BOSCH Otomotiv 97.000’den fazla ürünle müşterilerine hizmet veriyor

BOSCH Otomotiv 97.000’den fazla ürünle müşterilerine hizmet veriyor

Bu yıl ki, OEM pazarının en önemli etkinliği olan Automechanika İstanbul Fuar’ın da iki standıyla yer alan otomotiv sektörünün önde gelen tedarik ve yedek parça uzmanı BOSCH Otomotiv Yedek Parça, fuarda yerini aldı.

İlginin yoğun olduğu her iki stantta doğaya ve çevreye saygılı yeni ürünlerin ve test cihazlarının tanıtımı yapıldı. Yedek parçanın dünya ve Türkiye pazarındaki en son gelişmelerini, otomotiv sektörünün dününü ve bugününü, yakın bir gelecekte hem dizel hem benzinli araçlar da yüzde 30’a varan tasarruf sağlayacak olan yeni sistemi BOSCH Otomotiv Yedek Parça Ülke Satış Direktörü Murat Kurtlar’la değerlendirdik.

Yaşam İçin Teknoloji, Kalite İçin BOSCH Car Servisleri

BOSCH Otomotiv Yedek Parça olarak, Türkiye pazarında 11 ürün grubu ve 97.000’den fazla ürünle faaliyet gösteren, hem marka ruhuna uygun hem de sloganıyla özdeşleşen ‘yaşam için teknoloji’ kavramının gündelik hayatımızda somutlaşan adı olan BOSCH CAR SERVICE’lerinin, neden bu kadar önemli olduklarını anlatan Murat Kurtlar şunları aktardı: ‘BOSCH CAR SERVICE’leri, sadece bir sloganın vücut bulmuş hali değil aynı zamanda Türkiye’deki en büyük servis organizasyonun da adı… Bu servis organizasyonumuz geçen sene itibari ile 185 adetti tüm Türkiye genelinde elbette ağırlıklı olarak araç popülâsyonuna bağlı olarak büyük şehirlerde daha çok faaliyet yürütüyordu. Bu yıl sonunda 226 âdete ulaştı. 2018 yılında bu servis ağını biraz daha şehir merkezlerine odaklanarak, 400 âdete çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla amacımız kaliteli ürünlerimizle hem pazarda kaliteli bir onarım platformu sağlamak hem de araç sahiplerini araçlarını bir onarıma götürdüklerinde en memnun şekilde uğurlamak’ dedi.


11 Ürün Grubu, 97.000 Fazla Ürün

Sahip oldukları bu değerli misyonu tamamlayan en önemli öğelerden biri olarak, 11 çeşit ürün grubunu işaret eden Murat Kurtlar, bu ürünleri: dizel sistemleri, benzin püskürtme sistemleri, aydınlatma sistemleri, filtreleme sistemleri, fren sistemleri, silecek sistemleri, silecek sistemlerinde olduğu gibi küçük motorlar, akü, ateşleme sistemleri, buji ve test ekipmanları olarak sıraladı.

Arıza Tespit Cihazları ve Her Araç Modeline Uygun Yazılım Sistemi

BOSCH Otomotiv Yedek Parça Ülke Satış Direktörü Murat Kurtlar’ın özellikle üzerinde durduğu en önemli başlık ise, gelişen araba teknolojisiyle bağlantılı olarak test ekipmanları oldu. Bu yeni teknolojik sistemi, kısa bir örnekle şöyle tanımladı: ‘yeni teknoloji bir araba bağımsız bir servise geldiği zaman neyle ve nasıl kontrol edilecek? Yüzde 25’nden fazla elektronik… Kumanda beyinlerini nasıl anlayacak, ürünleri değiştirerek mi kontrol edecek yoksa gerçekten elektronik beyne bağlanarak mı kontrol edecek? Hızla ilerleyen araba teknolojisine karşılık yepyeni bir sistemle Türkiye’nin dört bir tarafında hizmet verdiklerini aktaran Kurtlar, fuar alanında güncel teknoloji içeren 25’ten fazla test cihazlarını müşterilerinin beğenisine sunduklarını aktardı.

