ESHOT’a 300 yeni otobüs geliyor

ESHOT’a 300 yeni otobüs geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, filo yaşının gençleştirilmesi ve seferdeki otobüs sayısının artırılması için yaptığı çalışmaları sürdürüyor.

İzmir’in ulaşımda vazgeçilmezi olan BMC’nin daha önceden yapılan 100 araçlık otobüs alım ihalesini teslim edememesi üzerine İzmir’deki otobüs alım ihalelerindeki pasta bölünerek BMC’nin kalesine diğer otobüs markaları girmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tamamı klimalı ve engelli binişine uygun 300 yeni solo otobüs için protokol imzaladı. BMC ihalesi sonucunda teslim edilemeyen 100 araçla birlikte toplam 300 araç, Temsa’dan alınarak Şubat ayından itibaren teslim edilmeye başlanacak ve yeni araçlarla birlikte, ESHOT’ta klimasız otobüs kalmayacak. ESHOT’un filosuna dahil edeceği 300 solo otobüs için hazırlanan protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretici firma Temsa’nın CEO’su Tamer Ünlü ve ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törenle imzalandı.


Filo yaş ortalaması 5’e düşecek
Göreve geldiği günlerde klimalı otobüs olmadığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmasında, alımı yapılan yeni araçlarla birlikte İzmirlilere alçak taban, Klima, rahat ve konfor sunduklarını söyledi. Otobüs filolarındaki araçların yaş ortalamasını yapılan alımla birlikte 5’e indirdiklerini özellikle vurgulayan Kocaoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İlk önce Üniversiade 2005 Oyunları için bazı otobüslerimize klima taktırdık. Klima ile tanışmamız böyle oldu. Ardından metroya da klima geldi. Alçak tabanlı otobüsümüz yoktu. Şimdi sayıları arttı. Şu anda imzasını attığımız ve teslim alma sürecine girdiğimiz alçak tabanlı otobüslerimizle birlikte sayı 1.172 olacak. Sefere çıkan otobüslerin yüzde 80- 85’i alçak tabanlı ve klimalı. Elimizde halen eski otobüsler var. Bunları süreç içinde yenileyeceğiz. Göreve geldiğimizde 1 milyon 100-200 bin yolcu taşıyorduk; şimdi ise günlük 1,5 milyon yolcu taşıyoruz. Otobüs filomuzu da 1500’e çıkarttık. Filomuzun yüzde 75’ini yenileriyle değiştirdik. Bu son gelen otobüsler ile birlikte İzmir’deki ortalama otobüs yaşı 5’e düşecek” dedi.


Temsa’nın hedefinde 2013 yılı için bin 350 otobüs üretimi var
Törende konuşan Temsa CEO’su Tamer Ünlü ise 2013 yılında toplam 1.350 otobüs üretimi planladıklarını ve Avrupa’nın en büyük otobüs fabrikası olmaya aday olduklarını söyledi. İzmir için üretecekleri Avenue modelinin çok beğenildiğine dikkat çeken Ünlü, “O kadar beğenildi ve o kadar sattı ki, şu anda tüm belediyelere veriyoruz. Belediyeler ‘sizinkiler daha az yakıyor’ diyor. Vatandaşlar otobüs duraklarında sabırla Avenue’nin gelmesini beklediklerin söylüyor. Bu yalan olamaz” dedi. Euro 5 standartlarında çevreye duyarlı motor, engelli binişine elverişli, alçak tabanlı ve basamaksız içyapı, klimalı, otomatik şanzımanlı Temsa otobüsler İzmirlilere rahat ve konforlu bir hizmet sunacak. Temsa Global A.Ş.’den alınan otobüslerin ilk partisi 2013 Şubat ayında teslim edilecek. Yaklaşık 33 milyon Euro maliyeti olan ve Ağustos 2013 ayı sonuna kadar hizmet vermesi planlanan otobüslerle birlikte İzmir’deki ortalama otobüs yaş sınırı 5’e düşecek. www.tasimacilar.com.tr 28.12.2012 / 14:27