e-GKS 1. Yılını başarıyla tamamladı

e-GKS 1. Yılını başarıyla tamamladı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından geliştirilen e-GKS, (Elektronik Genel Kurul Sistemi) uygulaması birinci yılını başarı ile tamamladı.

Yeni Türk Ticaret Kanuna göre, şirketlerin genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sisteminin uygulanması borsaya kote şirketler açısından zorunlu hale geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bu bağlamda elektronik genel kurul uygulamasının oluşturulması için Merkezi Kayıt Kuruluşu’nu (MKK) yetkilendirdi. MKK, Sermeye Piyasası Kurulu’nun (SPK) desteği ile e-GKS projesinin yazılımını tamamlayarak 01.10.2012 tarihinde şirketlerin yatırımcılarına bu hizmeti sundu.

Birinci yılını dolduran e-GKS projesinin, değerlendirme ve tanıtım toplantısı; bugün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, çalışanlar ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. 

“Hedef, dünyanın en büyük 10 merkezi saklama kuruluşundan biri olmak.” 

Toplantı, MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan’ın konuşmasıyla başladı. MKK’nın, hedeflerini anlatan Ergincan; son olarak, e-GKS’i anlattı. MKK, sermaye piyasasının fiziksel ortamdan kaldırılıp; tamamen elektronik ortamda kaydedilmesini sağlayan ve SPK’nın altında hizmet veren bir kurum olduğunun dile getiren Ergincan; 2023 hedeflerinin, MKK’ yı dünyanın en büyük 10 merkezi saklama kuruluşundan biri haline getirmek olduğunu ve yaptıkları bu yazılımı, dünyanın tüm ülkelerine pazarlamak ve kürsel bir şekilde kullanımını sağlamak olduğunu söyledi. 

“e-GKS”

Yazılımı, MKK tarafından tamamlanan e-GKS’de; şirketler, pay sahipleri, temsilciler, aracı kuruluşlar ve diğer paydaşlar genel kurul toplantısı öncesindeki, toplantı anındaki ve sonrasındaki bütün işlemlerini elektronik imzayla yapıyor. Yerli/yabancı tüm ortaklık haklarının elektronik ortamda kullanımını ve genel kurulların tek bir merkezden yapılabilmesini sağlayan bir platform olan e-GKS altyapısı sayesinde yapılan her işlem anlık olarak ilgililerine e-MKK Bilgi Portalı / e-posta / SMS yoluyla bildiriliyor. Böylece, sürecin her aşamasında ilgili tüm belge ve bilgi anlık olarak paydaşların incelemesine imkan sunuluyor.

“İnternet erişimi olan her yerden, genel kurula katılım”

Şirket ortakları, yöneticileri, fiziken genel kurula katılmaksızın internet erişimi olan her yerden genel kurulu canlı olarak izleyerek fiziki ortamda yapılmakta olan toplantıya eş zamanlı olarak katılıyor, görüşülen gündeme ilişkin görüş, öneri ve sorularını eş zamanlı olarak gönderebiliyorlar.

“Türkçe/ İngilizce dil seçeneği.”

Türkçe/İngilizce dil seçeneğine sahip e-GKS ile, dünyada ilk defa sınır ötesi oy kullanmanın önündeki tüm engeller ortadan kaldırılıp gerek yabancı ortakların gerek temsilcilerinin genel kurul belgelerine zamanında ve tam erişimi ve kolayca oy kullanmaları sağlanıyor. 

“Temsili uygulama”

Toplantı’da, konuşmanın ardından e-GKS’nin uygulaması yapıldı. Temsili uygulama için temsili bir şirketin kuruldu ve şirket başkanı, Bakan Yazıcı oldu. Temsili şirketin genel kurulu toplantısı yapılıp, canlı yayından toplantı izlendi ve oy kullanılarak; e-GKS, davetlilere tanıltıldı. 

Toplantı da, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’a plaket verildi. Toplantı, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Erhan Tekindur
 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.