Engelli yasasına uyum süreci 3 yıl daha uzatılıyor

Engelli yasasına uyum süreci 3 yıl daha uzatılıyor

Türkiye’nin en büyük toplu taşıma filolarına sahip illerinin Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanları engelli yasasına uyum sürecinin 3 yıl uzatılmasının herkes için daha iyi olduğunu belirttiler.

Türkiye’nin en büyük toplu taşıma filolarına sahip illerinin Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanları Ankara’da bir dizi görüşmeler gerçekleştirerek bu yasanın uyum sürecinin uzatılmasını istediler. Bursa, Ankara, Kayseri, Adana ve Kocaeli Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanlarının yaptıkları görüşme sonucunda 3 yıllık bir erteleme gelebileceği ifade edildi.


2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin dolmasına günler kala, 3 yıl uzatma geldiği ifade edildi. Buna göre 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak süre 7 Temmuz 2015’e uzatılacak. Bu uzatmanın gerekçesi, “gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” şeklinde açıklandı. Ankara’da TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti 23. Dönem Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK PARTİ Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ile bir dizi görüşme gerçekleştiren Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanları görüşmelerin iyi geçtiğini belirterek yasanın ertelenmesinin herkes için daha iyi olacağını belirttiler. Engelli erişimine uygun hale gelmesi gereken 24 bin otobüs var
Türkiye’de şuanda engelli erişimine uygun olarak dönüştürülmesi gereken 24 bin otobüsün olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları otobüs üreticilerinin 3 yılda bile bu dönüşümü sağlayacak yeterli alt yapılarının olmadığını dile getirdiler. Ayrıca bu dönüşüm sırasında otobüsçü esnafına teşvik verilemesi ve düşük ÖTV’li akaryakıt ile engelli erişimine uygun yeni almaya özendirmesi gerektiğinin belirten başkanlar, otobüsçü esnafının bu vergi yükü ve yenileme dayatması ile zorda olduğunu belirttiler. Engelli asansörü de çözüm değil
Engelli asansörü veya lift olarak adlandırılan sitemi kurmak için 20-25 bin TL civarında bir ek maliyet ile kurulacak sisteminde bu yasaya uyumda geçici bir çözüm olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları asansör üreticilerinin de TSE belgesinin olmadığından da dert yandılar. TSE belgesi olmadan takılan asansörlerin TÜVTURK muayene istasyonlarında geçemediğini belirterek otobüsçü esnafını 300-400 bin TL verip yeni otobüs aldırmaya zorlandıklarını belirttiler. “Alçak tabanlı vardı da biz mi almadık”
Türkiye’de alçak tabanlı üretimine 2011 yılından itibaren başlandığını dile getiren Adana Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Uslu, daha önce alçak tabanlı otobüs vardı da biz mi alamadık şeklinde serzenişte bulundu. Ayrıca başkanlar otobüs üreticilerinin ellerinde basamaklı otobüs stokları eritmek için alçak tabanlı otobüs üretimine başlamadıklarını belirterek otobüs üreticilerini kurnazlıkla suçladılar. Ankara’da hükümet yetkilileriyle yapılan görüşme sonunda 5378 Sayılı Engelliler Yasası’nın neden ertelenmesi gerektiği hakkında görüş bildiren Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanları yasaya uyumun tam anlamıyla gerçekleşmediğinin altını çizdiler. İşte başkanların o görüşleri:


Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Ramazan Çalan: “5378 Sayılı Engelliler Yasası kapsamında belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının yaya geçitleri, resmi yapıları, yeşil ve spor alanlarını engellilerin kullanımına uygun hale getirmesi için 7 yıllık geçiş süreci öngörülmüştü. Ancak Türkiye'de yaklaşık 70 bin minibüs ile 25 bin civarında halk otobüsü var. Bunlar yasanın belirlediği kriterleri taşımıyor. Diğer bir yandan da otobüsçü esnafının bu yasaya dönüşümünde ortaya çıkan yüksek maliyetler ve belediyelerin gerekli altyapıyı tamamlayamamasına istinaden Ankara‘da ki yetkililerle bir diz görüşme gerçekleştirdik. Bu yasayı sadece otobüsçü esnafı penceresinden de bakmak yanlış olur. Zaten bu yasa bugün uygulanmaya başlansa 24 bin civarında halk otobüsü var üreticiler bu rakamları karşılayabilecek düzeyde değiller. Bursa’da 355 araç engelli erişimine uygun değil. Bu araçları sıfırdan yenilemek ciddi külfet ve esnafımız şuanda bunu karşılayabilecek düzeyde değiller. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında acilen yeklilerden toplu ulaşımı bu dar boğazdan çıkarabilecek çözüm bekliyoruz. Bu son görüşmemizde engelli yasasına uyum sürecinin 3 yıl gibi bir süre erteleneceğini düşünüyorum ama bu ertelemeyle birlikte esnafımızı destekleyici teşvikler olmalı otobüs ve akaryakıt alımında. Halk otobüsçü esnafı katma değer anlamında Türkiye’ye en yazla katkı yapan esnaf kollarında birsi bir kenara atılmamalı diye düşünüyorum.”


