“C2 belgesi alınması konusunda katı kuralların olması gerekir”

“C2 belgesi alınması konusunda katı kuralların olması gerekir”

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu,'Türkiye’de ölçek ekonomisi dediğimiz güçlü yapıların oluşması gerekir. Bunu için C2 belgesini almak konusunda katı kuralların hayata geçmesi gerekir' dedi.

Türkiye’de taşımacılık ile uğraşan küçük firmaların sayılarının çığ gibi büyüdüğünü ifade eden UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Türkiye’de ölçek ekonomisi dediğimiz güçlü yapıların oluşması gerekir. Bunu için C2 belgesini almak konusunda katı kuralların hayata geçmesi çok daha iyi olur” dedi. İlkinin 21 Aralık 2011 yılında İstanbul’da gerçekleştirildiği Bakanlık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB), Ulaştırma ve Lojistik meclisi koordinasyon toplantısının 3’üncüsünün bu sene 19 Aralık tarihinde gerçekleştirileceğinin bilgisini veren Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND) Başkanı ve TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, UND, UTİKAD, Kargo şirketleri, Türkiye Demiryolu Yük Taşımacılarının da katılım sağlayacağı toplantıda 2013 yılında nelerin yapıldığı, 2014 yılında ise nelerin yapılacağının konuşulacağını söyledi. TIRSAN’ın Samandıra’daki tesislerinde düzenlenen bir basın toplantısında bu sene ilk defa Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) Genel Sekreteri José Viegas’ın da toplantıda yer alacağını ifade eden Çetin Nuhoğlu, Avrupa’daki ulaştırma bakanlığının uyguladığı karayolu ile yapılan taşıma politikaların masaya yatırılacağını belirterek toplantının önemini vurguladı ve “ son 5 yılda uluslar arası nakliye sektörü çok değişti. Rekabetçilik analizi değişti, ülkelerin rekabet konusundaki bakış açıları değişti, korumacılık değişti ve kendi ülkelerinde dağılan ekonomide nasıl daha fazla pay alırlar onun mücadelesi başladı” dedi.

Türkiye’ye boş giren 124 bin araç korsan taşımacılık yapıyor

Türkiye’ye ihraç yükü almak üzere giriş yapan araçlardan da bahseden Nuhoğlu, 124 bin aracın boş olarak ülkeye giriş yaptığını ifade ederek şunları söyledi: “ zaten 200 bin araç Türkiye’nin ihraç yükünü taşıyor. Ama bunun 124 bini Türkiye’ye boş girerek bu taşımayı gerçekleştiriyor. Yani belgesiz, kontrolsüz, denetimsiz olarak Türkiye’ye girdiler ve istedikleri gibi at oynattılar. Tamamen haksız rekabet yaptılar. Biz aynı şartlar altında tüm Avrupalılarla rekabet etmeye hazırız. Ama o kendisinin kuralları bozduğu veya kendi ülkesinden kaynaklanan bazı avantajlarla beraber bu taşımayı yapıyorsa ben aynı avantajı talep ediyorum. Hem onlardan hem de Türkiye’den.”
 



Türkiye İran ile yaptığı görüşmelerde ‘masaya yumruğunu vurdu’

“Sektör ve şahsım adına başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere Ekonomi bakanlığı, Gümrük Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’na şükran duyuyorum” diye Çetin Nuhoğlu, İran ile yapılan toplantıda Türk makamlarının konuyu büyük bir titizlikle ele aldığını ifade ederek İran ve Türkiye arasındaki ikili ve transit taşımalarda da bunu net olarak gördüklerini belirtti. Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND) Başkanı ve TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, konuşmasında “İranlılar olumlu geldiler. Müsteşarımız 3 gün boyunca toplantıya katıldı ve tek mesaj verdi. ‘Eğer siz Türk nakliyecilerinin maliyetlerini sizin seviyenize indirmeyecekseniz, ben bu sefer sizin maliyetlerinizi, benim nakliyecimin seviyesine çıkaracağım.’ Çok net mesaj: ‘sen eğer halen benden akaryakıt farkı diye geçiş parası alırsan bende senden bunu alacağım. Sen halen benim transit geçişimde de senden hiç mazot almamama rağmen benden akaryakıt fiyat farkı alıyorsan bende senden transit geçtiğinde bunu alacağım. Bunu düşünün taşının, bana dönün. Hem ikili taşımada, hem transitte.' İşte bu kararlı duruştur. Ulaştırma bakanlığımız artık Türkiye’deki son 3-5 yılda görülen bu haksız rekabete karşı elini masaya vurdu ve buna artık müsaade etmem dedi. Ağustos ayı itibariyle yeni bir genelge ile belgesiz, hatalı belge veya uygun olmayan belgelerle Türkiye’ye taşıma yapanlara en ağır cezaları uygulamaya başladı” diyerek kurallara uyan ve uymayan taraf arasındaki farkın da ortadan kaldırıldığını sözlerine ekledi.

“Sektöre girişler kontrol altına alınmalı”

Sektör içine girişlerin artık kontrollü olması konusunun da sektör içinde oldukça tartışma konusu yarattığını ifade eden Nuhoğlu, 2014 yılı içinde sektöre girişlerin daha kontrollü olmasını arzu ettikleri söyledi ve “Avrupa birliği standartlarını 2004 yılında imzaladık ve o gün tarif ettik. Dedik ki 3 önemli kritere sahip olan bu sektöre girmeli. Birincisi mali yeterlilik, ikincisi mesleki yeterlilik, üçüncüsü mesleki saygınlık” dedi. Sektöre girmek için gerekli olan mali yeterlilik konusunun tanımının olduğunu fakat mali yeterlik ve mesleki yeterlilik konularının henüz tanımlanmamış olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “Mesleki saygınlık ve mesleki yeterlilik konusunda açıkçası performans kriterleri tanımlanmamış. Bu konu da önerimizi hazırlayacağız. Ulaştırma Bakanlığımıza, TOBB’a, ekonomi bakanlığına bunu sunacağız. Ondan sonra insanlar yatırım yapmak için para arttırsınlar, Gidip firmalarla yatırım için konuşsunlar. Şirketlerini kursunlar. Yani öncelikle bugün firma uluslararası nakliyecilik yapacağım derse ulaştırma bakanlığına hiç yatırım yapmadan da başvuracaktır. Ulaştırma bakanlığı, ekonomi bakanlığı, TOBB bunu değerlendirecektir. Belki bir imtihana girecektir, belki yetkinliği sorgulanacaktır, Belki saygınlığı hem o bölgedeki ticaret odalarından, sanayi odalarından, UND’den sorgulanacaktır. Ondan sonra bu sektöre girişin önü açılacaktır. Bütün Avrupa’da bu böyle. İnsanlar Türkiye’de olduğu gibi araçlarını alıp da ondan sonra ulaştırma bakanlığına gidip hadi benim arabam var artık, bak 300 ton kapasitemi de tutturdum. Benim belgemi verin, ben uluslar arası nakliyeye bakacağım diyemez” diyerek 2014 yılı itibariyle böyle bir yapıyı hayata geçirmek istediklerini belirtti.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum