“Esnaf örgütlü bir yapıyla haklarını savunmalı

“Esnaf örgütlü bir yapıyla haklarını savunmalı

İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkan Vekili İhsan Temel, yapılan genel kurul ve gündeme dair sorularımızı yanıtladı.

Pazartesi günü yapılan İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Genel Kurulunda karşı liste oluşmadı. Genel Kurulda yapılan seçimlerinde yine Cemil Ok başkan seçildi.
Yapılan genel kurulun, verimli ve güzel geçtiğini ifade eden Başkan Vekili İhsan Temel, “Kurulda, genel sorunlarımızı tartışma fırsatı bulduk. Geçtiğimiz döneme ve gelecek döneme ait yaptıklarımız ve yapacaklarımızı anlattık. Esnafımızın bireysellikten kurumsallığa geçmesi gerektiğini, hizmet çeşitliliğini verebilecek kurumsal yapılara dönüşmesi gerektiğini anlattık. Onlarda aynı düşünceleri dile getirdi.” Dedi.

“Antalyalı kamyoncuları UKOME ile görüştüreceğiz.”

Geçtiğimiz hafta, Antalyalı kamyoncular, FSM Köprüsü’nde uygulanan saat sınırlaması nedeniyle eylem yapmıştı. 4 gün süren eylem sonunda Antalyalı kamyoncular, isteklerini dile getirmişti. Antalyalı kamyoncuların, kendileriyle görüştüklerin 07 Şubat Cuma günü; İstanbul UKOME İle bir toplantı tarihi aldıklarını ve UKOME ile görüşeceklerini belirten İhsan Temel, Antalya kamyoncuların taleplerinin yapılamayacak şeyler olmadığını söyledi.

“Yasak yalnızca sebze getiren araçlar için daraltılsın.”

Antalyalı kamyoncuların, FSM Köprüsünde uygulanan geçiş yasaklarının daraltılıp daha geç bir saate çekilmesini istediklerini söyleyen Temel şunları ekledi: “Antalyalı arkadaşlarımız, 16.00-22.00 arasında ki geçiş yasağının 17.00-20.00’ye çekilmesini istiyor. Bu istekte, yalnızca sebze getiren araçlar için yasak süresinin daralmasını istiyorlar. Nedeni ise; taşıdıkları malların beklemeye müsait olmayan mallar olmasından dolayı belli bir sürede hale girmek zorundalar. Bu sıkıntıların giderilmesini istiyorlar. Bizde bu taleplerinde kendilerini haklı görüyoruz.”

“Esnaf odaları revize edilmeli.”

Esnaf odalarının, revize edilmesi gerektiğinin altını çizen Temel, İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası’nın güçlü olduğunu ancak bu gücün aynı zamanda örgütlenmiş bir yapıyla pekiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Temel konuşmasının devamında; “Anayasada yazan esnaf odalarının görevleri maddesinin, tamamının düzgün bir şekilde yapılamadığı ortadadır. Esnaf odalarının, bu yüzden kendilerine biraz çeki düzen vermeleri gerekiyor. Esnaf odası yöneticilerinin de, yerinde oturarak; hiçbir şey yapmadan para kazanan adam, pozisyonunda çıkması gerekiyor.” Dedi.

“Lojistik köyün kurulması zor.”

Lojistik köyün kurulmasının çok zor olduğunu söyleyen Temel, bu projeyi Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a sunduklarını, Binali Yıldırım’ın da bu projeyi bakanlığın çalışma programının içine koyduğunu sözlerine ekledi. Konuya ek olarak Temel şunları söyledi. “Bugün Türkiye’de 6 bölgede bu lojistik köylerin yapımına başlandı. Ancak bizim bahsettiğimiz lojistik köy projesi bu kadar geniş çaplı bir lojistik köyü değil, araçların konuşlanacağı, malın konuşlanacağı, birleşim ve dağılımın yapılacağı ve insanların konuşlanma alanında; her türlü sosyal ihtiyaçlarını gerçekleştirebileceği olanakların olduğu, bir köy olarak kurulmasını düşünüyoruz.

Günümüzde yüksek tonajlı araçların şehir içi trafiğine girmesi mümkün değil. Girmemeli de aynı zamanda. Bu araçlar toplanma bölgelerinde toplanacak, oradan daha küçük araçlara yüklenerek nokta taşımacılığı yapacak. Bu trafiği de rahatlatmak adına çok daha iyi bir çözümdür.”

“Bizim bu projeyi tek başımıza yapmak gibi bir durumumuz yok.”

Bu projeyi tek başına yapamacayaklarını ifade eden Temel: “ Bizim bunu tek başımıza yapabilecek gibi bir durumumuz yok. Bu nedenle biz İstanbul şehri için düşündüğümüz bu projenin Belediye tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bu geniş kapsamlı bir projedir. Çok iyi bir konumlanması olması gerekiyor bu kurulacak lojistik köyün, şehrin gelecek 10 yıl için nereye doğru genişlediği, yapılacak projeler, oluşturulabilecek entegrasyonlar, araçların dağıtım maliyetleri gibi durumların iyice araştırılması gerekiyor.” Dedi.

“Esnafın örgütlü bir şekilde tek bir ağızdan hakkını savunması gerekiyor.”

Akaryakıt fiyatlarının, karayolu taşımacılının büyük bir sorunu olduğunu dile getiren Temel; Türkiye’nin dünyanın en pahallı akaryakıtını kullandığını ve bunun büyük bir sorun olduğunu söyledi. Havayolu taşımacılığında, denizyolu taşımacılığında vergisiz akaryakıt veriliyor; ancak karayolu taşımacılığında böyle bir durum söz konusu değil. Buna bağlı olarak karayolu taşımacılarının da vergisiz akaryakıt kullanması gerektiğini savunan Temel; Devletin, bunun için hiçbir girişimde bulunmadığını. Bunun nedeni ise karayolu taşımacılığı yapan esnafın bizzat kendisi olduğunu belirtti. Temel son olarak şunları söyledi: “Sektörü o kadar bireyselleşti ki, örgütlü bir sistem yok. Herkes kendini kurtarmayı düşünüyor. Ancak hep birlikte örgütlü bir şekilde hak aranırsa devletimizde gayet bizi ciddiye alır. Bu sorunun ortadan kalkması için; tüm esnafın tek bir ağızdan haklarını savunmaları gerekir.

 

ihsan-temel.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.