Bunların içinde arıza tespit cihazları, egzoz emisyon cihazları, ön düzen ayar cihazları, lastik değiştirme cihazları, araç kaldırma cihazları, motor cihazları kısacası bir araç onarımında ihtiyaç duyulan tüm ekipman ve donanımının mevcut olduğunu belirtti. Fakat bu son teknoloji ürünü, arıza tespit cihazlarını bir donanım olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen BOSCH Otomotiv Yedek Parça Ülke Satış Direktörü Murat Kurtlar çünkü içindeki yazılımın sürekli araç farkına bağlı olarak güncellenme yaptığını anlattı. Sadece Türkiye’ye özgü olmayan global olarak kullanılan bu yazılım sisteminin yılda 4 defa servislere güncel araç teknolojileriyle ilgili bilgi ve donanım aktardığını kaydetti.

Yazılım içinde 150 farklı araç markası ve 230’dan fazla farklı araç tipinin yedeklendiği bir sistemden oluştuğunu belirtti. Bu sayede motorun yönetimi, şanzıman veya klima yönetimi, far veya elektronik araçların sistemleri ile ilgili ve lastik basınçlarının ve diğer mekanizmaların sistem tarafından kontrol edilebileceğini belirtti. Ayrıca konuyla ilgili şu bilgileri verdi: ‘Arıza tespit cihazlarımızın yazılımın programını kullanan Türkiye’de 700’ün üzerinde bağımsız servis var. Bizim markamızı taşıyan 185 servis var. Önümüzdeki yıllarda araç onarımı ile ilgili arıza tespit cihazlarımıza olan talep her geçen gün artacaktır. Bir arabanın üzerinde bulan klima dolum cihazı, lastik söküm-takım cihazı, kış ve yaz lastiği uygulaması Türkiye’de çok yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu cihazlara olan talep artmaktadır. Biz de tüm bu talepleri görerek yeni ürünlerimizi hizmete sunmaktayız’ dedi.

Yedek Parçada Kolay Ulaşım

BOSCH Otomotiv’in yedek parça bulunabilirlik oranı ve stoklarla ilgili de bilgi veren Murat Kurtlar, mevcut yapı içinde değişen durumlara bağlı olarak özellikle de dizel grubunda çok iyi hizmet verdiklerini kaydetti. Sipariş geldiğinde yeni ya da eski teknoloji ürünlerinde müşteriye karşı kayıtsız kalmadıklarının vurgulayan Kurtlar, ‘amacımız bize gelen siparişleri yüzde 100 karşılamak’ dedi. Mevcut tecrübe, bilgi ve yılların getirdiği birikimle mevcut stok seviyelerini de koruyarak en iyi hizmeti verdiklerini belirtti.

Yüzde 30’a Varan Yakıt Tasarrufu Yolda

Yakın bir gelecekte hem dizel hem benzinli araçlarda yüzde 30’a varan bir tasarruf sistemi üzerine çalıştıklarının da müjdesini veren Murat Kurtlar, tarih olarak 2015 yılını işaret etti. Standart şartlarda bir dizel aracın 100 km’de 3.6 litre dizel yakıtı yakması ve bir benzinli aracın 100 km’de 5.5 litre benzin yakması gibi BOSCH çalışma grubunun gerçekçi, ekonomik ve doğa dostu bir çalışma içinde olduğunu müjdeledi.

Biz Hepsine Varız
Otomotiv sektörünün geleceğine dair fikirlerini aldığımız Murat Kurtlar, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: ‘Bizim hem dizel sistemlerle ilgili hem de benzin püskürtme sistemleri ile ilgili üretimlerimiz Türkiye’de mevcut. Global anlamda da yoğun faaliyet içindeyiz. Elektrikli ve hibrid arabalarla ilgili olarak motor yönetimini destekleyecek üretimlerimiz var. Türkiye pazarına bakacak olursak, 2012 yılı içinde satan elektrikli araba sayısı 184, hibrid araba sayısı 209-210’lar seviyesinde….

Bu rakamlar özgülünde baktığımızda bu pazar çok düşük seviyede gidiyor. Mevcut üreticilerin şuan ki yatırımları da aynı şekilde üretim şekillerine bakacak olursak çok düşük, elbette bu yeni teknoloji de gelecek ama ikisinin beraber yürümesi gereklidir’ dedi.

