Çözümsüzlüğün 365’inci Günü

Çözümsüzlüğün 365’inci Günü

Uluslar arası karayolu taşımacılığı sektörü ve ihracatçılarımızın Avusturya’nın keyfi transit geçiş engeli ile mücadelesinin birinci yılı tamamlandı

Uzun yıllardır ülkesi üzerinden yapılan transit taşımalar (15 Milyar Dolarlık ihracat) için gerekli 120 bin taşıma için ülkemize sadece 15.000 geçiş hakkı tanıyan Avusturya, bu kotanın yetersiz kaldığı 100.000 civarında taşıma için Türk araçlarının Maribor (Slovenya), Fernetti (İtalya) ve Szeged (Macaristan) olmak üzere üç ayrı tren yolu hatlarını kullanarak ülkesini geçmesine izin veriyordu.

2012 yılı Aralık ayında Macaristan’daki tren yolu şirketinin ani bir kararıyla Szeged hattını kapatması ile, bu güzergâhtaki yıllık 25.000 civarındaki Türk TIR’ı ise diğer hatları işlemez hale getirdi. Oluşan tren kuyruklarında yaşanan 3 günlük beklemeler 2013 yılında ihracatımızı sekteye uğrattı, uğratmaya da devam ediyor.

Avusturya ise bir yıldır sessiz kalıyor, tüm girişimlere rağmen Türk taşımacısına bir çözüm önermiyor.

Bunun yanında Avusturya’nın taşıma modu zorlaması ile yarattığı etkinin benzerleri Bulgaristan, Romanya ve Macaristan gibi ülkelerde de yine ayrımcı şekilde alınan geçiş belgesi ücretleri ile yapılmaya çalışılıyor. 2012 yılında 124 bin yabancı aracın ülkemize boş gelerek ülkemizin ihraç yükünü taşıması, ülkemizi mal ihraç etmek için hizmet ithal eder hale getirmesi, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Türkiye üzerinde anlaşmalı bir şekilde oynadığı oyunun bir göstergesidir.

Bu konudaki mücadele artık için milli bir mesele haline gelmiştir.

Sektörümüz Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığımızın desteği ile Avrupa Birliği ülkelerinde taşımacılarımıza yapılan her türlü ayrımcılığa karşı yılmadan mücadelede kararlıdır


 

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.