Dünya gümrük günü Hopa’da kutlandı

Dünya gümrük günü Hopa’da kutlandı

2013 yılı dünya gümrük günü Hopa’da da düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Uluslar arası ticaretin geliştirilmesinde ve engellerin kaldırılmasında günümüze kadar önemli görevler üstlenen ve 1 Ekim 1994 tarihinden itibaren de adını “Dünya Gümrük Örgütü (World Customs Organization-WCD) olarak değiştiren “Gümrük İşbirliği Konseyi”nin ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek her yıl 26 Ocak günü Dünya Gümrük Günü ülkemizde de Gümrük günü olarak kutlanıyor.

Bu kapsamda Hopa’da düzenlenen etkinliklerle kutlanan Dünya Gümrük gününde ilk olarak Hopa Belediye parkında Atatürk anıtına çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve ardından istiklal marşı okundu. Buradaki etkinliğe Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Hopa İlçe Emniyet müdürü Ergin Duru, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Ergene, Tapu Müdürü Taner Bal, TSO başkanı Engin Koyuncu, Artvin İşadamları Derneği Başkanı Seçim Altunkaya, Akparti Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven ve iş dünyasından temsilciler katıldı.

Törende Hopa Gümrük Müdürü Nergiz Tünaydın, Sarp Gümrük Müdürü Kemal Eyüpoğlu, Hopa ve Sarp Gümrük Müdürlükleri görevli Gümrük personelleri, Sarp Kaçak İstihbarat müdürlüğü personeli de katılarak tebrikleri kabul ettiler.

Burada ilk konuşmayı yapan Hopa Gümrük Müdürü Nergiz Tünaydın “uluslararası ticaretin kolaylaştırılması, geliştirilmesi ve engellerin kaldırılmasında, önemli görevler üstlenen dünya gümrük işbirliği konseyi 1953 yılında 17 ülke tarafından resmen imzalanarak çalışmalarına başlamış ve 1 Ekim 1994 tarihinde Dünya Gümrük Örgütü olarak adını değiştiren Gümrük İşbirliği Konseyinin, ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek her yıl 26 Ocak gününü “Dünya Gümrük Günü” olarak ilan edilmiştir. Kutlamamıza katılan hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz.” dedi.


"Dünya Gümrük Örgütü ticaretin kolaylaştırılmasını sağladı"

Daha sonra Sarp Gümrük Müdürü Kemal Eyüpoğlu, "Dünya Gümrük Örgütü"'nün kuruluşundan günümüze kadar olan süreçte Gümrük mevzuatının basitleştirilmesi, ülkeler arasında uygulanabilir ortak normların tespit edilmesine yönelik çalışmalarıyla uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasını sağladığını ifade etti.

Yasal ticareti kolaylaştırarak, ülkelerde teşebbüs ve rekabet gücünü artırmanın gümrüklerin görevlerinden olduğunu ifade eden Eyüpoğlu,"Bizde bu noktadan hareketle dünyanın en iyi, en güvenli ve en hızlı işleyen Gümrük irdelerini oluşturarak müteşebbislerimizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyerek, Gümrük ve ticaret bakanlığı olarak bu temanın paralelinde birçok proje ve yeniliğe geçilerek uygulamaya konulmuş ve bu uygulamaya örnek olarak 2013 yılında “yetkilendirilmiş yükümlü” uygulamasına fiilen başlanılarak işlemlerin basitleştirilmesi ve kolaylaştırılması yönünde ithalat, ihracat ve lojistik konusunda büyük kolaylaştırıcı imkânlar tanınmıştır" dedi.


"Sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir"

Dünya Gümrük Örgütünün bu yılki temasının “sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir” olarak belirlendiği bilgisini veren Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Engin Koyuncu, gümrüklerin, bireyleri, kurumları ve ülkeleri birbirine bağlayan, birleştirici fonksiyonu olduğunun altını çizdi.


Koyuncu sözlerine şöyle devam etti; 2000 yılında başlayan BİLGE uygulaması ile ticaret erbabının hem internet, hem de elektronik veri değişimi yoluyla gümrüğe gelmeksizin kendi bürolarından beyanname tescil etmeleri sağlanmış, 2010 yılı itibariyle ise mobil gümrüğe geçilmiş ve kâğıtsız gümrük projesi başlamıştır. Kâğıtsız beyan uygulamasına tüm gümrük idarelerimizde geçilmiştir. Bu uygulama ile gümrük idaresince güvenilirliği onaylanmış firmaların, ihracat yaparken gümrük beyannamesini elektronik ortamda gümrüğe sunmaları sağlanmıştır.

Dünya Gümrük Günü’nün bu alanda yapılan çalışmalar konusunda farkındalık sağlamasını diliyor, tüm Gümrük camiasının Dünya Gümrük Günü’nü tebrik ediyorum”

Hayati AKBAŞ 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.