Dijital takograf lobisi!

Günümüzde lobilerin olması gayet doğaldır. Lobiler,  topluma ve kamuya doğru bilgiler vererek yönlendirebilirler. Sorun, gerçekdışı bilgiler verilerek toplumun ve kamunun yanıltılmasındadır.

Adı konulmasa da, bir dijital takograf lobisi vardır. Bu lobi, dijital takografı bir mucize cihaz gibi sunmakta, bu cihazın asla manipüle edilemediğini, konu ile ilgili bütün sorunlara çözüm olduğunu iddia etmektedir. Bunun doğru olmadığını, bu cihazların manipüle edilebilir olduğunu, ayar ve muayenelerinin doğru şekilde yapılamadığı ve etkin bir denetim sağlanamadığı takdirde fayda sağlanamayacağını söyleyenler susturulmaya çalışmaktadır.

2017 yılında Ankara’da düzenlenen ‘’Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’’ nde, Sayısal takografların trafik güvenliğine etkisi konulu panelde, panelistler ve panel yöneticileri takograf üreticileri, distribütörleri ve dernek yetkililerinden oluşmaktaydı. Panelin son bölümüne katılabildim. Panelistler, dijital takografların asla manipüle edilemeyeceğini ve bu nedenle çok güvenli olduğunu söylediler. Kimse itiraz etmedi, söz istedim ve bunun doğru olmadığını, dünyada manipüle edilemeyecek bir teknoloji olmadığını, merak edenlere bu cihazların nasıl manipüle edildiğini anlatabileceğimi söyledim, ama bugüne kadar ne kamundan ve nede sektörden arayıp soran olmadı. Bu konudaki görüşlerimiz yazılı olarak ilgili bakanlıklara yazıldı, burada defalarca yazıldı.

2019 yılında yayınlanan Kamyonum dergisinin 168 nci sayısı, takografa ayrılmıştır. Burada da takograf üretici ve distribütörleri tarafından benzer görüşlerin tekrarlandığını görmekteyiz. AB ülkeleri 15 Haziran 2019 tarihinde yeni tescil edilen araçlarda, bizim kullanmakta olduğumuz dijital takograflardan daha ileri teknoloji ve güvenlik unsurlarına sahip ‘’Akıllı Takograf’’ ları kullanmaya başlamışlardır. Temmuz 2020 de mobilite paketi adı altında bazı tedbirleri yürürlüğe sokmuşlardır. AB yetkili otoriteleri ve üye ülkelerin ilgili kurumları, daha sıkı denetim ve kontroller yapılmadığı takdirde, takografların akıllı olmasının veya yeni kurallar getirilmesinin faydası olmayacağını özellikle vurgulamaktadırlar. İnternette arama motorlarında takograf manipülasyonu diye ararsanız, gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında yüzlerce takograf manipülasyon haberine ulaşabilirsiniz. Bu manipülasyonları kim yapıyor? Onlar mı aptal, biz mi çok zekiyiz, anlayamadım. Biz sadece dijital takograf takarak sorunu çözeceğimize inanıyoruz.

Kamu kurumlarına önerimiz, sadece takograf üretici ve distribütörlerini dinleyerek düzenleme yapmayınız, tüm tarafların görüşlerini alınız. Dijital takograf lobisine çağrım ise, önce eksik olan mevzuatın tamamlanmasını sağlayın, takografların ayar ve muayenesindeki eksiklikleri tamamlanmasına katkıda bulunun, denetimlerin etkin yapılması için destek olun, bundan tüm taraflar kazançlı çıkacaktır.

Bunlar sağlanabilirse, herkes görev ve yetkilerini ve sınırlarını açık şekilde bilecek, tüm analog takografların zorunlu olarak dijital takograf ile değiştirilmesi, verilerin her ay merkezi otoriteye yüklenmesi gibi, yasalar zorlanarak yapılmak istenen düzenlemelerin gereksiz olduğu anlaşılacaktır. Bu sağlanamazsa, takograf analog olmuş, dijital olmuş, akıllı olmuş fark eden bir şey olmayacaktır. Büyük oranda yurtdışına bağlı olduğumuz sektörde, yurtdışına döviz ve servet transfer edilmiş olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.