Bulgaristan Avrupa'yı, İran Asya'yı İstiyor

Bulgaristan Avrupa'yı, İran Asya'yı İstiyor

Son yıllarda Türkiye’nin ihracat ve lojistik gelişiminden çıkar sağlamak isteyen bazı komşu ülkeler, Türk lojistik pazarını kısıtlayarak kendi pazarlarını genişletmeye yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki artış oranları komşularının da iştahını kabartmaya başladı. Son iki yılda %6 oranında artış gösteren ihracat pazarı, lojistik sektörünü de aynı oranda büyüttü. Ağırlıklı olarak Avrupa ve Orta Asya ülkelerine ihracat ve taşımacılık gerçekleştiren Türkiye, bu taşımalardan gelir sağlamayı isteyen komşu ülkelerin uyguladıkları yaptırımlarla karşı karşıya geliyor.

2014 yılının başlarında Bulgaristan’ın Türk araçlarına verilen geçiş belgesi sayısını düşürmesinin ardından, şimdilerde de İran, Türk tırlarından aldığı transit geçiş ücretini %100 arttırdı.

Bulgaristan Avrupa’yı, İran Orta Asya’yı İstiyor

Yaptırımların kasıtlı olarak yapıldığını açıklayan Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, lojistik sektörünün ülke ekonomilerinin gelişiminde adeta bir lokomotif olduğunu vurguladı. Bunun öneminin farkına yeni varan komşu ülkelerin etik olmayan yollar ile Türkiye pazarından çıkar sağlamaya çalıştığını söyleyen Ankara, “Bulgaristan’ın da İran’ın da tek bir amacı var, o da gelişen pazarımızdan nemalanmak.” dedi.

Taner Ankara sözlerine şöyle devam etti:

“Her iki ülke de lojistik sektörünü geliştirebilmek için çalışıyor. Bulgaristan lojistik sektörüne yatırım yapmak için çalışıyor ancak yatırımlar sadece araç almaktan ibaret, pazar oluşturamadılar. Türkiye’nin Avrupa geçişlerinden pay almak istiyorlar. Bunun için de Türk plakalı araçlara verdikleri geçiş belgesi sayısını 125.000’den 5.000’e düşürdü. Talepleri araçlarımızın Bulgaristan’a kadar gitmesi ve geri kalan taşımayı onların araçlarının gerçekleştirmesi.”

Şimdi de İran’ın aynı politika ile hareket etmeye çalıştığını belirten Taner Ankara, Orta Asya’ya yapılan ihraç taşımalarında yaşanan artışın dikkat çekici olduğunu ve İran’ın da bu pazardan pay almak istediğini söyledi.

“Alternatif sınır kapılarımız olmasaydı yaptırımların sonucu ağır olabilirdi!”

Uygulanan yaptırımların uluslararası hukuk kurallarına da aykırı olduğunu belirten Taner Ankara, “iki ülkenin yaşattığı sorunda da alternatif sınır kapılarını kullanarak yaşanabilecek sıkıntıları en alt seviyede tutmayı başardık. Ancak alternatif sınır kapılarımız, geçiş noktalarımız olmasaydı yaptırımların sonucu ağır olabilirdi.” diyerek, Türkiye’nin konumunun önemini vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.