Büyükşehir Yasası…

Büyükşehir Yasası…

Özel halk otobüsü işletmecilerinin zor günler geçirdiği şu günlerde bazı olumlu gelişmelerin olması sektörün tekrar umutlanmasına vesile oldu.

Geçtiğimiz yılda o kadar çok şey kaybettik ki, artık ne olacağını kimse bilemez ve tahmin edemez olmuştu.

Özel halk otobüslerinin yeni hat, uzatma, kısaltma ve güzergah değişikliği taleplerinin İETT genel müdürlüğünden alınıp UKOME’ye verilmesi bizi zora sokmuştu. Tek hat talebin bile olumlu sonuçlanması 1 yılı buluyor. Maalesef özel halk otobüsü işletmecilerinin tüm sorunları artık UKOME de tartışılacak olumlu olumsuz görüşler ortaya atılacak, kararlar alınacak ve uygulanacak. Ama ne yazık ki bu kararlar alınırken bizlerin temsilcisi o toplantılarda yer alamıyordu.

Bizlerin temsilcisi mutlaka UKOME toplantılarına katılıp söz sahibi olması gerekir ve bizleri savunması gerekiyor diye çok yazıp söylemiştik.

Yeni çıkan büyükşehir yasası aynen söyle diyor; MADDE 8 – 5216 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Büyükşehir içindeki kara, deniz, su, göl ve demiryolu üzerindeki her türlü taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla büyükşehir belediye başkanı ya da görevlendirdiği kişinin başkanlığında, yönetmelikle belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun görevlendireceği, ilgili odanın temsilcisinin katılacağı Ulaşım Koordinasyon Merkezi kurulur.

İlçe belediye başkanları kendi belediyesini ilgilendiren konuların görüşülmesinde koordinasyon merkezlerine üye olarak katılırlar. Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantılarına ayrıca gündemdeki konularla ilgili üye olarak belirlenmeyen ulaşım sektörü ile ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından ihtisas meslek odalarının temsilcileri de davet edilerek görüşleri alınır.”

İşte yeni yürürlüğe giren büyükşehir yasası ile artık özel halk otobüsü esnaf odası temsilcileri bizlerle ilgili toplantılara katılacak ve bizleri savunacak olumsuz kararların çıkmasını engellemeye çalışacaktır. Bu yasayı çok olumlu buluyorum ama şirketler ve esnaf odası yetkilileri beraber ve uyumlu şekilde çalışmalar yapması gerekir esnafın hayrına iyi çalışmalar bekliyoruz.

Kış Lastiği Uygulaması

Ulaştırma bakanlığı bir genelge ile 01 Aralık ile 01 Nisan ayları arasında yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara kış lastiği uygulaması getirmiştir ama daha sonra bir kavram kargaşası oluşmuş şehir içi taşımacılık yapan ticari araçların bu kapsamda olup olmayacağı tartışılmıştır.

Bu tartışmalardan sonra ulaştırma bakanlığı bir genelge daha yayınlayarak uygulamanın şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda devam edeceği ama şehiriçi ticari araçlarda o kentin iklim şartlarına göre valilikler karar verecek ve uygulama yapılacak bu da doğru bir tespit ve karardır. Örneğin Antalya'da kar yağmayacağına göre kış lastiği takılmasına ne gerek var. Diğer iller için ise öyle değil her an valilik bir emirle bizlere kış lastiği uygulamasını yapabilir. Bazı kurumlar bu gelişmeyi yanlış yorumlayarak kış lastiği uygulaması şehir içi taşımacıları uygulama dışı bırakmıştır gibi yanlış bilgiler vermektedir. Esnafımız bu bilgiler ışığında ona göre davranmaları gerekmektedir.

Göksel Ovacık

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.