Brisa’dan üretim kapasitesini arttıracak yatırım

Brisa’dan üretim kapasitesini arttıracak yatırım

Türkiye lastik sektörünün lider markası Brisa gerçekleştirdiği basın toplantısında 2012 yılın içinde 117,5 milyon dolarlık dev bir yatırıma imza atacağını açıkladı.

Bridgestone ile Sabancı Holding’in ortak kuruluşu olan Brisa, yıllık paylaşım toplantısını Hyatt Regency Otel’de gerçekleştirdi. Basın toplantısında Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Finanstan Sorumlu GTenel Müdür Yardımcısı Bora Çermikli, Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat yer aldı. Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, başarılı bir 2011 yılı performansı yakaladıklarını belirttikten sonra 2012 yılında 117,5 milyon Dolar bütçe ile şirket tarihinin en büyük yatırımını gerçekleştireceklerinin belirtti.


“Yatırım ile üretim kapasitemiz artacak”
Genel Müdür Bayman; “Söz konusu dev yatırım ile üretim kapasitemizde artış sağlayacak, inovatif ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz. Bayi ağımıza ve uzmanlaşmaya yatırım yapmaya devam ederken, erişim noktalarımızın verimliliğini de arttıracağız. Ülke ekonomimizin tüm dünyayı kendine hayran bırakan performansından feyzalarak şirketimizi ve ülkemizi global arenada çok daha güçlü temsil edeceğiz” dedi. “Müşteri odaklı büyümemiz sürecek”

Brisa’nın 25. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2013 yılında 800 milyon Dolar değerinde bir yatırım miktarına ulaşmış olacaklarını belirten Bayman, “Müşteri odaklılık, büyümemizi sürdüreceğimiz bu dönemde de Brisa’nın omurgasını oluşturan en önemli değerlerden biri olarak öne çıkacak. Operasyonlarımızın her aşamasında tüketicilerin ihtiyaçlarını dinlemeye, geri bildirimlerini göz önünde bulundurmaya ve buna göre aksiyon almaya devam edeceğiz” diyerek tüketici memnuniyetinin Brisa’nın kurum vizyonundaki önemine dikkat çekti. “Global ve Türkiye lastik pazarında olumlu gelişmeler yaşanıyor”
Dünyada ve Türkiye’de lastik sektörünün olumlu bir yıl geçirdiğini belirten Bayman, “Global lastik pazarı, 2011 yılında adet bazında 2010’a oranla yüzde 7 artışla 1.8 milyara ulaştı. 2005-2011 yılları arasında yıllık bileşik büyüme ortalaması ise yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. 2009 yılındaki global finansal kriz yaşanmasaydı bu oranın iki katı yani yüzde 4,7 bir büyüme gerçekleşmesi bekleniyordu. Sektörel bazda yenileme pazarı yüzde 2,5, orijinal ekipman pazarı ise yüzde 2,6 oranında büyüdü. Bölgeler bazında değerlendirildiğinde; global sektör büyümesinin büyük bir kısmı Çin ve Hindistan kaynaklıydı. Bu iki ülkenin payı yüzde 14,2 oldu. Avrupa pazarıysa binde 2 gibi oldukça düşük bir yıllık büyüme oranı sergiledi” dedi. “Türkiye’den global pazarın üzerinde bir büyüme”

Türkiye’de ise lastik pazarı adet bazında 18 milyon adet seviyelerinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Bayman, “Bunun 12 milyon adedi “yenileme” pazarından geliyor. 6 milyon adet lastik ise otomotiv üreticilerine satılıyor. Adetsel olarak lastik pazarının büyük bir çoğunluğunu binek araç lastikleri oluşturuyor. "Özellikle ticari segmentte yaşanan büyüme dikkat çekiyor”
2011 yılında Türkiye lastik pazarı adet bazında 2010’a oranla yüzde 13,8 artışla 18 milyon 627 bin adet ile kapadığını belirten Bayman, “2005-2011 yılları arasında yıllık bileşik büyüme ortalaması yüzde 5,5 olarak gerçekleşti. Pazar segmentleri incelendiğinde aynı dönemde yenileme pazarı yüzde 5,3, orijinal ekipman pazarı ise yüzde 5,7 oranında büyüme kaydetti. 2009 yılındaki finansal kriz yaşanmamış olsaydı global pazarın üzerinde bir büyüme sergileyen Türkiye pazarının toplam büyüme oranının yüzde 8 civarında gerçekleşmesi bekleniyordu. Brisa, 2012 yılında ise Türkiye lastik pazarı için yüzde 5,8’lik bir büyüme öngörüyor” ifadelerini kullandı. “Lastik sektörüne öncülük etmeye devam edeceğiz”
Gerçekleştirilen basın toplantısında Brisa’nın net karının son 4 yılda yüzde 126 oranında arttığını hatırlatan Bayman, bu başarılı tablonun yarattığı motivasyon ile her alanda lastik sektörüne öncülük etmeyi sürdüreceklerini vurguladı. Bayman, Brisa Ailesi olarak yeni yatırımlarıyla açıkladıkları hedeflere doğru yol alırken, Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlıyor olmaktan mutluluk duyduklarını da dile getirdi. Kriz yıllarında istihdamında azalma olmadan faaliyetlerine devam eden Brisa 2006-2011 yılları arasında %21’lik bir büyümeyle istihdam edilen kişi sayısını geçtiğimiz yıl 2.215’e yükseltti. “Brisa Kocaeli üretim tesisi Bridgestone’un gözdesi”
Bridgestone’un dünya üzerindeki en önemli üretim üslerinden biri olan Brisa Kocaeli Üretim tesisleri, 361.000 m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olma özelliğini taşıdığını ifade eden Bayman, “Avrupa’nın yedinci büyük lastik üreticisi olan Brisa, bünyesinde yer alan Ar-Ge Merkezi ile dünyada lastik teknolojisine yönelik gelişmeleri yakından izlerken; Bridgestone’un Roma ve Tokyo’daki teknik merkezleri ile de koordinasyon içinde çalışıyor. Türkiye lastik sektörünün lider markası Brisa’nın üretim tesislerinde, Bridgestone ve Lassa markalarıyla; otomobil, hafif ticari araç, otobüs/kamyon, traktör ve iş makineleri için, 600’ü aşkın çeşitte lastik üretimi gerçekleştiriliyor” dedi. “Lastik kaplama ile yüzde 40’a varan tasarruf”
Brisa, toplam hizmet kalitesini artırmak ve operasyon yelpazesini zenginleştirmek amacı ile bünyesine kattığı lastik kaplama şirketi Bandag ile özellikle kamyon ve otobüsler başta olmak üzere, filo araçları için toplam lastik maliyetlerinde 40’a varan tasarruf sağlayabilen kaplama hizmetleri sunuyor. www.tasimacilar.com 04.04.2012/18:12