EGM eğitici personeline takograf eğitimi

EGM eğitici personeline takograf eğitimi

12-18 Ocak 2015 tarihlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 75 Eğitici personeli,İstanbul Polis Eğitim ve Kongre Merkezinde düzenlenen 3 günlük eğitimde, takograf, taksimetre ve hız sınırlandırıcı donanım denetlenmesi konusunda eğitim verildi.

Eğitimde, analog ve dijital takografların kullanılması, verilerin indirilmesi,analizi, takografların denetlenmesi, manipülasyon teknikleri ve mevzuat konusunda bilgi verilmiştir.Takograf simülatörleri, gerçek takograf ve cihazlar kullanılmıştır.Personel cihazları bizzat kullanma imkanı bulmuş, manipülasyonları yaparak öğrenmiştir Ayrıca taksimetrelerin nasıl denetlenmesi gerektiği, uygulanan manipülasyon teknikleri konusuda ele alınmıştır.

Takograf kullanımını öngören mevzuatın amacı;

  • Sürücülerin haklarını korumak (Fazla Çalışma,.)
  • Kazaları önlemek (Aşırı Hız, sürücü hatası vb.)
  • Firmalar arasında rekabet koşullarını eşitlemektir.

Takograf, aracın kilometresini, hızını, sürücünün çalışma ve dinlenme sürelerini, arıza ve manipülasyon girişimlerini  kaydederek, denetleme yapan ekiplerin işini kolaylaştırır ve hızlandıran bir kayıt cihazıdır.

Takografın bu işlevini doğru şekilde yapabilmesi için montaj ve ayarlarının doğru yapılması şarttır.Bu işlem yetkili takograf servisleri tarafından yürütülmektedir.Takograf servislerinin çalışmaları Sanayi İl Md.lüğü personeli tarafından denetlenmektedir.Bu nedenle, Takograf Eğitim ve Araştırma Birimi tarafından Eylül 2014 tarihinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Md.lükleri ölçü ve ayar memurlarına takograf  eğitimi verilmiştir.

Denetimde diğer önemli  unsur, yol kenarı denetimlerini yapmakla görevli trafik denetim ekipleridir.Trafik denetim ekiplerinin bu görevi etkin ve doğru şekilde yapabilmesi için, eğitilmesi ve teçhiz edilmesi gerekmektedir.Bu ihtiyacı tespit eden Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine, eğitici personel için takograf eğitimi düzenlenmiştir.

Eğitimi alan eğitici personel, ülkemizin dört bir yanında trafik denetim ekiplerini eğitecektir. Bu çalışma sonucunda:

  • Takograf denetimi yapan personelin bilgi ve beceri seviyesinin yükselmesi
  • Takograf denetimlerinin  artması
  • Denetimlerin doğru ve etkin şeklide yapılması beklenmektedir Böylece:

Trafik kazaları büyük ölçüde azalacak (%20-30) ,kaza sonucu oluşan  can ve mal kayıplarımız düşecektir. Ayrıca,çevre kirliliğinin azalması ve yakıt ekonomisi sağlanacaktır.

Denetimde, süreklilik ve çapraz denetimler önemlidir.Bu açıdan baktığımızda, zincirde bir halka eksik kalmaktadır.Bu zincir de araç muayeneleridir.Halen yurtiçinde çalışan araçlar için takografla ilgili kusurlar hafif kusurdur ve bu nedenle araç muayenesinde takograflar kontrol edilmemektedir.Ancak, yurt dışına çalışan araçlar her yıl ''Yola uygunluk''  denetlemesine tabi tutulmak zorundadır ve bu kapsamda takografla ilgili kusurlar ağır kusurdur.Bu çifte standart bir an önce düzeltilmelidir.

Araç muayenelerinde takografla ilgili kusurlar ağır kusur olduğunda denetimde eksik olan halka tamamlanmış olacaktır.İdeal olan ise, bu denetim faaliyetlerinin, tam donanımlı mobil denetim ekipleri tarafından takviye edilmesidir.Mobil denetim ekipleri, bölgede dolaşarak denetim yapacaklardır.Bu şekilde, diğer denetimlerden bir şekilde  kaçmış veya denetim sonrası manipülasyon yapan sahtekarlara da korku salınmış olacaktır.Dileğimiz, yetkililerin eksikliklerinin en kısa sürede farkına vararak, giderici tedbirleri  almasıdır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.