Bulgarlar, Nihayet Türk Heyeti ile Masaya Oturdu

Bulgarlar, Nihayet Türk Heyeti ile Masaya Oturdu

Türk heyetleri Bulgar yetkililerle, Türk nakliyecilerini isyan ettiren yüklü cezaları, UBAK Belgesi olmadan yapılan taşımaları ve Bulgar yöneticilerin keyfi uygulamalarını İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda masaya yatırdı.

Toplantıda karşılıklı ülke taşımacılarının sınır kapılarında yaşadıkları sorunlar ele alınarak, çözüm yolları arandı. Toplantıya Türk heyeti adına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Bulgar heyeti adına Bulgaristan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Anton GINEV katıldı.

‘Türk yetkililer, ihracat beyannamesine göre işlem yapıyorlarmış!’

Görüşmede Bulgar heyeti, Bulgar taşımacıların Türkiye topraklarında karşılaştıkları sorunlara ilişkin olarak şunları dile getirdiler; TIR Karnesi ve CMR belgesinde varış ülkesi Bulgaristan olarak belirtilmesine rağmen faturada başka bir ülke olması halinde Türk yetkililerin 3. Ülke geçiş belgesi istediğine vurgu yaptılar. Bulgarlar ayrıca UBAK belgesi kullanımında uygulanan süre kısıtlaması CMR Sözleşmesi ve UBAK Kullanıcı Kılavuzu hükümleri doğrultusunda yeni bir değerlendirmeye tabi tutulmasını talep ettiler. UBAK belgesiyle yapılan taşımalarda boşaltma noktası bir UBAK üyesi olmasına rağmen, Türk yetkililerin, malın nihai varış noktasına ve ihracat beyannamesine göre işlem yapmalarından şikâyet ettiler.

Bulgar yetkililerin kestikleri cezalar AB mevzuatına aykırı

Türk heyeti ise, Türk taşımacılarının Bulgaristan topraklarında karşılaştıkları sorunları ayrıntılı olarak değinerek özellikle şu konu başlıklarına vurgu yaptılar; Türk yetkililer, Bulgaristan’da uygulanan cezaların ihlale göre çok yüksek olmasını eleştirerek, cezaların ödenmesi sürecinin uzun olması ve ödemeye kadar taşıtların ücretli parklarda bekletilmesinin yarattığı sıkıntılara dikkat çektiler. Ayrıca heyet, Bulgar yetkililer tarafından yapılan bu denetimlerin AB mevzuatına aykırı olduğunu belirttiler.

Bulgarlar, 3 ay içinde yeni düzenleme yapacaklar

Karşılıklı olarak sorunların masaya yatırıldığı toplantıda, Bulgar heyeti, denetimlere ilişkin olarak Avrupa Birliği’ndeki en iyi uygulamalar doğrultusunda 2-3 ay içinde yeni düzenlemeler yapılacağını, AB kuruluşu olan ve AB çapında karayolu trafiğini idare eden EURO CONTROLE ROUTE kurallarına uygun olarak yapılan denetimlere ilişkin istatistiki verilerin yayımlanacağını belirtti.

Cezalar AB mevzuatına uygun, ayrımcılıktan uzak ve açık olacak

Sonuç olarak Bulgar ve Türk heyetleri, denetimlerin AB mevzuatına uygun olarak ayrımcılık olmaksızın, açık ve anlaşılır bir biçimde ceza ödeme sürecinin yeni bir cezaya dönüşmeden yapılması konusunda mutabık kaldılar. Gerçekleşen toplantıda Türk heyeti ayrıca taşımacıların para cezalarının yanı sıra bekleme sürecinden kaynaklanan şikayetlerinin ortadan kaldırılmasını da talep ettiler.

‘UBAK/ CEMT Belgelerini taşıtta bulundurmak bir UBAK kuralı’

Türk heyeti, Türkiye topraklarında yapılan denetimlerle ilgili olarak; UBAK/CEMT izin belgesi kullanan taşıtların bu belgeyi taşımanın tamamında taşıtta bulundurmasının bir UBAK kuralı olduğunu hatırlattılar. UBAK belgesinin yeniden kullanılması konusundaki süre kısıtlaması tek bir sürücü için, sınır geçişleri ve yükleme-boşaltma süreleri dikkate alınmaksızın AETR Anlaşmasına uygun olarak hazırlandığına vurgu yaparak, UBAK belgelerinin ait olduğu firma isimlerinin U-Net sistemine kaydedildiğini belirttiler.

Türk Heyeti: ‘Beyanlar birbirini tutmazsa 3. ülke taşıması kabul ederim’

Türk heyeti, Türkiye’de yapılan denetimlerde TIR Karnesi, CMR, İhracat Beyannamesi ve faturanın kontrol edildiğini ve bilgilerin birbiriyle uyumlu olması gerektiğini bildirdiler. Bu belgelerden birinde farklı bir ülke belirtilmesi halinde taşıma “3. Ülke taşıması” olarak kabul edildiğini Bulgar yetkililere hatırlattılar.

‘Cezayı normlara uygun kes, geçiş ücretini yeniden değerlendireyim’

Türk yetkilileri, fatura konusunda küresel çokuluslu şirketlerin taşımacılıkla ilgili operasyonları konusunda araştırma yapılarak, yeniden bir değerlendirme yapılacaklarını belirterek, Bulgar tarafında Türk taşıtlarına uygulanan cezaların AB normlarına uygun standartlarda uygulanması halinde, Türkiye’de uygulanan 3.000 Avro geçiş ücretinin yeniden değerlendirilebileceği belirtildi.

www.tasimacilar.com

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum