Cevat Demir “Halk Otobüsünün tanımlanmasını istiyoruz”

Cevat Demir “Halk Otobüsünün tanımlanmasını istiyoruz”

Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Sakarya’da da halk otobüslerinin tanımı yok. Sakarya Otobüsçüler ve Servisçiler Odası Bşk. Cevat Demir Halk Otobüsçüsünün de Karayolları Trafik Kanununda tanımının olması gerektiğinin altını çizdi.

Karayolları Trafik Kanununun 2918 sayılı yönetmeliğinin tanımlar kısmında Halk Otobüslerinin tanımının olmamasından dolayı mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Sakarya Otobüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Cevat Demir “Taksicinin tanımı var, minibüsçünün tanımı var, servis araçlarının tanımı var kamyonun tanımı var, şehirlerarası aracın tanımı var ama halk otobüsünün tanımı yok” diyerek sıkıntılı olduklarını, Halk Otobüslerinin tanımlarının olması halinde önlerinin açılacağını söyledi.


Kazımpaşa Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkan Vekili Necaattin Demir ise; plakalarımızın tanımlanmasını istiyoruz diyerek yaşadığı bir olayı örnek gösterdi. “Van’dan halk otobüs aldığımda Sakarya’ya getiremiyorum. Orada aracı plakasıyla birlikte alıp getiremiyorum. Aynı Kocaeli’ndeki M plakası gibi oraya tescillenmiş, orada bir hak sahibi edinmiş oradaki insanlar o plakayı hesaplayıp düşürdüler. Ondan sonra plakasız boş aracı bana verdiler” şeklinde konuştu.

“Ücretsiz taşımalar külfet yaratıyor”

Devlet bize ücretsiz yolcu taşıtıyor ancak indirim uygulamıyor Engelliler, Gaziler ve eşleri, Şehitlerin dul eşleri ile anne ve babaları, mesai saatleri içerisinde T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Md.lüğü bünyesinde görev yapan Devlet Memurları Emniyet personeli ve sarı basın kartı sahipleri gibi bazı yolcuların, bedava seyahat hakkı olduğunu söyleyen Cevat Demir, ücretsiz taşıdıkları yolcular için kamu hizmeti gördüklerini ancak bulundukları bölge içinde minibüslerde ise yolcu indirimi olmadığını söyleyerek, “Genelde minibüse binemeyen ücretsiz biniş karına sahip kişiler bizim araçlarımıza binebiliyor” dedi. Tanımlarının olmamasından dolayı halk otobüslerinin toplantılarda temsil edilmediğini belirten Kazımpaşa Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkan Vekili Necaattin Demir sorunlarını yetkili kuruluşlara iletilemediklerinden dolayı “ezik kaldık” ifadesini kullandı.

Ücretsiz yolcu taşımalarının kendilerine ek bir külfet yaşattığını ifade eden Kazımpaşa Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkan Vekili Necaattin Demir ise konuşmasında “devlet bana serbest kart olarak ücretsiz yolcu taşıttırıyor ama bizim mazot indiriminden, vergiden şuradan buradan bir indirimimiz yok. Fakat kesintilerimiz oluyor. Bu da brüt paradan kesiliyor.” diyerek şuan kendilerine yüzde 4 civarında bir kesinti uygulandığını belirtti.


“Taşın altına elimiz koyduk”

7 Temmuz 2005 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasası 7 yıl uzatılarak son tarih olarak belirlenen 7 Temmuz 2012’de tüm araçların engellilere uygun hale getirilmesine karar verilmişti. 7 Temmuz 2012’te geldiğimizde ise yasa “gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” denilerek 3 yıl daha uzatıldı.

Kooperatif’te 46 adet özmal araçları olduğunu söyleyen Cevat Demir, devletin kendilerine araçlarını engellilere uygun hale getirmek için 3 yıl daha süre tanımasına rağmen bu sürenin tamamlanmasını beklemeden yenileme çalışmalarına başladıklarını belirtti. Durak olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini, esnafın sıkıntılara rağmen elini taşın altına koyduğunu ifade eden Demir, “5378 sayılı engelli yasasına uyum anlamında bu araçlarımızda değişecek. Biz burada durak olarak bir öncelik yaptık. Bu önceliğimizde esnaf üstüne düşen gerekli vazifeyi yerine getirerek taşın altına elini koymuştur. Bundan ötesinde yerel yönetimdekilerin işi” açıklamasında bulundu.

Oya KAYA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.