HEP SON SÜRÜM DİJİTAL TAKOGRAF TAKMAK ZORUNDA MIYIZ?

Hangi takografçı ile konuşsan, hep  en son sürüm dijital takograf istiyor.İster,araç ilk defa tescil ediliyor olsun, isterse üzerindeki eski dijital takograf arızalanmış veya analog takograf yerine dijital takograf takılıyor olsun.Sanki meret cep telefonu ve hep en son çıkan sürümü almak zorundayız.

Gerçekten öyle olmak zorunda mı?Takograf uygulamasının geçmişine baktığımızda, gerek mevzuat ve gerekse teknoloji olarak kaynağı bizde değil.Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, takograf kullanmanın başlıca amacı;Sürücüleri firmalara karşı korumak, rekabet koşullarını eşitlemek ve kazaları önlemektir.Sanırım farkında olmasak ta biz, bir dördüncü maksat ihdas ettik;Takograf üretici ve distribütörlerine para kazandırmak!

Tabi olduğumuz AETR sözleşmesi ve  harmonize etmeye çalıştığımız AB mevzuatına baktığımızda, dijital takografa geçişte uygulanan kurallar şu şekildedir.

* Belli bir takvime göre analog takografların sökülüp dijital takograf takma diye bir uygulama yoktur.

* Analog takograf arızalandığında, onarılmaz dijital takograf takılır.Takografın hem sensörünün ve hemde iç ünitesinin arızalanması gerekir (Bu konuda AB ülkelerinde de farklı yaklaşımlar var).

 * Aracın plakası değiştiğinde veya satıldığında , analog takograf dijital takograf ile değiştirilir.

 * Dijital takograf arızalandığında, aynısı veya üst versiyonlar ile değiştirilir.

  * Analog takografın dijital takograf ile değiştirilmesinde, en son nesil (En son sürüm değil)  dijital takograf takılır.

  *Eğer  birinci ve ikinci nesil dijital takograf arızalandığında, aynısı bulunamıyorsa, üçüncü nesil dijital takografların ''IMS'' özelliği kapatılarak üçüncü nesil dijital takograf takılır (Bu konuda da tam bir fikir birliği yoktur).

Dijital takograf nesilleri

Dijital Takograf Marka

1 nci Nesil

2 nci Nesil

3 ncü Nesil

VDO

V1.3U ve altı

V 1.4

V2.0 ve üstü

EFAS

EFAS3

EFAS 4 V2(IMS:OFF)

EFAS4 V2 ve üstü

STONERIDGE

R.7.2 ve altı

Exact 7.3

Exact Duo 7.4 ve üstü

ACTIA

SMARTACH

YOK

YOK

 

Peki, hangi tarihten sonra hangi sürüm dijital takograf takılmalı?

Araç Tescil Tarihi

Takılacak Dijital Takograf Nesli

16 Haz 2010 öncesi-30 Eyl 2011 tarihine kadar

1 nci Nesil

1 Ekim 2011-30 Eylül 2012

2 nci Nesil

1 Ekim 2012 sonrası

3 ncü Nesil

 

Özetle, biz 2018 yılı sonunda tüm araçlara dijital takograf takmış olacağız, AB ve AETR ülkeleri  daha uzun yıllar analog takograf kullanmaya devam edecekler.Analog takograf kullanmanın, dijital takograf kullanmaya göre avantajları vardır.Bu şirketle rekabet gücü olarak yansır.

Hep söylediğimiz gibi, takograf taktığınızda, etkin bir denetim varsa (TÜV ve Trafik denetimleri)  fayda sağlayabilirsiniz.Ülkemizde TÜV'de takograf ile ilgili kusurlar  hafif kusurdur, tafik denetimlerinin asgari düzeyde yeterli olduğunu söylemek bile mümkün değildir.Sonuç olarak;Sadece takograf üreticileri takograf satmış oluyor.Ankara'da hangi bürokrat veya  siyasi ile konuşssanız, yurt dışına döviz transferine karşı.Bu nedenle, yerli  dijital takograf üretilinceye kadar, dijital takograf takma zorunluluğunun ertelenmesini savunalar bile çok.Ancak, ne AB ve ne de AETR sözleşmesi bizi zorlamadığı halde, 5 yıl içinde tüm analog takografları söküp dijital takograf takmayı bize kim zorla kabul ettirdi?

 Analog takograf sökülüp yerine dijital takograf takıldığında, ülkeye maliyeti sadece dijital takograf bedeli değildir.Dijital takograf taktığınızda, analog takograf ile kullandığınız sensörü kullanamazsınız, değiştirmeniz gerekir.Halen sağlam olan , kullanmaya devam edebileceğiniz ve döviz karşılığı aldığınız analog takograf ve sensörünü çöpe atmak durumundasınız.

 

Analog takograf  ve sensörü  :400 EUR

Dijital takograf ve sensörü  :650 EUR

İşçilik ve kalibrasyon  :75   EUR

TOPLAM MALİYET  :1.125 EUR

*Maliyetler yaklaşıktır.Takograf markası  ve sürümüne  göre fiyatlar değişebilir.

 

AETR sözleşmesine göre, 1 Ekim 2012 tarihinden sonra aktive edilen (Bizim mevzuata göre yeni tescil edilen) araçlara üçüncü nesil dijital takograf takılmak zorundadır.Üçüncü nesil dijital takograf, VDO 2.0 ve 2.10, İntellic EFAS 4 V2.10 ve V 2.15 olmak üzere ikişer sürüm, Stoneridge marka R7.4 olmak üzere tek sürüm vardır.Yani, mevzuata göre 1 Ekim 2012 tarihinden sonra tescil edilmiş bir araca VDO marka  V 2.0 veya 2.10, İntellic EFAS 4V2.10 veya V2.15 takograflardan birisini takabilirsiniz.Ancak, mutlaka VDO V2.10, EFAS V2.15 takacaksın diye servisler ve araç sahipleri zorlanmaktadır..

Aracınıza takılı  2nci nesil dijital takograf arızalandı.Yerine 2 nci nesil bir dijital takograf taktırabilirsiniz.Ancak, bizde mutlaka 3 ncü nesil  dijital takograf takmaya zorlanıyorsunuz.

 Konuya itiraz edenler olacaktır.AETR sözleşmesi, AB'nin 3821/85/EC yönetmeliği ve 561/2006/EC yönetmeliği ile Stoneridge ve VDO firmalarının AB ülkelerinde servislerine yayınladıkları servis bültenlerine bakmak gerekiyor (AB ülkelerind de görüş faklılıklarına rastlamak mümkün).

Uluslararası nakliyatta çalışan araçlarda uluslararası mevzuata uymak zorundayız.Ancak, yurt içi nakliyatta çalışan araçlarda bazı istisnalar ve farklı düzenlemeler yapmak mümkündür.Bu konuda, UND, TOFED,UTİKAD vs. gibi sektörel derneklerin  birlikte hareket etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.Bu şekilde, takograf üretici ve distribütörlerinin etkilerini dengelemek mümkün olabilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum