Davos, OBAMA, TZY, Lojistik ve Nakliye

Davos, OBAMA, TZY, Lojistik ve Nakliye

Bu sene yapılan Davos toplantılarında tedarik zinciri, lojistik ve nakliye risklerinin yönetilmesi de gündeme geldi.

Dış kaynaklı faktörler (doğal felaketler, kötü hava koşulları, kaçakçılık ve organize suçlar, salgın hastalıklar, ticari yolsuzluklar, küresel finansal kriz, deniz korsanlığı, kur dalgalanmaları, ani fiyat değişimleri, enerji arzı, ulaşım alt yapısı, bilgi ve iletişim teknolojisi sorunları, ticari yolsuzluklar, sınır kapılarındaki tıkanıklıklar, politik ve siyasi sorunlar, ani talep değişimleri, ticari kısıtlamalar, terörizm vb.) ve şirket içi faktörler (yetersiz ya da başarısız süreçler, insanlar, sistemler vb,) şirketlerin risk yönetimine bakış açısını değiştiriyor.

Davos’taki toplantı için hazırlanan “ New Models for Addressing Supply Chain and Transport Risk” raporunda ve toplantının videosunda (http://www.weforum.org/); şirketlerin tedarik zinciri, lojistik ve nakliye ile ilgili risklere daha fazla önem vermesi ve risk yönetimini sadece bir departmanının görevi olmaktan ziyade şirketin genel politikası olarak görmesi gerektiği vurgulandı.

Davos’taki toplantıya katılan A.B.D. İç Güvenlik Sekreteri Janet A. Napolitano, Obama’nın 23 Ocak 2012 tarihinde imzaladığı “National Strategy for Global Supply Chain Security”hakkında bilgi verdi.

Obama, 23 Ocak 2012 tarihinde Küresel Tedarik Zinciri’nin Güvenliği için Amerika Birleşik Devletleri’nin Ulusal Stratejisini imzaladı. Bu strateji ile hem Amerikan halkının hem de Amerikan ekonomisinin güvenliği ve refahı için küresel tedarik zincirinin güçlendirilmesinin önemi vurgulanmaktadır. * İsteyene bu dokümanı gönderebilirim.

Bu stratejide; üretimden tüketime kadar olan küresel mal ve posta hareketine odaklanılması, tedarik zincri ile ilgili alt yapıların iyileştirilmesi veya geliştirilmesi, hem özel sektör hem de diğer ülkelerin hükümetleriyle tedarik zinciri güvenliğini arttırıcı ortak çalışmalar yapılması ve daha etkili ve farklı risk yönetim sistemlerinin devreye alınması gerektiği belirtilmektedir.

Tedarik zincirinde akışın, kesintisiz ve sürekli olması esastır. 
Lojistik ve nakliye süreçlerinin ve operasyonlarının durması veya durdurulması, tedarik zincirinin performansını olumsuz etkiler. 
Tedarik zincirinin, lojistik ve nakliye iş süreçlerinin ve operasyonlarının durmaması içinriskleri nasıl yönetebilirsiniz?
Türkiye olarak bir devlet politikası olarak “Ulusal ve Uluslararası Tedarik Zinciri, Lojistik ve Nakliye Risk ve Güvenlik Yönetimi Stratejisi” hazırlayabilir miyiz? 

Saygılarımla,
Oruç KAYA
O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık
Phone : 0216 641 93 20
GSM : 0532 791 69 62

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.