Edirne Otogarındaki yazıhaneler boşaltıldı

Edirne Otogarındaki yazıhaneler boşaltıldı

Edirne Otogarı'nda faaliyet gösteren Edirne Birlik, Truva, Kontur, Çağlar, Nilüfer, İstanbul Seyahat ve Aktur Turizm yazıhaneleri boşaltıldı.

Firma işletmecileri Recep Zıpkınkurt ve Ömer Erakman, otogarı 7 yıllığına kiralayan Volkan Metro şirketinin burada çalışan işletmelerle anlaşma yoluna gitmeyerek tek bir firma olarak faaliyet göstermek istediğine dikkat çekti. Çalışan işletmelere ait yazıhanelerin boşaltılmasının ihale şartnamesine aykırı olduğunu belirten Recep Zıpkınkurt ve Ömer Erakman, Mustafa Altuhan’ın doğruları söylemediğini iddia ederek “Yolcularımızın mağdur olmaması ve işçilerimizin işsiz kalmaması amacıyla yasal yer gösterme talebimizin Belediye veya Valilik tarafından karşılanacağını umuyoruz” diye konuştu.

"İhale şartnamesine uyulmadığı ortada"

Edirne Otogarında yaşanan sıkıntılarla ilgili kamuoyuna bilgi veren Altunhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunhan'ın öne sürdüğü iddiaların asılsız olduğunu öne sürerek şu açıklamada bulundu: " Edirne Otogarı 22 Kasım 2011 tarihinde Volkan Metro Turizm Nakliyat Tic. Ltd. Şti.'ne 7 yıllığına ihale edilmiştir. İhaleyi alan şirket otogarda çalışan işletmelerle bugüne kadar anlaşma yoluna gitmemiş olup otogarda tek bir firma olarak faaliyet göstermek istemektedir. Bu durum ihale şartnamesine aykırıdır. Çünkü ihale şartnamesinde Bilet Satış Yazıhaneleri ve eklentileri bölümünün 4.1 madde-sinde 'Kiracı bilet satış yazıhanelerini Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında uluslararası ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan ve yetki belgesi sahibi alt kiracılara kiralayacaktır' denmekte ayrıca T2 belge sahibi kiracı aynı zamanda Fl, F2, DI, D3 belge sahibi ise Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 32 maddesi hükümleri uygulanır. Bu da otogarın ancak yüzde 20'sini kullanabilir anlamına gelmektedir. Bu da ihale şartnamesine uyulmadığını göstermektedir.

Tekel konumundaki otogarların belli aralıklarla ve bütünüyle ve boş olarak ihaleye çıkarılması, Bakanlıktan yetki belgesi alarak bu mesleği icra edenleri mağdur etmekte, firmaları tek işletmeciye mahkum etmektedir veya en yüksek bedeli ödeyen işletici bu rakamın üzerine kar koyarak içindekilere yansıtmaktadır. Bu durumda işletici normal durumun dışındakilere itiraz edenleri tahliye etmekte, cebir ve şiddet kullanmakta, otobüslerden park parası altında ek para talep etmektedir.”

Yolcular mağdur, çalışanlar işsiz

Otogarda tekel oluşumunu önlemek adına Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 62'nci maddesi “Yolcu terminallerinde yer bulunmaması veya terminal işletmecileri tarafından yer tahsil edilememesinin / edilmemesinin belgelenmesi halinde bu yönetmeliğin 61'inci maddesi hükümleri uygulanır” denmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin 61'inci maddesinde ise “Yolcu terminalinin bulunmadığı yerleşim birimlerinde, tarifeli yolcu taşımacılığında kullanılmak üzere ilgili mahalli makamlarca yolcuların asgari ihtiyaçlarını karşılayacak fiziki şartları haiz bir yer tahsis edilir veya belirlenir. Tahsis edilen veya belirlenen bu yerle ilgili mülki veya mahalli makamlarca düzenlenen resmi belgenin tarifeli yolcu taşımacılığı yetki belgesi sahibi / sahipleri tarafından Bakanlığa verilmesi halinde bu yerler ara durak veya kalkış veya varış noktası olarak kullanılabilir” ibaresi yer alıyor.

Yönetmelikte yeralan maddelerle ilgili olarak Belediye ve Valiliğe bu yönetmelikler ile ilgili taleplerini bildirdiklerini söyleyen Zıpkınkurt ve Erakman “ 4 Mayıs 2012 tarihinde faaliyetlerimize istemediğimiz halde son verilecektir. Nilüfer - Has gibi firmaların faaliyet yapamaması Edirnelileri seçme hakkından yoksun bırakacaktır. Yolcularımızın mağdur olmaması ve işçilerimizin işsiz kalmaması amacıyla yasal yer gösterme talebimizin Belediye veya Valilik tarafından karşılanacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.

"Halk özgürlük seyahat hakkına sahip çıkmalı"

Zıpkınkurt, Edirneliler'in seyahat özgürlük haklarına çıkmaya çağırdı ve Altunhan'ın basın toplantısında doğruları anlatmadığını öne sürdü ve şunları söyledi:"Mustafa Altunhan basın toplantısında doğruları anlatmadığı gibi kamuoyu ve basınımızı yanıltıcı bilgiler vererek kendi ayıbını örtmeye çalışmakta. Şöyle ki; Mustafa Altunhan Otogarı ortak alacağımızı ifade etmektedir. Oysaki biz kendisi ile 2000 yılında bir ortaklık yaptık. Cezasını da çektik. Aynı hatayı ikinci defa tekrarlamayız. Kaldı ki halen Mustafa Altunhan ile devam eden 5 adet davam vardır. DGM'de bizim şikâyetimiz üzerine değil Metro'nun sahibi Galip Öztürk ile olan ortaklığından dolayı ifade vermiştir. Bizim kendisini şikâyet ettiğimizi ve bu konuda soruşturma geçirdiğini söylüyor. Biz kendisini şikayet etmedik.”


"Altunhan doğruları anlatmadı"

Otogar'daki tekel durumunda kalmayacağını ve bu konudaki yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklaırnı söyleyen Firma işletmecileri Recep Zıpkınkurt ve Ömer Erakman sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yasalara uymayarak fahiş ücretler talep etmesi (otogar kapı çıkış ücreti ve otopark ücreti) neticesinde kendisinden Belediye Başkanlığına, Savcılığa ve Ulaştırma Bakanlığı'na şikayetçi olduğumuzu bizim haklılığımızın ortaya çıktığı Belediye zabıta evrakları ve Ulaştırma Bakanlığı yazılarından anlaşılmaktadır.

Kendisi sütten çıkmış ak kaşık gibi kendi suçlarını ve haksızlıklarını örtbas etmek için bizleri şikayet etmiş ve yazıhanelerimizin faaliyetlerini engelleyerek iş yerlerimizi gasp etmiştir.

3 Mayıs akşamına kadar verilen biletli yolcuların taşınma süresi anlaşılamaz bir nedenle 27 Nisan'a çekilmiş ve yolcularımız mağdur edilmiştir. Elimizde olmayan nedenlerle verdiğimiz mağduriyetten tüm yolcularımız ve Edirne halkından özür dileriz.

Edirne kamuoyu ve tüm idareciler bilmelidir ki, buradaki yanlış tekel olma hevesi bir gün yargıdan dönüp haklılığımız ortaya çıkacak ama bu Edirne'de yaşayan ve yolculuk yapanlara çok pahalıya mal olacaktır. "

Mehmet ŞENOL /Edirne 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.