Bulgaristan, Türkiye’nin karayolu ticaretine göz dikti

Bulgaristan, Türkiye’nin karayolu ticaretine göz dikti

Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, son dönemde yaşanan Türkiye-Bulgaristan transit geçiş sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Son dönemde gündemde olan, Bulgaristan’ın vermesi gereken 125 bin adet transit geçiş belgesinin yalnızca 5 bin adetini vermesi ve geri kalanı vermemek konusunda ısrar etmesi nedeniyle büyük bir sorun haline gelen Bulgaristan sorunu, Türkiye’de ki lojistik firmalarının da gündemin düşmüyor.

“Bulgaristan, ekonomik çıkar peşinde.”

Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, Bulgaristan'ın uyguladığı yaptırımı, Türkiye'deki lojistik sektöründen pay alma çalışması olarak nitelendirirken; Bulgaristan’ın ekonomik çıkar peşinde olduğunu söyledi.

“Bulgaristan da ihraç edilen mal sayısı çok az.”

Bulgaristan’ın amacının, Avrupa Birliği üyeliğinin avantajlarını kullanarak bölgede yapılan karayolu ticaretinden pay almak olduğunu dile getiren Taner Ankara: "Yıllık 100 milyar doların üzerinde ihracat yapan Türkiye, bu ihracatın büyük bir kısmını Avrupa ülkelerine yapıyor. Bulgaristan'daki filolar da bu ihracat pastasından faydalanmak istiyor. Çünkü Bulgaristan'daki uluslararası taşımacılık filoları son yıllarda dengesiz bir şekilde arttı, buna karşın ülkede taşınacak ihraç edilen mal sayısı çok az." Dedi.

“Yabancı plakalı araçlar karşısında yerli firmaların rekabet gücü azalıyor.”

Yalnızca Bulgaristan'ın değil, Doğu Avrupa ülkelerinin tümünün Türkiye'deki lojistik pastasından pay almak istediğini belirten Ankara; "Kota, vize gibi maliyet artırıcı etkenler, özellikle Avrupa ülkelerine yönelik taşımalarda yabancı plakalı araçlar karşısında yerli firmaların rekabet gücünü azaltıyor" dedi. 

“Alternatif güzergahlar, maliyetleri artırdı.”

Bulgaristan’ın tutumunun sonucunda, diğer Türk firmalar gibi kendilerinin de alternatif yol güzergahları ve taşıma yöntemleri kullanmaya başladıklarını belirten Ankara; maliyetlerin inanılmaz seviyede arttığını söyledi. 

"Krizlerin yaşanması, Türk firmalarının canını yakabilir."

İhraç taşımalarında Türkiye plakalı araçların pazardan aldığı pay 2011 yılında yüzde 82 düzeyindeyken 2012 yılında bu oran yüzde 81'e düştü. Yabancı plakalı araçların aldığı pay ise yüzde 19'a yükseldi. 

Yüzde 1'lik kısmın az gibi göründüğünü söyleyen Taner Ankara, bu oranın 283 bin 704 sefer sayısı olduğunu vurgularken, buna benzer krizlerin yaşanması sektördeki Türk firmaların canını yakabileceğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum