehir hayatına katkı sağlıyor.

Bolu Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Ömer Faruk Erkoç’un verdiği bilgiye göre Bolu’da günde ortalama 90 km’lik mesafede hizmet veren bir CNG atık kamyonu, yaklaşık 19 ton evsel atık topluyor. Haftada 6 gün boyunca günde 8-9 saat atık toplama hizmeti sunan, hidrolik sıkıştırmalı ve arkadan yüklemeli bu kamyonlar, yıllık 30.000 km yaparken Belediye için verimliliği arttırıyor.

Erkoç; “Allison tam otomatik şanzımanın bizim için en önemli avantajlarından biri, çöp toplama ve taşıma hizmetlerinin hızlı ve seri olmasını sağlaması. Allison sayesinde sürücü kaynaklı arızalar en aza indiriliyor ve bakım-onarım maliyetleri düşüyor” dedi.

Ömer Faruk Erkoç açıklamasında, sürücülerin Allison tam otomatik şanzımanın kullanım kolaylığından çok memnun olduklarının altını çiziyor. Ancak daha da önemlisi Allison tam otomatik şanzıman donanımı ile CNG motor performansının en iyi sonucu sağlaması olduğunu belirterek; “Allison tork konvertörü, motorun torkunu neredeyse iki katına çıkartarak eşsiz bir kalkış sağlıyor ve şanzıman, vites değiştirilmesi sırasında bile tekerleklere sürekli güç aktarıyor. Allison’ın Kesintisiz Güç Teknolojisi™ sayesinde filonun üretkenliğini artarken, helisel dişliler ise genel gürültünün azaltılmasına katkıda bulunuyor” diyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.