Bulgaristan yine esir etti

Bulgaristan yine esir etti

Çocuk oynatır gibi 5 bin adet geçiş belgesi veren Bulgaristan, kalan 120 bin geçiş belgesini vermemekte direniyor. Bulgar tarafından dönen nakliyeciler, Yunanistan geçiş belgesini ikinci bir talimata kadar kullanabilir.

2014 yılı için Bulgaristan makamlarına Türkiye tarafından tüm geçiş belgeler teslim edilmiş ancak Bulgaristan tarafından aynı yönde tepki alınamadığının haberini 29.01.2014 tarihinde yapmıştık. UND tarafından 30.01.2014 tarihine kadar Bulgaristan’a süre verilmiş, belirtilen tarihe kadar tüm evrakları teslim etmeleri istenmişti.

Süre doldu

Ancak bugün UND tarafından verilen süre doldu. UND tarafından 30.01.2014 tarihine kadar ülkemiz nakliyecilerine Bulgar tarafınca tahsis edilmiş olan transit belgelerinin Sofya Büyükelçiliğine teslim edilmediği tespit edildi.

Bakanlık (UDHB) nezdindeki girişimler sonucunda, Türk taşıtlarının Türk ve Bulgar gümrük kapılarında beklemekte oldukları bilindiği için, Türk plakalı taşıtların Yunanistan üzeri taşımalarını devam ettirebilmelerini veya yurda dönüş yapabilmelerini sağlamak amacıyla Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi çerçevesince, Bulgaristan üzerinden taşıma yapmak için Yunanistan güzergah geçişlerini kullanma talebi bakanlık tarafından onaylandı.

Bakanlıktan izin

Bunun üzerine geçiş belgesi almaya hak kazanmış olan, daha önce geçiş belgesi tahsis edilmiş olan veya yurt dışına çıkış yapmış ülkemize dönüş yapacak olan taşıtlara, iade sistemine dahil olup üzerinde kayıtlı bulunan tüm geçiş belgelerinin dönüşlerinde iade alınmaları kaydıyla (Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'nın ikinci bir talimatına kadar) Yunanistan üzeri geçişleri kullanabilecekler.
Nakliyeciler, Kapıkule veya Hamzabeyli sınır kapıları yerine; İpsala sınır kapısı üzerinden Yunanistan-Makedonya-Sırbistan güzergahını kullanabilecek; Bulgaristan güzergahı için kullanamadıkları geçiş belgelerini, Yunanistan üzeri transit güzergahta kullanabilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.