Doğu Karadeniz ihracatı Ocak ayında düştü

Doğu Karadeniz ihracatı Ocak ayında düştü

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) bağlı 4 ilden Ocak ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,63 düştü.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 1-31 Ocak tarihleri arasında 115 milyon 505 bin 168 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,63 oranında düşüş yaşandığını ifade eden Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminde 118 milyon 629 bin 668 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den gerçekleştirilen ihracatta 67 milyon 751 bin 3 dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 25 milyon 564 bin 674 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 7 milyon 430 bin 489 dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığına işaret eden Gürdoğan, Ocak ayında 57 ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya,Gürcistan ve Fransa olduğunu bildirdi.


Gürdoğan, iller bazında bakıldığında Trabzon'dan yapılan ihracatta yüzde 24 oranında artış görülmesine rağmen, Rize'den yapılan ihracatta yüzde 62 ve Artvin'den yapılan ihracatta yüzde 37 oranında düşüş yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bu illerin ihracatında yaşanan düşüşün ana nedeni, yılın ilk ayı ve Yılbaşı olması nedeniyle sevkiyatların durması ve tatil nedeniyle sevkiyat iptallerinden kaynaklanmıştır. Bunun yanında, madencilik ürünlerindeki kısmi fiyat düşüşü ve fiyat durgunluğu da ihracatçılarımızın sevkiyat ve siparişlerini bekletmeye alması, yılın ilk ayında ihracatı düşüş trendine sokmuştur. Özellikle 2013 yılında dünya ekonomisinin ana aktörü olan ülkelerde hızlı toparlanma görüleceğine yönelik öngörüler çerçevesinde, 2013 yılı ihracatımızın artış trendini sürdüreceği ve buna bağlı olarak azalış görülen illerimiz ihracatının da önümüzdeki aylarda hızla toparlanarak artışa geçeceğini ümit etmekteyiz."


Bu ümitlerin gerçekleşmesinde ihracatçılara rekabet imkânı kazandıracak enstrümanlara da büyük ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti: "Bunda da rekabetçi bir kur politikası ile finansman kaynaklarına kolay erişim ve finansman maliyetlerinin aşağıya çekilmesi en önemli öncelikler arasında yer almaktadır. Bunun yanında, yatırım yapan ihracatçı KOBİ'lerimizin bölge olumsuz şartlarının yol açtığı maliyet arttırıcı unsurlardan korunmalarının sağlanması açısından, gerek istihdam gerekse diğer girdilerde desteklenmesini sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması da büyük aciliyet arz etmektedir. Doğu Karadeniz bölgemiz illerinde istihdam imkânlarının yetersiz olmasından dolayı bölge illeri sürekli göç verir durumlarını sürdürmektedir. Bundan dolayı, ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uygulanan yatırım teşvik mevzuatının sağladığı imkânların aynen bölgemizde de uygulanmasını talep etmekteyiz. Bu uygulama yapıldığı takdirde bölgemiz illerinin yatırım açısından cazip hale gelmesi ile hızla yatırımcı sayısının artması, ihracatımızı hızlı bir şekilde çok daha üst rakamlara ulaştıracaktır."

Hayati Akbaş 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.