CNG ile yüzde 40'a varan maliyet avantajı

CNG ile yüzde 40'a varan maliyet avantajı

Boru hatlarının ulaşamadığı veya ulaşmasının ekonomik açıdan uygun olmadığı bölgelere Dökme CNG taşımacılığı yapan Naturelgaz’ın vizyonu Enerji sektöründe öncülüğü ve saygınlığıyla tanınan itibarlı bir dünya şirketi olmak.

Şirketin dünü ve bugününe yönelik söyleşi yaptığımız Naturelgaz Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Ünal, Çalık Holding ve Altındağ Yatırım Mümessillik Tic. A.Ş. yüzde 50 ortaklığı ile Türkiye'de CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) alanında faaliyet göstermek üzere Naturelgaz’ın 2004 yılında kurulduğunu belirtti. Ortaklık yapılarının Mayıs 2012’de değiştiğini söyleyen Ünal, “Çalık Holding hisselerini Global Yatırım Holding ve STFA Holding satın aldı. Daha doğrusu Enerji Yatırım Holding diye ikisinin yüzde 50’ye 50 ortak olduğu bir şirket satın aldı. Şirketimiz 2004 yılından bu yana doğalgaz boru hattı olmayan yerlerde doğalgazı sıkıştırarak büyük taşıma kaplarında taşıyarak 500’ün üzerinde müşteriye doğalgaz satışı sağladı” dedi.

“Hedefimiz Türkiye’de 46 istasyona ulaşmak”

LNG fiyatlarındaki yükselmeyle birlikte tüm LNG(Sıvılaştırılmış doğalgaz) kullanan firmaların CNG’yi tercih ettiklerini söyleyen Naturelgaz Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Ünal kendi ağır vasıtalarında dahi CNG dönüşümlü araç kullandıklarını belirtti. Naturelgaz’ın geçen her zaman içinde daha çok büyüdüğünü belirten Ünal Ar-Ge çalışmalarının da firmaları açısından son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi. Ünal “Geçen seneki satışımız 15 milyon metreküptü şu andaki satışımız bugün itibariyle bağlanan kontratlarla 37 milyona çıktı. Yani yüzde 100’den daha fazla bir büyümemiz söz konusu. Bunun yanında birde OtoCNG yani büyük ağır vasıta mazot ile çalışan araçların CNG’ye dönüşümüyle ilgili proje çalışmaları 3 yıldır devam ediyor. Hedefimiz şu 1,5 sene içinde 46 istasyonla Türkiye’nin lojistik hatlarında 100-150 km’de 1 istasyonlarımızın bulunması” şeklinde konuşarak geleceğe dönük hedeflerinden de bahsetti.

Ar-Ge çalışmalarımızı kendi araçlarımız ile yatık”

İlk Ar-Ge çalışmalarını kendi araçlarında yaptıklarını söyleyen Ünal “CNG taşımacılığında kullandığımız kendi araç filomuzun hepsi doğalgaz ile çalışıyordu. Test ettik, kendimiz içimize sindirdik. Şimdi sahaya indik. Bütün büyük lojistik firmaları, büyük taşımacılık yapan firmalar başta halk otobüsleri, belediye otobüsleri bizim müşteri portföyümüz veya hedef müşteri kitlemiz. Ortaklık yapısı değiştiği gün 3 tane tesis varken şu an 6 tane tesise ulaştık. Bu tesislerden bir tanesi Aygaz’ın Antalya’daki tesisi. Aygaz’ın Antalya’daki tesisini uzun dönemli kiraladık, satın alma opsiyonumuzla birlikte. Sene sonuna kadar 12 tane ana istasyonumuz olacak” diyerek şimdiden ismini vermek istemediği 2 büyük firmanın araç dönüşümü içinde anlaşma yaptıklarını ifade etti.

