Bulgaristan, sorunu çözümsüzlüğünü koruyor

Bulgaristan, sorunu çözümsüzlüğünü koruyor

Türkiye ile Bulgaristan arasında, transit geçiş belgeleri konusunda yaşanan anlaşmazlık çözülemiyor. Bulgaristan, transit geçiş belgesinin vermemekte ısrarcı.

Uluslar arası antlaşmalar sonucu, DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) üye ülkelerin, kabul ettikleri maddelerden biride; transit geçiş belgeleridir. Türkiye ve Bulgaristan’ın karşılıklı olarak birbirlerine vermesi gereken, 250 bin adet transit geçiş belgesinin ilk 6 aylık verilmesi gereken 125 adet belge; Bulgaristan tarafından Türkiye’ye verilmedi.

Bulgaristan, çözümü reddediyor.

T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bulgaristan Ulaştırma Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı’nın, imzaladığı antlaşmaya göre; Türkiye ve Bulgaristan karşılıklı olarak birbirlerine verecekleri yıllık 250 bin transit geçiş belgesinin, ilk 6 aylık dilimi olan 125 bin adet transit geçiş belgesini verecekti. Bulgaristan tarafı, 125 bin adetlik transit geçiş belgesinin önce 5bin adetini daha sonra 10 bin adetini vermek suretiyle, ilk altı aylık vermesi gereken belge sayısının tamamını vermeyi ısrarla uzatıyor.

Sınır kapıları kapatıldı.

İki ülke arasında ki bu sorun, Bulgar tarafının çözümsüzlüğü nedeniyle bir süredir gündemdeydi. T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bulgaristan’ın 125 bin adet transit geçiş belgesini vermemesi üzerine; Bulgaristan plakalı araçların Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçişlerini durdurdu ve sınır kapısını kapattı. Bu gelişmenin üzerine harekete geçen Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı da Kapitan Andreevo Sınır 
Kapısını, Türkiye plakalı TIR’lara kapattı.

Yaşanan bu olay üzerine her iki tarafta da yüzlerce TIR kuyruğu oluştu.

TIR şoförleri sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Sınırda bekleyen yüzlerce TIR şoförü, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. Mahsur kaldıklarını ifade eden TIR şoförleri, 2 km boyunca çift sıra kuyruklar oluştuğunu, geçiş belgeleri gelse bile bu yoğunluk hemen bitmeyeceğini belirttiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.