Çin Seddine Dönen Avusturya Sınırda Haklı Bir Türk Eylemi

Çin Seddine Dönen Avusturya Sınırda Haklı Bir Türk Eylemi

Türk Nakliyecileri, UND önderliğinde Avusturya’ya uluslar arası sözleşmelerden doğan haklarımızı hatırlatarak, kendi topraklarında hukuk ve demokrasi dersi verdi.

Avusturya’nın çevresel duyarlılık adı altında mod dayatmasına ve kota uygulaması ile çile yoluna dönüşen hatta yakın zamana kadar Avusturya’yı Macaristan, Slovenya ve İtalya’dan bindikleri RO-LA trenleri ile geçmeye çalışan Türk nakliyecileri, geçtiğimiz Aralık ayında Macaristan hattında trenin de kaldırılması ile anlamsız bir bekleyişe sürüklendiler. Başta Türk yetkileri ve UND’nin çabaları ile bir takım temaslar sağlanmış ve Macaristan kaldırılan bu tren yerine belge vermişti. Ancak Avusturya’nın belge vermemesi sebebiyle Türk taşımacılar Avusturya kapılarında kalmışlardı.

Avusturya’nın duyarsızlığı

Bu gelişmeler üzerine geçtiğimiz Nisan ayında iki ülke arasında KUKK toplantısı yapılmış; Türk tarafının Macaristan güzergahı için belge talebi Avusturya tarafınca karşılanmamış ve Türkiye- Avusturya ulaştırma yetkilileri ilk defa protokol imzalanmadan masadan kalkmışlardı. Aradan geçen 4 aya rağmen Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya hattı için hiçbir adım atılmamış ve Türk ihracatının gerek maliyet gerekse gecikmeler nedeniyle ciddi darbe yediği bu süreçte Türk nakliyecileri kalitesiz Ro-La engeli ile karşı karşıya kalmışlardı.

Türk nakliyecileri için tarihi gün

UND’nin geçtiğimiz günlerde Türk nakliyecilerinin sorunlarını uluslar arası arena görünür kılmak ve yaşanan bu skandal boyuttaki gelişmelere dur demek için Avusturya-Macaristan sınırında yapmayı planladıkları eylem Avusturya Nıckelsdorf’ta gerçekleşti. UND’nin, Türk nakliyecilerinin yanında yer alarak gerçekleştirdiği eylemde, Avrupa’nın kalbinden Avusturya yetkilileri sert bir dille uyarıldı.

Uluslararası sözleşmelere vurgu yapıldı

Türk uluslararası nakliye sektörü için tarihi bir gün olduğu açıklanan eylemde, Avusturya’ya GATT Anlaşması'nın 5 inci maddesi 2'nci fıkrasında yer alan "Her akit taraf diğer akit tarafların topraklarındaki en uygun yollar üzerinden transit taşımacılık yapmakta serbesttir" kuralı hatırlatılarak, yerine getirilmesi istenildi.

Gümrük Birliği Anlaşması hatırlatıldı

Ayrıca, Avusturya’nın tüm dayatmalarına karşılık, Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği’ni tesis eden, Ortaklık Konseyi Kararının ithalat ve ihracatta "eş etkili önlemleri ve miktar kısıtlamalarını" yasaklayan ilgili maddelerin hükümleri gereği hatırlatılarak, genel ahlak, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insanların, hayvanların veya bitkilerin sağlığının ve yaşamının korunması; sanat değeri veya tarihi ya da arkeolojik değer taşıyan ulusal varlıkların veya sınai ya da ticari mülkiyetin korunması gerekçesiyle malların ithalinin, ihracının veya transit geçişinin yasaklanmasını veya kısıtlanmasını engellenemeyeceği ve yasaklar ile kısıtlamaların taraflar arasındaki ticarette keyfi bir ayrım aracı veya örtülü bir kısıtlama oluşturamaz’ kuralı kapsamında, Avusturya’ya, transit bir ülke olarak uluslar arası anlaşmalarla sınırları çizilmiş kuralların dışına çıkamayacağı ve keyfi uygulamalarla hareket edemeyeceği hatırlatıldı.

UND yaptığı açıklamada sürecin tüm mağdurlarına seslendi

UND, Avusturya’nın vurdumduymaz tavrı nedeniyle sürecin tüm mağdurlarını kapsayan bir açıklama yaptı. Açıklama da AB normlarına uygun filosu ile günlerce tren kuyruklarında bekleyen Türk nakliyecileri, mal bekleyen Alman, Hollandalı, Belçikalı ve diğer Avrupalı tüketiciler için Nıckelsdorf’ta olduklarını söyleyen UND yetkilileri ve Türk taşımacıları sürecin tüm bileşenlerine seslendiler. UND yaptığı açıklamada ‘Avrupa’dan gelen malları bekleyen Türk tüketicileri, malını üretip pazara ulaştıramayan üretici ve ihracatçılara da değinilerek, Macaristan trenin kalkması ile kaybedilen 25 bin araçlık geçiş hakkı için eylem yaptıklarını belirtti.

Avusturya, ayrımcı uygulamalarından vazgeç!

Türkiye’de üretim yapmış Avusturyalı, Alman, Avrupalı yatırımcıların unutulmadığı açıklamada Tük araçları ile geçiş belgesi olmadan Avusturya’yı geçme talebi yinelenerek, Avusturya’dan Türk taşımacıları ve Türk ihracatçıları için ayrımcı uygulamalardan vazgeçmesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

www.tasimacilar.com


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.