“Dönüşümü yapılan araçlarımız sorunsuz çalışıyor”


Ağır vasıta araçların CNG’ye dönüşümüyle ilgili de konuşan Ünal “Aracın CNG’ye dönüşümünü bayilerimiz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Son 2-3 yıldır Türkiye’de genellikle kullanılan markaların modellerin motorlarını İtalya’ya gönderdik. İtalyan partnerimiz 2 yıl uğraştıktan sonra bunların yazılımını yaptı. Kitlerimiz mevcut şu anda tanklarımızda mevcut. Tanklarımızla kitlerimizi bayilerimize veriyoruz. Tamam, tork eğrisine ulaştık dedikleri anda 150 bin km’de aracı test ediyorlar. Bu yaklaşık 500 saat sürüyor. Daha sonra motoru biz gönderiyorlar. Bizim kendi filomuz var. 30 araçla doğalgaz taşımacılığını yapıyoruz. Bu filomuzdaki araçlara takıyoruz. Bütün hava ve yol şartlarında 150 bin km’de biz deniyoruz. Bayilerimizi 1-2 aylık bir eğitimden geçiriyoruz. O eğitim sonrasında onlar dönüştürülebilir vaziyete geliyor. Aldığımız 40 araçlık ilk dönüşümü kendi Ar-Ge ekibimiz ve bayimiz ortaklaşa yaptık ki, onlarda eğitilsin. Şu an 11 tane bayimiz var. Araçlarımızın hiçbiri bugüne kadar yolda kalmadı.” ifadesiyle bayi sayısının gün geçtikçe artığını belirtti.

“Bayilerimizi özenle seçiyoruz”

Kimlerin bayi olacağına firmanın karar verdiğini söyleyen Ünal “Ne zaman gerekli kapasiteyi gerekli eğitimi aldığını düşünürsek o zaman bayi yeterlilik belgesini veriyoruz. Buda en az 1 yıllık bir süreç. Kendi içerimizde bir sertifikasyon kalite kontrol sistemimiz var. İSO’ya da başvurduk yakında İSO belgemizi de alacağız. O nedenle de çok büyük lojistik firmalarıyla ilk iş olarak çalışmaya başladık. Çok fazla şirketle görüşüyoruz. Hangi şirketlerle çalışacağımızı biz seçiyoruz” dedi.

“CNG sektöründe Pazar payımız yüzde 85-90”

Şu anda çok fazla istasyonları olmadıklarını söyleyen Ünal, “1 sene içinde Türkiye’nin lojistik rutundaki 100-150 km’e bir istasyonumuz olacak. Yüzde 60-70 istasyonun yerlerine karar verildi, belirli ruhsatlarına başvuruldu. Ruhsat ayrı bir mesele. Türkiye’de CNG istasyonu yönetmeliği bulunmadığı için başımızı ağrıtan bir problem ama bir şekilde İçişleri Bakanlığı’nın anlayışlı ve hızlı çalışmaları belediyelerin iyi yaklaşımı sonucu ruhsatları alabiliyoruz. Çünkü en temiz fosil bir yakıt. EPDK lisanlarımızın başvuruları yapıldı. Bütün istasyonların siparişleri verildi. Bursa tesislerimizdeki depomuzda şu an 17 tane kompakt istasyon duruyor. Türkiye’nin her tarafında izini aldığımız gün 2 günde istasyonu kurabilecek bir yapıya sahibiz. Dökme CNG sektöründe şu an bizim dışımızda kimse yok. Geçen sene 1-2 tane firma vardı. Bu senede çok ufak firmalar olmasına rağmen büyük ihtimalle sektörün yüzde 85-90 pazar payına sahibiz” şeklinde konuştu.

“Akaryakıtta yüzde 40’a varan tasarruf”

Firmaların en büyük giderini akaryakıt’ın oluşturduğunu söyleyen Ünal yüzde 40’lık bir tasarruftan bahsettiklerinde firmaların bu konuda daha duyarlı olduğunu söyledi. Ünal, “ Büyük firmalar için akaryakıtta kazanacakları yarım puan bile onlar için çok büyük bir değer. Bizde yüzde 35-40-45 tasarruftan bahsettiğimiz zaman gözleri açılıyor. Sadece dönüşümü yaptırdığım araca güvenebilir miyim sorusu kalıyor. Bir tane araçlarını da dönüştürdükten sonra 50 tanesi birden geliyor. Biz bu işin CNG tarafında 7 senedir varız. Ar-Ge tarafında da 3-3,5 yıldır varız. O nedenle kendimize güvenmeden bu yola çıkmadık” ifadesini kullandı.

