DKV Euro Service'den yeni hizmet

DKV Euro Service'den yeni hizmet

DKV Euro Service Türkiye Ülke Müdürü Deniz Cokcoş Sezer, corona salgını nedeniyle Avrupa ve Türkiye lojistiğinde meydana gelen değişiklikleri ve yeni hizmete sundukları DKV Box Europe geçiş kutusunu anlattı.

Öncelikle Deniz Hanım, tüm Dünya korona salgını ile mücadele ediyor.  Alınan önlemler gereği ülkeler sınır kapılarını kapattılar ve sınır kapılarında taşımacılar için zorlu bir süreç var şu an. Ama bir yandan da tedarik-lojistik zincirinin aksamaması bu mücadelede önemli bir yere sahip. Öncelikle şuan sınır kapılarındaki, Avrupa taşımacılarının durumu nedir, yaşadıkları zorluklar nelerdir, bunları aktarır mısınız? 

İnsanların sağlık tedbirleri kapsamında evlerinde oldukları, ağırlıklı olarak uzaktan çalışmaya geçtiğimiz bir süreçten geçiyoruz ve bu dönemde taşımacılık sektörü kritik bir öneme sahip. Bizler evlerimizdeyken, mal taşımacılığı devam etmek zorunda. Öncelikle bu zor süreçte üstlendikleri sorumluluk ve gösterdikleri özveri için tüm şoförlere bir kez daha teşekkürlerimizi iletelim.

Avrupa bu süreçte mal taşımacılığının öneminin son derece farkında. Çünkü marketlerin boş kalmaması lazım. Sürecin en başında yaklaşık on gün sınırlarda yığılmalar yaşandı. Örneğin, İtalya’da karantina uygulamasına başlandığında, komşu ülkelerden sınırlarını tamamen kapatanlar oldu. Mart ayının ilk çeyreğinde Almanya’dan Polonya’ya geçerken sınırda 20 saatlik kayıp yaşatan 50 km’lik kuyruklar oluşuyordu. Bu, Avrupa’nın alışkın olmadığı yeni bir şeydi. Ülkeler en başta sonrasını düşünmeden taşımacılık sektörü için bazı hızlı tedbir kararları aldılar. Çözüm süreçlerinin oturması ise zaman aldı. Şimdilerde sistem biraz daha oturmuş, tır şoförleri de daha alışmış durumda.

Bugün her ülkeye mal sevkiyatı devam ediyor. Ülkeler tedbir amaçlı çeşitli uygulamalar yürütüyorlar. Pek çok Avrupa ülkesinde tırların otoyoldan çıkışına izin verilmiyor, örneğin. Yakıt alım istasyonları belirli, başka istasyondan alım yapılmayacağına dair açıklamalar yapıldı. Hırvatistan, Slovenya, Macaristan ve Bulgaristan eğer oradan mal almayacak ya da mal bırakmayacaksanız tırlara sadece transit geçiş hakkı tanıyor. Yani, 30 tırın bulunduğu konvoylar oluşturup, bu konvoyun ülkeden geçişini polis eskortuyla sağlıyorlar. Ancak geçenlerde Bulgaristan’da bu konvoylardan birinde çok büyük bir kaza yaşandı. Şoförlerin bu uygulamadan sisli havada hızlı sürüş gerektirmesi ya da zorunlu mola süresinde sürüşe zorlanılması gibi şikayetleri var.

dkv-roportaj.jpg

-Bu süreçte Avrupa taşımacılığı gerçekleştiren sürücülerimize karantina uygulaması yapılıyor mu?  Yapılıyorsa bu karantina uygulamasından doğan süreçte aksaklıklar yaşanıyor mu?

Türkiye’de 23 Mart haftası itibarıyla ülkeye giren şoförlerin 14 gün karantinada olması gerekliliği kararı alındı. Bu taşımacılık şirketlerini zora sokan bir uygulama elbette, çünkü şoför eksikliği yaratıyor. UND bu sorunun çözümü için bir teklifte bulundu. Şoförlerin ülkeye girişinde hızlı bir test yapılsın, test sonuçları negatif olan şoförler yük taşımaya devam edebilsin diye. İçişleri, Sağlık ve Ticaret Bakanlıkları’nın bu uygulamaya destek vermesi sektörde mutlulukla karşılandı.

Peki, 14 günlük karantina uygulaması nasıl işliyor? Yurt dışından dönen şoförler Aile Sağlığı Merkezi’ne pasaportlarıyla birlikte başvurarak şirketlerine vermek üzere karantina raporu alıyorlar ve bu süreyi kendi evlerinde karantinada geçirmeleri isteniyor. Ayrıca yurt dışından gelen araç dezenfekte ediliyor. Araçtaki yükün yurt içindeki sevkiyat görevini bir başka şoför üstleniyor ve süreçteki diğer tüm işlemleri o gerçekleştiriyor. Bu, hiç kuşkusuz süreçte hızlı çözüm getiren bir uygulama.

Özellikle bu süreçte sağlık malzemesi taşıyan taşımacılara herhangi bir ayrıcalık tanınıyor mu?

Türkiye ve Avrupa’da böyle bir uygulama var. Birincil olarak ilaç ve tıbbı malzeme, ikincil olarak gıda için işlemlerde hızlılık ayrıcalığı sağlanıyor.

DKV’nin sunduğu EETS hizmetinin zaten halihazırda taşımacılar için sunduğu birçok kolaylık vardı. Bu süreçte hizmete aldığınız ek özellikler, sağladığınız kolaylıklar var mı? 

