Bulgaristan taşımacıları sınırı kapattı

Bulgaristan taşımacıları sınırı kapattı

Bulgar taşımacılar, 10 Şubat 2014 tarihinde korsan bir eylem ile sınır kapılarını kapattı. Türkiye’den hiçbir ülke aracı Bulgaristan’a giremiyor.

Türkiye ve Bulgaristan arasında ki geçiş belgesi krizinde bu sefer de Bulgar taşımacılar sorun çıkardı. Bulgaristan taşımacıları tarafından 10 Şubat 2014 tarihi itibari ile Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarımızın Bulgaristan karşılığı olan Kapitan Andreevo ve Lesovo Sınır Kapıları Bulgar Taşımacılar tarafından tüm giriş ve çıkışlara kapatıldı.

Bulgar taşımacılarının bu korsan eylemi ile Türkiye’den Bulgaristan’a hiçbir ülke aracı giremezken, tüm TIR girişleri durduruldu. UBAK belgesine sahip Türk, Bulgar ve diğer ülke araçları tarafından taşınan mallar kapı kapatma eylemi nedeni ile Bulgaristan kapılarından geçemeyecek.

“Bu hareket bir korsanlıktır ve gereği hemen yapılmalıdır.”

Bulgar taşımacıların yapmış olduğu bu eylem sonrasında UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) açıklama yaptı. Yapılan eylemin korsan eylem olduğunu ve gereğinin derhal yapılmasını belirten UND;

“Türkiye’den tüm Avrupa’ya yönelik ulaşım ve ihracat için büyük bir engel oluşturan bu durum uluslararası hukuka ve uluslararası anlaşmalara açıkça aykırılık teşkil etmekte ve AB ile imzalanmış olan malların serbest dolaşımı ilkesinin de ihlali anlamına gelmektedir. Bulgaristan AB üyesi ülkelerini Türkiye’ye giriş çıkışını engelleyerek Birliğin içindeki ulaştırma taahhütlerine de aykırı davranmaktadır.

Bilinmelidir ki, ülkemiz taşımacılarına ve ticaret erbabına uygulanan söz konusu transit engeli sadece ülkemizi değil aynı zamanda Almanya, Romanya, İtalya ve İngiltere gibi birçok Avrupa Birliği ülkesinde faaliyet gösteren ticaret erbabını da ilgilendirmektedir.

Bulgaristan tarafından Türkiye’ye uygulanan haksızlıkların engellenebilmesi, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin “malların serbest dolaşımı” kuralının yanında, dünya ticaretinin temel kurallarında biri olan “transit serbestisi” kuralının tahsis edilebilmesi amacıyla Bakanlıklarımızın, ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, İhracatçı Birliklerimizin, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın ve sektör mensuplarımızın girişimlerinin ve desteklerinin devam ettirilmesi, “Transit Serbestisi Hakkına” ilişkin haklı mücadelemiz açısından büyük önem arz etmektedir.” Şeklinde açıklamasına devam etti.

"Bulgaristan, lehine daha fazla ayrıcalık talep ediyor."

Krizin başlamasının ve çözülememesinin nedeninin Bulgaristan olduğunu daha öncede dile getiren UND yaptığı açıklamanın devamında, şunlara yer verdi :

“Bulgaristan ile ülkemiz Ulaştırma Bakanlıkları tarafından imzalanmış olan 2012 yılı KUKK toplantısı protokolü ile taahhüt altına alınan ilk altı aylık 125.000 adet transit geçiş belgesinden sadece 5 bin adet belgeyi Türk tarafına teslim etti. Kalan geçiş belgelerinin verilmesini ise iki ülke arasındaki 60 bin taşımanın 50 bin tanesini yapmakta olan Bulgar Nakliyeciler lehine daha fazla ayrıcalık talep edeceği bir toplantı yapılması şartına bağladı.

Türk tarafının, anlaşma gereği taahhüt edilen belgelerinin tümünün Türkiye’ye teslim edilmesi talepleri karşılıksız kaldı ve ülkemiz taşımacılarının Bulgaristan üzeri transit geçişlerinin imkânsız hale gelmesi üzerine ülkemiz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da Bulgaristan’a tamamı gönderilen ve tahsis edilen geçiş belgelerini 30.01.2014 tarihi itibari sistem üzerinde bloke etti.

Bulgaristan makamları tarafından ülkemiz taşımacılarına ve ticaret erbabına getirilen söz konusu kısıtlama nedeniyle Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarımızda ihracat yükü taşıyan birçok araç beklemek zorunda kaldı ve İpsala Sınır Kapımızda ise kilometrelerce TIR kuyruğu oluşarak mağduriyet yaşandı. “

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.