Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı Hizmete Açıldı

Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı Hizmete Açıldı

Türkiye-Gürcistan arasında yaklaşık 60 yıldır varlığı süren proje olan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı düzenlenen törenle hizmete açıldı.

"Bugün Zenginliğin Kapısını Açıyoruz"

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından modernize edilen Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Biz bugün aslında gümrük kapısının açılışını yapmıyoruz. Biz bugün zenginliğin kapısını açıyoruz. Eskiden bu coğrafya dünyanın en zengin coğrafyasıydı. Çünkü ticaretin rotası buradan geçiyordu. Kural da çok basit: Bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa zenginlik vardır. Biz büyük bir hayal kurduk. Ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirme hayalini kurduk. İşte şimdi onu gerçekleştiriyoruz." dedi.

Bugüne kadar "Çıldır'dan öteye yol yok." denildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Çıldır-Aktaş kapısı ve Gürcistan tarafındaki Kartsaki kapısının faaliyete geçmesiyle birlikte artık "Çıldır'dan öteye yol var." denileceğini söyledi.

   Hamaset yapmadığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, "Basit bir rakam vereceğim. Gürcistan'a açılan Sarp Gümrük Kapımızı 2009 yılında modernize edip açtık. 2009 yılında Sarp'tan 340 bin araç, 2,5 milyon yolcu geçiyordu. Bugün aynı kapıdan yılda 1,2 Milyon araç, 6,5 Milyon yolcu geçiyor. Yani sadece 5 yılda, hem de dünyanın küresel kriz yaşadığı 5 yılda, araç sayısı 4 kat, yolcu sayısı 2,5 kat arttı. Artık o hale geldi ki, Sarp sınır kapısı ihtiyaçlara cevap veremez hale geldi." şeklinde konuştu.

 

"Bu Hat Anadolu'nun Orta Asya'ya Açılan Kapısı Olacak"

   Ardahan'da çok daha büyük potansiyel olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Çıldır Aktaş kapısından sadece 3 saatlik karayolu mesafesinde büyük bir pazar var. Gürcistan-Azerbaycan ve yakın coğrafyada 17 milyonluk bir nüfus, tam 100 milyar dolarlık bir ekonomi var. Bu hat Anadolu'nun orta Asya'ya açılan kapısı olacak. Ardahan zenginleşecek, Kars zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. Gürcistan ve Azerbaycan zenginleşecek.

   Ticaret arttıkça dostluk ilişkileri kuvvetlenecek, siyasi ilişkiler güçlenecek. Gürcistanlı Kardeşlerimizle, Ahıska'daki dostlarımızla daha çok buluşmaya, konuşmaya başlayacağız. Çıldır Aktaş Gölü’nü bütün bu coğrafya için bir buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceğiz. Yani hep birlikte kazanacağız.

   Bu zenginliğe ulaşabilmek için iki şeye ihtiyaç olduğunu belirten TOBB Başkanı, "Bunların birincisi yol. İkincisi de gümrük müdürlüğü. Bakanlarımız da burada. Yolun ihalesi hızlı şekilde tamamlandı. Teşekkür ediyoruz. Şimdi hızla yolun bitirilmesine ihtiyaç var. Gümrük müdürlüğü ile ilgili sözü de verirlerse Hem Gürcistan için, Hem Türkiye için büyük bir müjde olacak." dedi.

 

"Devleti 725 Milyon Lira Harcamaktan Kurtardık"

   Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak modernize ettiklerini anlatarak, bütün bunları yapmak için, Oda-Borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım yaptıklarını, devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardıklarını söyledi.

   Bu kapılardan elde edilen gelirden GTİ olarak devlete 372 milyon lira vergi ödediklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Yani Oda-Borsa camiası olarak devletimizin kasasına toplam 1 Milyar Liradan fazla nakit para koymuş olduk. Sadece devlet değil, özel sektörümüz, üyelerimiz de kazandı. Modernizasyon sonucu bekleme mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldığı için, özel sektör navlundan yıllık 410 milyon lira kar etti." dedi.

 

Dünyaya Örnek Oldu

   Türkiye'nin ilk defa bir projesinin Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterdiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Birleşmiş Milletler, 'Best practise/sınır geçişinde en iyi örnek' raporunu yayınladı. Ve bütün dünyaya 'eğer sınır geçişlerinizi hızlı hale getirecekseniz, güvenli hale getirecekseniz Türkiye'nin yaptığı gibi yapın' diyor. Yeni kapılar sayesinde Türkiye Lojistikte sınıf atladı. Dünya Bankası Lojistik Endeksi'nde 39. sıradan 30. Sıraya yükseldi. Ve bütün bunlar devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı.

   Tüm bunları Oda ve Borsa başkanlarım bir araya gelerek yaptı. Oda-Borsa ne iş yapar diyorlar. İşte Oda-Borsa Türkiye'nin geleceğine böyle yatırım yapar! Devletine kazandırır, üyesine kazandırır. Bu başarının mimarları burada. İllerinin ve sektörlerinin kanaat önderleri burada. Bu yatırımda imzası olan Oda-Borsa başkanlarıma sizler adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

   Açılış törenine, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, GTİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, çok sayıda oda/borsa başkanı ile vatandaşlar katıldı.

sinir-kapisi-acilis.jpg

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.