Çetin: Otobüs işletmeciliği eski tadını vermiyor

Çetin: Otobüs işletmeciliği eski tadını vermiyor

Otobüsçülüğün artık eskisi gibi güzel kazandıran bir meslek olmadığını söyleyen Adıyaman Gül Aras ve Adana Lider Turizm Firma Yetkilisi Erdal Çetin bugün gelinen noktada geçmişte kazanılmış karın büyük etkisi olduğunu belirtti.

Bazı kişilerin bireysel otobüsçüleri kandırarak firma kurduklarını belirten Adıyaman Gül Aras ve Adana Lider Turizm Firma Yetkilisi Erdal Çetin “Ben firma sahibiyim ve bu sektörde varım” diyen herkesin kurumsal bir firma niteliği taşımadığını ifade etti. Özmal yatırımı olmayan kişilerin bireysel otobüsçüleri toplayarak onların araçlarını kendi aracı gibi gösterip, taşıma fiyatlarını düşürerek haksız rekabete neden olduklarını özellikle vurguladı. “Sen ve ben anlaşamadıktan sonra bu iş olmaz”
Aynı zamanda TOFED (Türkiye Otobüsçüler Federasyonu) üyesi olan Erdal Çetin böyle bir durumun ikili bir anlaşma yoluyla çözülmesi gerektiğini ve TOFED’in bu şekilde yaşanan haksız rekabete müdahale edemeyeceğini belirtti. Çetin “ Sözde firmaları taşıma fiyatları düşük. Bu tür firmalar haksız rekabet ortamı yaratırken bizde maliyetleri, her şeyi aşağıya çekip kalitemizi düşünüp bu tür insanlarla normalde yarışmaya başlıyoruz. TOFED’in buna gücü yetmiyor. Ben, sen anlaşmadıktan sonra bir başkası bizleri anlaştıramaz” şeklinde konuştu. Taban-Tavan fiyat uygulamasının sadece firmalar anlaştığı zaman geçerli olduğunu söyleyen Çetin, iki otobüs firması fiyatta anlaşırsa uygulamanın geçerli olduğunu belirtti. Çetin “Mesela benim bölgem Adana. Adana firmasıyla ben oturup anlaşırsam istikrarlı bir şekilde para kazanıyoruz. Ama üçüncü bir firma olursa ki, bu adamın parası yok, gücü yok, iflas etmiş. Bireyselcisinin otobüslerinin devrini kendi adına alıyor. D belgesini tamamlayıp benim karşıma dikilip bende varım diyor. “Kimin parasıyla varsın kardeşim. Şoförün parasıyla varsın. Sen bir kere firma sahibi olamazsın” diyerek veryansın etti.


“Otobüsçüler 10 numara yağ kullanımına mecbur kılınıyor”
Akaryakıt sorununa da değinen Çetin, fiyatların son derece yüksek oluşundan şikâyet etti. Uçaklarla yaşadıkları haksız rekabetin Otobüsçü esnafını 10 numara yağ kullanmak zorunda bıraktığını ifade eden Çetin, neredeyse otobüsçülerin yüzde 80’inin 10 numara yağ kullandığını ifadesine ekledi. Çetin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “10 numara da artık devlete kalmış bir şey. Satışını engelleyecek. Bizdeki en büyük sıkıntı uçak. ÖTV’siz akaryakıt kullanıyorlar. Uçak firmaları bizi büyük sekteye uğratıyor. TOFED’in bu konuda bayağı çabası var. Ulaştırma otobüsçüye diyor ki, bizim mesafemizde 50 TL’nin altına inemezsin, 70 TL. Üstüne çıkamazsın. Uçak firmalarında bir gün bakıyorsunuz 250 TL. Bir gün bakıyorsunuz 49 TL. Peki, bu rekabet kurulu bize varsa uçak firmalarına yok mu? Sonuçta maliyetleri düşük. Eskiden otobüsçülükten para kazanılıyordu. Biz bugün belli bir noktaya gelmişsek bu eskiden gelen bir kazanım. Şimdi bir otobüs firması kurmak çılgınlık.” “Sektör kalifiye şoför sıkıntısı yaşıyor”
Sektörde kalifiye şoför bulma sıkıntısı çektiklerini de belirten Çetin, Turizm cenneti Türkiye’nin belli başlı bölgelerinden gelen Turizm firma yetkililerinin kendi elemanlarına göz diktiğini söyleyerek bir an önce buna bir çözüm getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çetin, “Eskiden şoför bulmak daha kolaydı. Turizm Türkiye’de aşırı derecede patladı. Bugün Antalya’da binden fazla turizm şirketi var. O şirketler bizim kalifiye elemanları araştırıp bir şekilde götürüyorlar. Bu seferde biz çaresiz bir şekilde yeni yeni personel üretmeye çalışıyoruz. Ya da başka bir firmadan alıp getirmeye çalışıyoruz” dedi. Oya KAYA www.tasimacilar.com 25.04.2012 / 11:59