Doğu Karadeniz'de ihracat yüzde 3 arttı

Doğu Karadeniz'de ihracat yüzde 3 arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) bağlı 4 ilden yılın 11 ayında yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttığını açıklandı.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den bu yılın Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 481 milyon 522 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış yaşandığını ifade eden Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 438 milyon 258 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den gerçekleştirilen ihracatta 646 milyon 903 bin 796 dolarlık ihracatla fındık ve mamullerinin birinci, 303 milyon 310 bin 676 dolarlık ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 287 milyon 949 bin 861 dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını ifade eden Gürdoğan, Ocak-Kasım döneminde 110 ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Fransa olduğunu bildirdi.


Geçmiş yıllarda ihracatın büyük bölümünün yakın komşu ve Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını, bu yıl ihracatta Uzakdoğu ülkelerinin payının arttığını vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti: ''Coğrafi yakınlık nedeniyle Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızın daha da geliştirilmesi için lojistik açıdan önerdiğimiz kapı ve limanların aktif hale getirilmesinin ihracatımızda büyük sıçrama yapacağına inanmaktayız. Özellikle son aylarda artan maliyetler ve yurt dışı hedef pazarlarımızda yaşanan yoğun rekabet sonucu ihracatımızda karlılık oranlarının azalması ve hatta birçok pazarda sırf müşteri portföyünün kaybedilmemesi, fabrikalarda çarkların dönmesinin sağlanması amacıyla sıfır karlarla hatta zararına ihracat yapılmaktadır." Gürdoğan, maliyet baskısının sonucu Rusya Federasyonu'na yönelik yaş meyve sebze ihracatındaki pazar payının her geçen gün azaldığını, piyasadaki rakip ülkelerin pazar payının ise ellerindeki rekabet enstrümanlarının güçlü olmasından dolayı artış gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Özellikle nakliye maliyetlerinin her geçen gün artmasının ihracatımız üzerindeki olumsuz baskısının azaltılması, yakın komşu stratejik pazarlarımızın elimizden çıkmaması için ihracatçılarımıza nakliye maliyetleri yönünden destek verilmesi büyük aciliyet arz etmektedir. Gürdoğan, bölge olumsuz şartlarında faaliyet gösteren imalatçı ve ihracatçıların bu olumsuz şartların yol açtığı ilave maliyet arttırıcı unsurların telafisi ve bölgede yetersiz olan sanayinin geliştirilmesi, teşviki ve yatırımcı açısından cazip kılınması açısından Doğu Karadeniz'in yatırım teşviklerinde 5 veya 6. bölge kategorisine alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Gürdoğan, KOBİ'lere büyük katkı sağlayan ve 2012 yılı sonu itibariyle uygulama süresi sona erecek "Yatırımları ve İstihdamın Teşviki Kanunu"nun uygulama süresinin uzatılmasının da reel sektör tarafından talep edilen öncelikli talepler arasında yer aldığını belirtti. Hayati AKBAŞ www.tasimacilar.com 07.12.2012 Saat:18:10