Murat Kurtlar sözlerine şöyle devam etti: ‘otomotiv sektörünün bel kemiğimiz, global anlamda ciromuzun yüzde 60’ını buradan gerçekleştiriyoruz. Eğer Türkiye’de araç üreticileri yapılanmaya soyunacaklarsa, biz BOSCH firması olarak yan sanayi tedarikçisi olarak her türlü desteği teknolojimizle ve mühendislerimizle vermeye hazırız. Bize bir görev verilecekse, bu görevi olabilecek en son teknolojilerle ve hizmetlerle sağlamaya hazırız’ dedi.

İhracatta 1 Milyar Euro’luk Ciro

Ülke ekonomisine ciddi katkıları olan BOSCH Yedek Parça’nın son dönemde ihracat oranları ise şöyle: Türkiye’de 2012 rakamlarına baktığımızda 2.1 milyar Euro’luk bir ciro gerçekleştiren BOSCH Grubu içerisinde otomotiv teknolojileri, bina ve enerji teknolojileri, sanayi teknolojileri mevcut. Ayrıca dayanıklı tüketim malları da var. İhracatta yedek parça üreticisi olarak göze çarpan Bursa oluyor. Bursa’da bulunan dizel fabrikası ve benzin püskürtme fabrikalarında üretilen enjektörler buradan tüm dünyaya ihraç ediliyor.

BOSCH’un ithalat detayları ise şöyle: tüm yedek parçalar Almanya’daki BOSCH merkezinden geliyor. Almanya merkezden Türkiye depolarına inen ürünler, buradan da Türkiye’deki distribütörlerine dağıtılıyor.

Daha Yeşil Bir Çevre Daha Yaşanılası Bir Dünya’

BOSCH Otomotiv Yedek Parça Ülke Satış Direktörü Murat Kurtlar, BOSCH Otomotiv Yedek Parça’nın AR-GE çalışmalarından da bahsederek şunları aktardı: ‘bahsettiğim gibi enerji tasarrufu sağlayacak bir projemiz var. BOSCH’un global yapı içinde bulunduğu aynı zamanda Bursa dizel fabrikamızın ve benzin üretim fabrikamızın da içinde bulunduğu bir grupla yakıt tasarrufunu ve emisyon değerlerini nasıl aşağıya çekebiliriz diye bir takım çalışmalar içindeyiz. Bilindiği gibi Avrupa komisyonunun özellikle karbon azaltılması ile ilgili çok büyük yaptırımları var. 2015 yılında km’de 135 grama,2020 yılında 95 grama kadar çekilmesini öngörüyor. Bunun içinde yeni sistemler üretmek zorundayız. Bunun da tek amacı var, daha yeşil bir çevre daha yaşanılası bir dünya’ dedi.

Eğitim ve Sosyal Sorumluluk Projelerinde BOSCH

Dünyanın dev markası, BOSCH Otomotiv Yedek Parça sadece ihracattaki cirosu, yeni geliştirilen teknolojik sistemlerinin ve yakın zamanda pazara sunmayı planladığı yakıt tasarrufu sisteminin dışında sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyor. Gelecek neslinde BOSCH ailesi içinde yer alması için kolları bugünden sıvayan BOSCH yönetimi, aynı zamanda sektör içinde eğitimin altını bir kez daha kalın çizgilerle çiziyor.

Ürünlerini satarken, aynı zamanda katma değer yaratan faaliyetlere de önem verdiklerini belirten Murat Kurtlar, sektörde katma değer yaratmak istediklerini belirtiyor. 2007 yılında eğitim merkezleri ile 1000 metrekare alanda faaliyet yürüttüklerini anlatan Kurtlar, geçen sene hizmet vermeye başlayan eğitim kurumlarında 2500 kişinin eğitim aldığını ifade etti.

Kasım ayından itibaren hibrid teknolojileri, servisler ve arabalarla ilgili eğitim vermeye başladıklarının da haberini veren Murat Kurtlar, eğitmenlerin Almanya’daki eğitim kurumlarından eğitim aldıklarını ifade etti.

Bunun dışında Şişli Endüstri Meslek Lisesi ile ilgili olarak da çok önemli bir projeye adım atan BOSCH yönetimi Şişli Endüstri Meslek Lisesi içinde bir BOSCH CAR SERVICE eğitim merkezi kurduklarının da müjdesini verdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.