“Bolu’da ilk halka açık CNG istasyonu kurduk”

Belediye ihalelerinde de aktif rol oynadıklarını belirten Ünal “Belediyeler yap-işlet-devret ihalelerine çıkıyorlar. Bir tanesini biz aldık. Bolu’da halka açık ilk belediye istasyonu. İstasyonu yaptık 15 yıllığına işleteceğiz. Bolu belediyesi de Iveco’dan 11 tane fabrika çıkışlı çöp kamyonu aldı. 15 tane Doblo aldı. Sırf belediye başkanının açık görüşlülüğüyle böyle oldu. İnanılmaz bir örnek oldu. Bütün belediyeler şimdi bizi arıyorlar. Önceden Bolu’ya çok sık gidilmezken şimdi sırf araçları görmek için Bolu’ya gidenler oluyor. Güzel bir istasyon oluyor. Tam terminalin önünde E5’in üzerinde güzel bir istasyon oldu. Bu istasyonun resmi açılışı tahminen 1 Mayıs’ta olacak. Onu duyan bütün belediyeler önce oraya gidiyor. Ondan sonra bizim şirket merkezimize geliyor. Bu iş nasıl bir anlatın diye. Bizde belediyelere bu işini teknik ve finansal anlamda nasıl olacağını öğretiyoruz. Onları gören bütün belediyeler araçlarını CNG’ye dönüştürmek veya sıfır CNG’li araç almak veya 2 minibüsü birleştirip 1 CNG’li otobüs almak gibi birçok fikirle geliyorlar” dedi.

“Türk gazı ile yere sağlam basacağız”

Naturelgaz olarak farklı projelerde de yer almak istediklerini söyleyen Ünal “Biz Türkiye’nin gazını kullanmak istiyoruz. Türkiye’de gaz üretiliyor. Tekirdağ ve Trakya bölgesinde kayagazı da çıkıyor. Büyük bir Amerikan şirketi de çıkartıyor. Onlarla da küçük bir işbirliği anlaşması imzaladık. Kuyulardan doğalgazı çekip, Botaş hattına geri basıp Türkiye’deki herhangi bir tesisimizden o gazı kullanmak için işlemlere başladık. Bunun sonucunda Türkiye kendi doğalgazını kendi araçlarında, kendi şehrinde kullanıp bilet fiyatlarını aşağıya indirebilecek. Yola sağlam basarak ilerliyoruz. Sağlam basmamak için hiçbir neden yok” dedi.

“Ağır vasıtalar için CNG büyük katkı sağlıyor”

CNG’li araçların her açıdan büyük fayda sağladığını söyleyen Ünal sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Doğalgaza dönüşüm şunu da sağlıyor. Mesela dizelde 10 Bin km’de yağını değiştiriyorsanız. Doğalgaza geçtiğinizde temiz bir yakıt olduğu için yanma verimliliği yüksek bir yakıt olduğu için 15 bin km’de değiştiriyorsunuz. Motorunuzun ömrünü uzatıyor. Motora yaptığınız bakım onarım giderlerini de süreç bazında azaltıyor. LPG’ye göre de yüzde 35 bir yakıt avantajı sağlıyor. Performans anlamında hiçbir farkı yok. Güvenlik anlamında LPG’den bir kat daha güvenli. Çünkü LPG sıvı bir yakıt, en ufak bir kaçak durumunda yere çöküyor ve ufak bir kıvılcımla patlıyor. CNG’de ise kaçak olması durumunda havaya karışıyor. Ancak LPG ağır vasıtalara uygulanamayan bir yakıt. Dizelle ise kıyaslama yapmıyoruz. Çünkü dizel araçlara göre çok büyük bir tasarruf. Bir halk otobüsü şoförü aylık 10 Bin TL harcıyorsa, CNG ile aylık 6 bin TL harcıyor. Bu onun için inanılmaz bir rakam çünkü 4 bin TL’yi zaten yaptığı işten kazanamıyor.” Ağır vasıtalarda ve otobüslerde fiyatların değiştiğini söyleyen Ünal, “Dönüşüm maliyetlerimiz otobüslerde 20-25 bin TL arasında, ağır vasıta araçlarında tank ve menzil kapasitesine göre 25 bin ile 30 bin arasında değişiyor. Bu durumda mesela otobüs sahibi CNG’li araç maliyetleri düşürdüğü için yaptığı masrafı 3-4 ayda geri kazanabilecek. Büyük filoya sahip firmalar ise bunu 1 ayda karşılıyorlar” diyerek otobüs maliyetinin dahi 2 sene içerisinde karşıladıkları ifade etti.

 www.tasimacilar.com 02.04.2012 / 19:24