Cankurtaran Tünelinde Çalışmalar Bütün Hızıyla Devam Ediyor

Cankurtaran Tünelinde Çalışmalar Bütün Hızıyla Devam Ediyor

Yapımı tamamlandığında Türkiye'nin en uzun tünellerinden biri olacak Cankurtaran Tüneli'nde Tünel açma çalışmaları 2014 Mart ayında bitirilecek.

Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran'a bağlayan, zorlu kış şartlarında geçit vermeyen Hopa-Artvin kara yolu güzergâhındaki 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi'ne alternatif olarak yapılan Cankurtaran Tüneli'nin 9 bin 170 metrelik bölümünde delme işlemi tamamlandı.

Cankurtaran Tüneli’nde çalışmalar sürüyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından 29 Ekim 2010'da temeli atılan, iki tüp halinde inşa edilen, bitirildiğinde toplam 10 bin 400 metre uzunluğunda olacak Cankurtaran Tüneli'nde delme çalışmaları, Borçka ve Hopa ilçelerinden çift taraflı sürdürülüyor.

'Türkiye'nin en uzun karayolu tünellerinden biri olacak'

Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Cankurtaran Tüneli'nin Artvin'in Hopa ile Borçka ilçeleri arasında 5 bin 200 metre uzunluğunda çift tüp şeklinde inşa edileceğini, yapımı tamamlandığında Türkiye'nin en uzun karayolu tünellerinden biri olacağını söyledi.

Vali, çalışmalar hakkında bilgi verdi

Tünelde kazı ve destekleme çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini belirten Vali Cirit, şunları söyledi: "Hopa ve Borçka taraflarındaki çift tüplerde çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Bugüne kadar Borçka tarafındaki her iki tüpün 3 bin 470 metre, Hopa tarafındaki her iki tüpün ise 5 bin 700 metrelik kısmı delinerek kazı ve destekleme çalışması yapıldı. Yani her iki tüpte bugüne kadar 9 bin 170 metrelik kısmı delinerek kazı ve destekleme çalışması yapıldı. Her iki tüpte ışığın görünmesine toplam bin 230 metrelik bölüm kaldı. Ayrıca tünellerin Hopa tarafında 2 bin 636 metre, Borçka tarafındaki her iki tüpün ise bin 212 metrelik bölümüne kemer beton döküldü."

'Çalışmalar 2015 yılında bitmiş olacak'

Tünelde kazı çalışmalarının yerin yaklaşık 300 metre altında aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden Vali Cirit, şöyle devam etti: "Kazı çalışmasının akabinde bir aylık zaman içinde betonlama çalışması da bitmiş olacak. Tünelde şu an itibariyle yüzde 95'ik fiziki gerçekleşme sağlandı. Her iki tüp giriş ve çıkış yönünde aynı mesafede kazı işlemleri ile yürütülüyor. Her iki tüpte ışığı Mart 2014 tarihinde görebileceğimizi ümit ediyorum. Tünellerde kazı çalışmasının ardından aydınlatma ve havalandırma gibi diğer ikinci kısım işler başlayacak. Bu çalışmaların ise en geç 2015'de tamamlanması planlanıyor."

Hopa-Borçka arasını 12 kilometre kısaltacak

Tünelin bağlantı yolları ile toplam uzunluğunun 7 bin 288 metre olacağını anlatan Vali Cirit, "Tünel, Karadeniz'i güneye, Erzurum üzerinden İran'a bağlayacak, ayrıca Hopa-Borçka arasındaki kara yolu ulaşımını 30 kilometreden 18 kilometreye düşürecek" dedi. Hayati Akbaş/Hopa 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.