CNG’li otobüslere ilgi artıyor

CNG’li otobüslere ilgi artıyor

Otobüs A.Ş ihalesini kazanan Emre Mehmet Özbek, otobüslerin tamamının CNG’li olacağını belirterek dolum tesisi olmamasından dolayı dert yandı.

Otobüs A.Ş. ihalelerine giren ve kazanan Emre Mehmet Özbek 24 adet CNG’li araç alıp, kendi CNG dolum tesisini kurmayı hedefliyor. Ancak Özbek, ülkemizde dolum tesisi olmamasından dolayı çok sıkıntılı olduklarını belirtti. CNG’li otobüs alarak sektörde bir ilki başarmayı hedeflediğini söyleyen Emre Mehmet Özbek, dolum tesisi olmamasından dolayı muzdarip olduğunu belirtti. Özbek, CNG’li araçları tercih etmesindeki en büyük neden olarak ekonomik şartların ve çevre dostu yakıt olmasından kaynaklandığını belirtti. “CNG, dizele göre yüzde 50 daha avantajlı”
CNG yani sıkıştırılmış doğalgazın dizele göre yüzde 50’ye varan bir tasarruf sağladığını belirten Özbek sözlerine şöyle devam etti: “CNC her şeyden önce çevre dostu. Dünyanın en temiz yakıtı CNC sıkıştırılmış doğalgaz. Dizel araçlarda da atıkların çevreye uyarlı olması için bir sürü masraflar yapılıyor. CNG ile bu masraflar sıfıra iniyor. CNC’nin dizel araca göre yakıt tasarrufu %50’ye yakın. CNC yatırım maliyeti çok yüksek ama yaklaşık 5 ayda yakıt tasarrufuyla kendini amorti edebiliyor” “Dolum tesisini de kuracağız”
Alınacak 24 CNG’li otobüsün İstanbul’da çalışacağını ifade eden Özbek, dolum tesisi olmamasından yakındı. Özbek, “Otobüsler İstanbul’da çalışacak ama İstanbul’da dolum merkezi bulunmamaktadır. Bu yüzden kendi dolum merkezimizi kendimiz yapacağız ama dışarıya satma gibi bir düşüncemiz yok. Sadece kendi araçlarımızda kullanacağız. Ancak dolum istasyonlarımız olsaydı böyle bir yatırım yapmayacaktık” dedi. “Otobüs üreticileri karımıza göre fiyat veriyor”
CNG’li otobüs alımı için bir dizi firma ile görüştüklerini belirten Özbek şunları ifade etti: “Güvenlik standartları hemen hemen aynı. Benim araştırmalarıma göre doğalgaz depolamada tank dediğimiz sistemde TİP3 diye bir kategori var. Şu anda bana en uygun gelen bu kategori oldu. Maliyet açısından hafiflik açısından yani güvenlik açısından en üst düzeyde geldi. Bende araçlarda TİP3’ü tercih etmeye çalışıyorum.” CNG’li otobüs üreticilerinin yaptıkları işe ve kar marjlarına göre fiyat verdiklerini ifade eden Özbek, üreticilerin bu konuda ciddi hata yaptıklarını da belirtti. Özbek, “İlk yatırım maliyeti ne kadar düşük olursa CNG’li otobüsün alınabilirliği o kadar yüksek olur. Birde bu konuda bir takım teşvikler verilmesi lazım benim pazarlık aşamasına geldiğim firmalarda canımı yakan olay KDV’dir” “Teslimatta ciddi zaman kaybı var”
CNG’li otobüslerin fiyatlarının 150 bin Euro civarında olduğunu ifade eden Özbek, bugün sipariş verdiği takdirde 5 ile 7 ay arasında teslimatının yapılacağını ifade etti. Özbek, “Arabaların şu anda stokta hiç bir şeyleri yok. Benden sipariş aldıktan sonra yeni bir çalışmaya başlayacaklar ve CNC’li araçların teslimatını 5 ila 7 ay arasında beklemek durumundayım. Buda biraz dezavantaj ama yaptığımız çalışmalarda buna katlanmaya değer olduğunu gördük. Dizele karşı avantajı çok yüksek CNC’li aracın” İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de CNG dolum tesisi kurma yönünde çalışmaları olduğunu sözlerine ekleyen Özbek, Türkiye’ye alternatif bir yakıt olan CNG ile ciddi ekonomik tasarrufun sağlanacağını da vurguladı. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 24.04.2012/16:15