Bulgaristan’ın yaptığı Avrupa ile ticaretimize vurulan bir darbedir

Bulgaristan’ın yaptığı Avrupa ile ticaretimize vurulan bir darbedir

Sertrans Lojistik yönetim kurulu başkanı Hakan Keleş son zamanlarda gündemi oldukça meşgul eden Bulgaristan gümrük sorunu ile ilgili konuştu.

Sertrans, Uluslar arası Nakliyeciler Derneği(UND)’nin sektörün son dönemlerde yaşadığı ve daha da büyüyen Bulgaristan sorununu dile getirdiğini belirtti. Ayrıca Setrans Lojistik Yönetim kurulu başkanı Hakan Keleş, Almanya başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Cumhuriyet’i başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan transit yapılan taşımaları serbest kılan GATT kurallarına ve Türkiye-AB Gümrük Birliği kurallarına uyulmasının sağlanması için yardım istedi. Bu durumun tüm lojistik sektörü için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu Türkiye ekonomisinin sorunu

Sertrans lojistik, Bulgaristan sınırında yüzlerce TIR’ın kontak kapatarak beklemesine neden olan sorun uluslar arası anlaşmalarla tanımlanmış dış ticaret haklarının ihlalidir dedi. Ayrıca bu durumun sadece orada araçları başında bekleyenlerin ya da sadece lojistik sektörünün değil Türkiye ekonomisinin sorunudur diyen Sertrans lojistik, 2013 yılında Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan ihracatın 47,5, ithalatın da 69,7 milyar Avro olduğu göz önüne alındığında, bugün Bulgaristan daha öncede farklı dönemlerde Romanya, Macaristan veya Avusturya tarafından uygulanan transit serbestisinin ihlali, Türkiye ekonomisinin can damarlarından birine; Avrupa ile ticaretimize vurulan bir darbe olduğunu yineledi.

Bu tür engeller Türkiye ekonomisinin önünde duramaz

Sertrans Lojistik yönetim kurulu başkanı Hakan Keleş, UND’nin haklı uyarısının yerine ulaşacağına ve dünya mal ticaretini düzenleyen GATT Anlaşması’yla güvence altına alınan “transit serbestisi” hakkımızın bundan sonra ihlal edilmeyeceğine inandığını ifade etti. Büyük ve güçlü Türkiye ekonomisinin önünde böyle engellerin duramayacağını sözlerine ekleyen Keleş, ‘’Bu engeller, Türk sanayicisini de lojistik sektörünü de durduramaz’’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.