Avrupa’nın EETS sistemi kapsamındaki bütün önemli paralı yolların ücretlerini ödemek üzere DKV Box Europe adlı yeni bir geçiş kutusunu hizmete sunduk. Nakliye şirketleri DKV Box Europe ile Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İspanya, Portekiz’deki ücretli yolların yanı sıra Herren Tüneli (Lübeck), Liefkenshoek Tüneli (Belçika) ve Warnow Tüneli’nin (Rostock) geçiş ücretleri ödemesini kolayca ve hızla sağlayabilirler. Böylece her ülke için araçların ön camında farklı kutu olmasına ve her kutu ile süreçlerin ayrıca takibine gerek kalmaz; tek bir kutu ile işlemler rahatlıkla tamamlanabilir. Üstelik tüm masraflar tek bir faturada müşterilerimizin önlerine gelir. Böylece operasyonel kolaylık sağlarken, müşterilerimize daha önemli işlere ayıracakları zaman tanıyoruz. Bu küresel salgın tedbirleri sürecinde de DKV Box Europe müşterilerimize ülke geçişlerinde kaybedilen zamanı kazandırmamızı sağlıyor.

Amacımız müşterilerimize en iyi elektronik geçiş hizmetini sunmak. Bu yıl İtalya, Macaristan ve Bulgaristan’ın da sisteme entegre olması için çalışmalar sürüyor.

Ben şuan bir lojistik firması olarak DKV Box Europe hizmeti almak istesem, süreç nedir? Ne yapılması gerekiyor?  Ne kadar hızlı işliyor biraz aktarır mısınız?

DKV Box Europe kutusunun teslim ve kurulum süreci oldukça hızlı. Öncelikle internet sitemiz (dkv-euroservice.com/tr/) üzerinden kolayca sipariş veriliyor. İşlemler kayıt, teslim ve kurulum dâhil olmak üzere iki hafta içerisinde tamamlanıyor.

DKV’den bu hizmeti alan taşımacılar için herhangi bir acil durumda sunduğunuz hizmet var mı?

Piyasadaki rakiplerimizden farklı olarak müşterilerimize 7/24 acil yardım hatlarımızla destek veriyoruz. İçinden geçtiğimiz bu süreçte de acil yardım hatlarımız müşterilerimize kesintisiz destek vermeyi sürdürüyor. Bu kapsamda kaza veya arıza durumlarında, araç tamirinden lastik temini ve nakit desteğine kadar verdiğimiz hizmetlerle müşterilerimizin yola devam etmeleri için yanlarında olmaya devam ediyoruz.

Ayrıca müşterilerimizin Bulgaristan geçişlerinde mağduriyet yaşamaması ve ekstra masrafa girmemeleri için, mart ayında elektronik otoyol sistemine geçen Bulgaristan’da geçerli bir geçiş kutusunu zaman kaybetmeden hizmete sunduk. Kutu esas olarak, sık geçiş yapan ve araçları 3,5 tonun üzerinde olan nakliyeciler tarafından tercih ediliyor. Sık geçiş yapmayan sürücülere ise rota bileti almalarını tavsiye ediyoruz. Bulgaristan geçiş kutumuz ve rota biletlerimiz nakliyecilere büyük avantajlar sunuyor. Çünkü sağladığı operasyonel kolaylığın yanı sıra, DKV geçerliliği ile finansman imkânı da veriyor.  Ceza riskini minimuma indirdiği gibi, ‘sonradan ödeme’ kolaylığı sayesinde geçiş ücretleri yolculuk tamamlandıktan sonra ödenebiliyor. Nakliyecilerimiz, bize başvurduklarında daha Türkiye’den çıkış yapmadan Bulgaristan’da yeni sisteme geçiş sorununu da çözmüş oluyorlar. Ayrıca bu sıkıntılı dönemde Bulgaristan’da zamandan kazanıyorlar.

dkv-italya-ucretli-otoban.jpg

Bazı ülkeler tam karantina uygulaması yapıyor. Birçok ülkede kamu kuruluşları kapalı. Bu süreçte DKV olarak geri ödemelerde sorunlar yaşıyor musunuz? Şuan geri ödeme alamadığınız ülke var mı?

Biz net faturalama sistemiyle çalışır, bu kapsamda KDV geri ödemelerini müşterilerimize ön ödeme hizmetiyle yaparız.  Yani müşterilerimiz ödemeyi geçiş yaptıkları ülkeden ödeme beklemeksizin, bizden alırlar. Dolayısıyla geri ödemelerde bir gecikme yaşanırsa müşterilerimizi etkilemeyecek.

Bu süreçte AB ülkeleri içinde her türlü kargo işlemi durduruldu, her işlem e-maillerle sürdürülüyor.

-Hem Avrupa ülkeleri, hem Irak, Azerbaycan gibi ülkelerden taşımacıların geri dönüşleriyle ilgili sıkıntılar var. Bu süreçte sizin müşteri kaybınız oldu mu? Bu aksamalardan dolayı taşımacılık sektörünün kaybı nedir?  Şuan problemli sınır kapılarını sayabilir misiniz?

Bizim bu dönemde müşteri kaybımız olmadı. Başlarda özellikle İran ve Irak’tan ülkeye dönüşlerde sorunlar yaşandı, bir süre tırlar geri dönemedi. Dolayısıyla ağırlıklı bu ülkelere taşımacılık yapan firmaların nakit akışlarında problemler yaşayacakları öngörülebilir.

Dünya ekonomisinde durgunluk yaşanacağı öngörülen zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zor süreci dayanışma ve birlik duygusuyla beraber aşacağız.

Sürecin başında en fazla etkilenen ülke İran olduğu için ilk kapanan sınır kapımız Esendere Gümrük Kapısı oldu. Ancak şu an için tüm kapılarda belli bir düzen sağlanmış durumda.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.