En Güvenli Taşıma “Okul Servisleri”

Öğrencilerin okula servis aracı ile gitmesi günümüzde özellikle büyük şehirlerde gözlenen ve fazlasıyla tercih edilen bir yöntem. Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim gören yüz binlerce öğrenci okul servis aracı ile evden okula, okuldan eve taşınıyor.

 Amerika’da öğrenim gördüğüm yıllarda ilgi alanım olması ve yaptığımız iş sebebiyle “taşımacılık” benim için algıda seçicilik olmuştu. Bu konuda birçok makale ve kitap karıştırmış olayı farklı yönleriyle inceleme fırsatım olmuştu.  Basında,  servis taşımacılığı yapan iki firma arasında okul bahçesinde silahlı kavga yaşandığı; üç kişinin yaralandığı haberi yer alınca servis taşımacılığı tekrar gündem oldu. Bu konu gündeme gelmişken öğrencilik yıllarımda okuduğum o istatistik aklıma geldi. Minik bir araştırma neticesinde o istatistiğe tekrar ulaşma fırsatım oldu. Yapılan araştırmalara göre okula  servis aracı ile gitmek öğrencilerin okula ulaşımında en güvenli yöntem olarak gösteriliyor. Örneğin istatistiklere göre (Akt. Trotter, 1989; Comeau 2007) A.B.D.'nde trafik kazalarında her yıl 50000 kişi hayatını kaybetmekte buna karşılık okul otobüslerinin karıştığı kazalarda sadece 50 öğrenci hayatını kaybetmektedir . Yine A.B.D.'nde her 10 dakikada 370 araç kaza yapmakta iken ; bu sayı okul servis araçları için sadece 1'dir. Okula servis otobüsü ile giden öğrenciler ana-babalarının araçları ile giden öğrencilere göre dört kat daha güvenli seyahat etmektedirler.

Trafik kazalarının dışında çocukların okula giderken karşılaşabileceği başka sorunlar, ana-babaların çalışmaları, okul ve ev arasındaki mesafenin uzunluğu v.b . gibi başka etkenler okul servis araçlarına olan ihtiyacı artırmaktadır. Araç sürücüleri özellikle ilkokul seviyesindeki öğrenciler için oldukça önemlidir. Sürücü davranışları, hareket ve kişiliği öğrencilerde kalıcı izler oluşturabilmektedir. Servis araçları öğrenciler açısından bu denli önem arz ederken servis şoförlerinin seçiminde Kopuz Turizm’in özellikle üzerinde durduğu bazı kriterlerin bence genel olarak bütün firmalar tarafından takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Servis şoförünün: 

- Güvenilir, iyi ahlaklı, çocukların yanında küfür etmeyen karakterde olmalı,

- Güvenli bir sürüşü engelleyebilecek psikolojik ya da sinirsel hastalığı olmamalı,

- Sabırlı ve stres altında paniğe kapılmayan duygusal kararlığı olmalı,

Ayrıca adayın daha önce aldığı trafik cezaları, kaza yapıp yapmadıkları  ve sabıkalarının olup olmadığının da araştırılması gerekmektedir.

Bunun yanında belli bir standardın yakalanabilmesi için yasal zorunlulukların da getirilmesi gerekmektedir. Sürücülere trafik, çevre, ilk yardım ve halkla ilişkilerle birlikte konuların yanı sıra basit davranış yönetimi teknikleri, çocuk psikolojisi ile ilgili temel bilgilerin yer aldığı program geliştirilmeli ve eğitim etkinlikleri milli eğitimin kontrolünde ilgili esnaf kuruluşu ile işbirliği halinde sürdürülmelidir.

 

Gökhan Kopuz
Tasimacilar.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum