Bp, 2035 Yılı Enerji Görünümü Raporunu yayımladı

Bp, 2035 Yılı Enerji Görünümü Raporunu yayımladı

BP’nin yayımladığı, “2035 Yılı Enerji Görünümü” raporuna global enerji talebinde büyümenin yavaşladığı görülüyor.

BP 2035 Yılı, Enerji Görünümü raporuna göre; küresel enerji talebi artmaya devam ediyor, ancak bir yandan da bu artış yavaşlıyor. Tüm bu genel gidişat başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişen ekonomilerden kaynaklanıyor. 

“Petrol, Doğalgaz ve Hidroelektrik, artışı karşılayacak.”

BP Group Başkanı Bob Dudley, “Bu rapor, bizi üç önemli soruya yöneltiyor: Artan talebi karşılamak için yeterli enerji var mı? Talebi güvenilir bir şekilde karşılayabilir miyiz? Ve talebi karşılamanın sonuçları nelerdir? Yani, kaynaklar yeterli mi, güvencede mi ve sürdürülebilir mi? İlk soruya cevabımız ‘Evet’. Büyük ölçüde artan enerji verimliliği sonucunda global talebin artış oranı, önceki yıllara göre daha yavaş. Global teknoloji, yatırım ve politikalardaki eğilimler, üretimin ayak uydurabileceği konusunda bize güven veriyor. Kaya gazı, kaya petrolü ve yenilenebilir enerji gibi yeni enerji türleri, küresel enerji tedarikindeki artışın önemli bir bölümüne tekabül edecektir.” Dedi. 

“Asya, enerji ithalatına egemen olacak.”

Dudley, son olarak “Güvenlik ile ilgili soruya gelince, günümüz enerji ithalatçıları arasında Amerika Birleşik Devletleri enerji konusunda kendi kendine yetebilme yolunda ilerlerken, Avrupa, Çin ve Hindistan’ın ithalat bağımlılığı artıyor. Asya’nın enerji ithali konusunda egemen bölge olması bekleniyor. “ dedi.

“İnsanlar, enerjiyi daha etkin kullanmanın yollarını buluyor.”

BP Baş Ekonomisti Christof Rühl ise; rapordan elde edilen sonuçlara göre, “Yaşanan süreç, ekonomik güçlerin ve rekabetin gücünü gösteriyor. İnsanlar, enerjiyi daha etkin kullanmanın yollarını buluyor. Bu sayede tasarruf sağlıyorlar. Bu durum aynı zamanda çevre için de iyi bir gelişme – ne kadar az enerji tüketilirse çevreye o kadar az karbon salınımı gerçekleştiriliyor. 

İşte raporun özeti şöyle: 

Petrol 

Yılda, ortalama sadece yüzde 0,8’lik talep artışı ile petrolün 2035 yılına kadar temel yakıtlar arasında en yavaş artan yakıt olması bekleniyor. Günde, yaklaşık 19 milyon varil ile petrol ve diğer sıvı yakıtlara olan talep, 2012 yılına göre 2035 yılında daha yüksek olacak. 

Yeni kaya petrolü kaynakları ile üretimdeki artışın, 2014 yılında dünyanın en büyük üreticisi unvanını ABD’nin Suudi Arabistan’dan devralması ile sonuçlanması bekleniyor. ABD’nin petrol ithalatının 2012 ve 2035 yılları arasında yaklaşık yüzde 75 oranında düşmesi bekleniyor. 

Doğal Gaz 

Yılda ortalama yüzde 1,9’luk talep artışı ile doğal gazın, fosil yakıtlar arasında en hızlı artan yakıt türü olması bekleniyor. Sektör bazında endüstri ve enerji üretimi, talepteki en büyük artışı oluşturacak. 

Kaya gazı tedarikinin, gaz talebindeki artışın yüzde 46’sını karşılaması ve 2015 yılına kadar dünya gaz üretiminin yüzde 21’e ve ABD gaz üretiminin yüzde 68’ine tekabül etmesi öngörülüyor. Kuzey Amerika kaya gazı üretimindeki artışın 2020 yılından sonra yavaşlaması ve diğer bölgelerdeki üretimin artması bekleniyor. Ancak Kuzey Amerika’nın hala dünya kaya gazı üretiminin yüzde 71’ini gerçekleştireceği tahmin ediliyor. 

Kömür 

2035 yılına kadar yılda ortalama yüzde 1,1’lik talep artışı ile petrolden sonra kömürün, en yavaş artan temel yakıt türlerinden biri olması bekleniyor. Kömür tüketimindeki artış, 2020 yılından sonra sadece yüzde 0,6 oranında gerçekleşecek. 2035 yılına kadar net artışın neredeyse tamamının (yüzde 87), global kömür tüketimindeki toplam payı 2012 yılında yüzde 58 oranından 2035 yılında yüzde 64 oranına yükselecek olan Çin ve Hindistan’dan kaynaklanması bekleniyor. 

Diğer 

2035 yılına kadar nükleer enerji üretiminin yılda ortalama yüzde 1,9 oranında artması bekleniyor. Beklenen nükleer tesis kapanmaları nedeniyle ABD ve Avrupa’da nükleer üretim düşerken, Çin, Hindistan ve Rusya, küresel nükleer enerji üretimi artışının yüzde 96’sından sorumlu olacak. 

Hidroelektrik enerji üretimindeki artışın neredeyse yarısı Çin, Hindistan ve Brezilya’dan kaynaklanacak şekilde 2035 yılına kadar yüzde 1,8 seviyesinde olması bekleniyor. 

2035 yılına kadar yılda ortalama yüzde 6,4 oranında artacak olan ve küçük bir pazar payı kazanacak olan yenilenebilir enerjinin en hızlı büyüyen enerji sınıfı olmaya devam etmesi bekleniyor. 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjinin küresel elektrik üretimindeki payının yüzde 5’ten yüzde 14’e yükseleceği tahmin ediliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.