Ankara Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Mustafa Şişman: “Araçlarımızın birçoğu engelli yasasına uygun değil. Buna belediye otobüsü, özel halk otobüsü ve minibüs de dâhil. Ankara’da 600’ün üzerinde özel halk otobüsü var bunların ancak yüzde 10’u engelli erişimine elverişli. Bazı esnafımızda 1-2 yıl önce gidip basamaklı otobüs almış şimdi bunların değiştirilmesi büyük külfet. Bir de basamaklı otobüse lift yani asansör takıldığında TSE onay belgesi ve TÜVTURK muayenelerinden geçmiyor. Bu tarz sıkıntıların giderilmesi için belirli bir süre istedik. Yetkililerde bu konuda girişimler yapacaklarını ama sürenin ne kadar olacağı henüz belli değil.”


Kayseri Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Niyazi Uslu: “Engelli yasasına uyum sürecinin ertelenmesi şart. Çünkü bu yasaya uyum ancak araçların değişimiyle mümkün olabilir.387 özel halk otobüsü var hepsi basamaklı. Asansör takmak çözüm değil bu araçlar 1-2 yıl sonra değiştiğinde o asansör maliyetini bile karşılayamayacak. Kayseri’de 387 adat otobüs basamaklı ve hepsi 2010 ya da 2011 model neden bunlar engelli erişimine uygun üretilmedi. Türkiye ve Kayseri özelinde hemen hemen bütün esnaflarımız borçlu. 200 aracımız daha yeni esnafımız asansör maliyetini karşılayabilecek düzeyde değil. 3 yıl bile ertelenmesi durumunda bile esnafın bu külfetin altında kalkacağını zannetmiyorum. Ancak şöyle olabilir otobüslerin kullanım süreleri dolduktan sonra alçak tabanlıya geçilmeli çünkü elimizde daha sıfır araçlar var 3 yıl sonra bunların borcu bitmeden nasıl değiştirsin esnafımız. CNG dolum istasyonu ile ilgili de sorunlarımız vardı sağolsun Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Özhaseki'nin katkılarıyla onu da çözdük.”


Adana Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Uslu:”Engelli yasası 2005’te çıktı ancak alçak tabanlı ve engelli ulaşımına uygun otobüs üretimi 2010 yılında başladı. Eğer 2005 yılında İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü bir yaptırım uygulasaydı bundan böyle alçak tabanlı ve engelli ulaşımına uygun otobüs alınacak deseydi bizim esnafımız bunu peyderpey bu otobüsleri alır ve uyum süreci tamamlanmış olurdu. Ama ne yapıldı 2012 yılında yasa sıkıştırınca alçak tabanlı üretimi hızlandı. Asansör takalım diyoruz ama üreticilerden TSE belgesi alan yok birde maliyeti 25-30 bin TL. Buradaki amaç esnafı ezmek. Alçak taban vardı da biz mi almadık. Ayrıca Adana’daki birçok esnafımızın 5 ila 10 yıllık otobüs kredi borcu var. Bizim bu girişimlerimizi Ankara’daki yetkililer mantıklı buldular. Biz masaya 5 ya da 10 yıllık bir erteleme talebi ile oturduk ama tahminlerime göre 3 yıllık bir erteleme gelecek. Bizde esnafın alçak tabanlı otobüs alabilmesi için düşük ÖTV ile özendirilmesi gerekiyor. Engelli yasası 3 yıl ertelendiği takdirde Adana’daki otobüsçü esnafı otobüslerini bu yasaya uygun hale getirebilir.” Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 23.06.2012/14:20