Enerji verimliliğinde en iyi otomotiv üreticisi Tofaş

Enerji verimliliğinde en iyi otomotiv üreticisi Tofaş

Tofaş'ın Bursa fabrikası, "Sanayi Enerji Verimliliği” yarışmasında genel klasmanda ikincilik kazandı.

Tofaş’ın Bursa fabrikası, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) tarafından organize edilen 2. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu kapsamında düzenlenen "Sanayi Enerji Verimliliği” yarışmasında genel klasmanda ikincilik kazanırken, aynı zamanda “Türkiye’nin En Verimli Otomotiv Tesisi” unvanını da kazandı.


60 milyon KWh enerji tasarrufu sağlandı
Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın bizzat verdiği ödülü, Tofaş Tesisler ve Teknik Hizmetler Müdürü Nizamettin Aypak aldı. Son üç yılda enerji yoğunluğunu ciroya orantılı olarak en fazla iyileştiren şirketlerin arasında yer alan ve enerji verimliliğini en fazla geliştiren otomotiv tesisi olan Tofaş Fabrikası, aynı zamanda Fiat dünyası içinde de enerji verimliğini son 3 yılda en fazla geliştiren Fiat Fabrikası oldu. Son 3 yılda çok sayıda enerji verimliliği projesi ile yaklaşık 60 Milyon KWh enerji tasarrufu sağlayarak, birim enerji tüketimi yüzde 30 azaltıldı. Toplam enerji bütçesinde ise her yıl ortalama yüzde 10 verimlilik gerçekleştirildi. Sürdürülebilir gelişme ilkesi çerçevesinde, proaktif bir çevre yönetim sistemi uygulamayı ve geliştirmeyi hedefleyen Tofaş, hem ürünlerde hem de üretim süreçleri ve diğer uygulamalarda çevreyi gözeterek çalışmasıyla dikkat çekiyor.


Tofaş, 2002 yılından itibaren atık suların geri dönüştürülerek bahçe sulamasında kullanılmasıyla, yılda 50 bin metreküp su tasarruf sağlarken; tekrar kullanılabilir ambalaj-kaset uygulamaları ile karton, ahşap, naylon atıklar azaltıldı. Böylece yılda yaklaşık 70 bin ağacın kesilmesi önlendi. Tofaş Su Bazlı Boya Tesisi ile boyada kullanılan çözücü tüketimi ciddi miktarda azaltıldı ve çevreye dost boya işlemi elde edildi. Plastik atık malzemelerin geri dönüştürülmesi ile yılda yaklaşık 850 ton plastik yeniden kullanıma alınırken; yeni Bonder Kataforez tesislerinde konveyörlerle taşınan gövdeler yerine programlanabilir robotlu sistem uygulamasına geçilerek Proses tank hacimlerinde yüzde 25 azalma sağlandı. Böylece su tüketimi azaltılırken; ayrıca daha az tank hacmi olmasından dolayı ısıtmada yüzde 12 kazanç sağlandı. Boya üretimde “pasivasyon ve fosfatlama banyo suları ileri arıtımdan geçirilerek” hem demineralize su hem de banyo kimyasalları geri kazanıldı, diğer deyişle atıksu geri kazanımı gerçekleştirildi. Son 3 yılda çok sayıda enerji verimliliği projesi ile yaklaşık 60 Milyon KWh enerji tasarrufu sağlanarak, birim enerji tüketimi yüzde 30 azaltıldı. Toplam enerji bütçesinde ise her yıl ortalama yüzde 10 verimlilik gerçekleştirildi.




www.tasimacilar.com 15.01.2011 12:34