Borusan’dan lojistik sektörüne ETA dönemi

Borusan’dan lojistik sektörüne ETA dönemi

Borusan Lojistik, ETA adını verdiği elektronik taşımacılık ağı projesi olan ve KOBİ'lere internet üzerinden, nakliyecilere ise mobil teknolojileri kullanarak avantaj sağlayacak sistemi sektörün hizmetine sunuyor.

Borusan Lojistik’in Türkiye'de alanında ilk ve tek olma özelliği taşıdığı ifade edilen yeni şirketi ETA’nın (Elektronik Taşımacılık Ağı Taşımacılık ve Tic. A.Ş.) 5 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen inovasyon projesi sonucunda kurulduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca “ETA, bir yandan kamyoncu esnafını Türkiye’nin en büyük, en etkin ve son teknolojileri kullanan filosu haline getiriyor, diğer yandan küçük ve orta büyüklükteki işletmelere güvenilir, izlenebilir ve uygun fiyatlı nakliye hizmeti sunuyor” ifadelerine de yer verildi.

Bu amaçla Borusan Lojistik çatısı altında kurulan ETA şirketinin, sektörde bir ilki gerçekleştirerek KOBİ'lere internet üzerinden, nakliyecilere ise mobil teknolojileri kullanarak büyük avantajlar getirdiği belirtilen açıklamada, sistem sayesinde, KOBİ'lere yüklerini taşıyacak güvenilir, sigortalı, maliyet avantajı yaratan, 7x24 izlenebilen nakliye hizmeti sağlanırken, kamyoncu esnafına iş sürekliliği, maliyet avantajı ve verimlilik kazandırıldığı da ifade edildi.

Lojistik sektöründe yeni bir dönem

Türkiye lojistik sektöründe ETA ile bir devrim yaratıldığını iddia eden Borusan Holding CEO'su Agah Uğur sistemin lojistik sektörü açısından önemli olduğunu belirterek Borusan olarak bir adım daha önde olmak adına ETA projesini ortaya koyduklaırnı söyledi.

Balnak’ın satın alınmasıyla birlikte lojistik sektöründe lider olduklaırnın altını çizen Uğur, projenin sadece rakamlara dayanmadığını, sektöre yeni bir soluk ve vizyon getireceğine de inandıklarını belirtti.

Lojistik sektörünün zor bir iş grubu olduğunu ifade eden Uğur, “Lojistik sektörü binlerce şirketin iş yaptığı hayli dağınık ve kurumsallaşmanın en zor sağlanabildiği iş alanlarından birisi. Bu sistem Türkiye’de nakliye yapan bireysel girişimcilerin filosunu bir anda verimli, merkezi olarak kontrol edilebilen, izlenebilen kurumsal bir hizmet sunucusu haline dönüştürüyor. ETA ile yurtiçi kara taşımacılığı alanında bir değişim yaratacağımızı düşünüyoruz. Borusan’ın; sadece lojistik sektöründe değil, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde inovasyon stratejisi doğrultusunda yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ederek Türkiye ekonomisine çok önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum” dedi.

“Kahverengi sektöre yeşil adım”

ETA şirketinin teknolojik sisteminin kullanım kolaylığı ve verimlilik gibi avantajlar sunmasının yanı sıra uygun fiyatlı ve güvenilir olduğunu belirten Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ise Türkiye trafiğine kayıtlı yaklaşık 800 bin araç olduğunu söyleyerek araç sahiplerinin çoğunun bireysel kullanıcı oduğunu, bu sebepten dolayı sektörde bir sermaye birikiminden söz etmenin mümükün olmayacağını belirtti.

Bireysel kullanıcılar içinde teknoloji kullanımı ise son derece kısıtlı olduğunu ifade eden Gürgenç, “Bu piyasa şartlarının bilinci ile KOBİ'lerimize ve kamyoncu esnafına değer katan, onların ihtiyaçlarını karşılayan yeni şirketimiz ETA'yı kendi deneyimlerimizi temel alarak oluşturduk. Kurduğumuz model, kamyoncu esnafı ile yük sahibini biraraya getiren basit bir buluşma platformu değil, binlerce aracın verimli yönetilerek tüm partilere değer yaratıldığı teknolojik filo yönetim sistemidir” şeklinde açıklama yaptı.

ETA ile Türkiye ekonomisi için de önemli bir adım attıklarına inandıklarını belirten Gürgenç “10 numara yağ, sahte ve kaçak akaryakıtta yıllık vergi kaybının 1,5 milyar TL dolayında olduğu belirtiliyor. Olması gerekenden yüksek tonajlı taşımalar nedeniyle karayollarında oluşan hasar da yaklaşık 3,5 milyar TL. Sektöre getireceği standartlar sayesinde tüm bu olumsuzlukların tersine çevrilebilmesine imkân sağlayacak ETA ile sisteme üye araçlarda yüksüz taşıtların taşıt-km içindeki payı iyileşiyor. Aynı araç adediyle daha fazla taşıma yapılarak; yüzde 20 verimlilik artışı sağlanıyor, yaklaşık 10 bin adet daha az ağır vasıta araç kullanılıyor. Bu verimlilik kazanımı, bir başka anlatımla 15 milyon adet ağaca bedel” diyerek kahverengi sektöre yeşil bir adım attıklarını da sözlerine ekledi.

ETA ilk aşamada 35 ili elektronik taşımacılık ağıyla birbirine bağlıyor

ETA ile Türkiye taşımacılık sektöründe mobil teknolojilerle doğru zamanda ve doğru yerde kamyoncu esnafına ulaşacaklaırnın altını çizen ETA Yöneticisi İlker Bekbay da faaliyetlerinin ilk aşamada Türkiye sanayisinin belli başlı 35 ilini kapsayacağını belirtti.

Kurulan sistem ile her bir kamyoncuya ayda 50 teklif götürmeyi taahhüt ettiklerini iddia eden Bekbay sistemin oluşumuna ilişkin şu şekilde konuştu:“Fiyat, sistemimizde otomatik olarak anlık hesaplanıyor ve teklif müşterilerimize garantili sunuluyor. Sistem yükleme yerine, yükleme zamanında, en yakın olan veya en yakın olacak üyeleri kendisi belirliyor ve yalnız bu üyelere teklif yapılıyor.
Fiyatı anlık sunmak ve taahüt etmek büyük bir veritabanı ve bunu yorumlayacak algoritma gerektiriyor. Kendimizin yarattığı “goliath” bunu bizim adımıza çok kısa sürede yapıyor.

7 x 24 izlenebilir sistemi ile ETA, sigortalı ve güvenli taşımacılık hizmeti sunuyor. ETA'ya üye olan bağımsız kamyoncu esnafı da iş fırsatlarına yine mobil kanallar üzerinden doğru zamanda ve doğru yerde hızla ulaşıp iş sürekliliğine kavuşacaklar. Ayrıca toplu satın alma gücünden faydalanarak maliyetlerini iyileştirecek, araçlarına daha iyi bakmak ve yenilemek imkânına sahip olacaklar."

ETA’nın faaliyetlerini kapsayan iller

Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Mersin(İçel), İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Siirt, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Van, Adana, Zonguldak ve Düzce. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.