Doktorun kilosu kaç para (mı)?

Doktorun kilosu kaç para (mı)?

''Çok değişik fiyatlar çıkabilir ortaya'' diyenler olabilir. ''Göreceli Bakış'' demek isterler her halde. Tabii ki bu bakışlar, ''kasaplar'' ve ''yamyamlar'' için geçerlidir.

Argocularca çok söylenen bir deyim de aynı kapıya çıkmaz mı? “Tohumuna para mı verdim?” Başlığın neresine dolanırsak dolanalım, “insanlık dışı düşünceler” den öte geçmez.

Doktor olmasaydı mı?

Olsa da olmasa da kendimizi mağdurların yerine koymazsak, insanlığın ne kıymeti vardır ki? Onların yerinde olmayı isteyen, beri gelsin!

Doktorun maliyeti ne kadar? (1 milyon TL ?)

İşte, doğru ve daha insani olan soru budur: Liseyi bitiriş 12, üniversitesi de 6 yıl, eder 18. Esas öğrenim bundan sonra başlar: Asistanlık, Uzmanlık, Doçentlik, Profesörlük. 10-15 yıl daha gerekir. “Ömür boyu eğitim” gerektiren, nadir mesleklerdendir. Son 2 payeye erişebilmek; bazen 40 lı, bazen 50 li yaşları bulabilir veya bazılarına hiç eriş(e)meyenler de olur. Bunlar, topluma yüklenen maliyetlerdir. ABD de bu maliyet 1 milyon Dolar olarak ifade ediliyor, üretilecek değerler de dahil.

Doktorun topluma faydası?

Bu ancak olumlu sorgulanmalıdır (kötüleri çok azdır). Ümitsiz görünen pek çok vakada insanları hayata, şifaya döndürürler. Son başarılı organ nakilleri bunun en açık kanıtıdır.

Bu başlığı neden kullandık?

Muş’da 2 taşıtı çarpıştırmışız; 1 minibüs, 1 otomobil. Otodakiler 2 doktorumuz; 1 bayan, 1 erkek. Bayan, Korkut Devlet Hastanesi Başhekimi, erkek de orada hekim. Bu çarpışmada erkek ölür, bayan ağır yaralıdır. Korkarız ki o da kaybedilebilir. Bu ülkenin nasıl yüksek değerlilerinden olduklarını gördüğümüz 2 varlığı harcadık.

Yakınları hava mı alırlar?

Yani tazminat, yani devletten, yani Karayolları’ndan? Nasıl mı? Önce de bahsettik: Aynı sebeple, K.yolları aleyhine açılan bir dâvada, avukatı öyle savunmuş, yargıç da uymuş ve tazminat talebini reddetmiş. Gerekçe mi? “Karayollarının görevleri arasında, kötü meteorolojik şartlarla mücadele etmek yoktur.”

Evet, Trf. Yasası Yönetmeliği M. 9 da böyle bir ibare yok ama, genel ifade, yani bu görevlerin –ruhu- bunu görev olarak yüklemektedir ve zaten kar/buz mücadelesi şehirlerarası yollarda bu kurumca yapılmaktadır (akıllarına estikçe, ya da emir aldıkça tabii).

“Nasıl mı çarpıştırdık” oldu?

“Buz gibi” buzlanma yüzünden ve “buz gibi” Karayolları=devlet kusuru! “Kazada 2 Doktorun 1’i öldü, 1’i ağır yaralı” 27.03.2012 Muş'tan Korkut'a gitmekte olan Korkut Devlet Hastanesi'nde görevli ve ölen Dr. Mutlu Geçkil'in kullandığı otomobil, Muş-Bitlis yolunun Çizmeburnu mevkiinde karşıdan gelen Ersin D. yönetimindeki minibüse çarptı. Yanındaki Dr. Zehra Kontbay ağır yaralandı. Buzlanmadan dolayı meydana gelen kazayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi. Muş'ta bir otomobilin minibüsle çarpışması sonucu bir doktor hayatını kaybederken, Korkut Devlet Hastanesi Başhekimi de ağır yaralandı.

Edinilen bilgiye göre. Otomobilde bulunan Dr. Mutlu Geçkil ile Korkut Devlet Hastanesi Başhekimi Olay yerine çağrılan ambulanslarla Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Geçkil yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamazken, Kontbay'ın hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.

Ahmet TÜRKOĞLU 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.