FIATA toplantısında Türkiye’deki özet beyan sistemi değerlendirildi

FIATA toplantısında Türkiye’deki özet beyan sistemi değerlendirildi

FIATA Denizyolu Çalışma Grubu toplantısı Basel’de gerçekleştirildi.

Türkiye’yi temsilen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin’in de katıldığı toplantı; FIATA Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Robert Keen’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Toplantının satır başları
Kahire’de gerçekleştirilen bir önceki toplantının karar tutanaklarının imzalanmasıyla devam eden toplantıda kısaca; Terörizme Karşı Gümrük-Ticaret İşbirliği ve küresel güvenlik girişimlerinin karşılıklı tanınması, konteynerlerin % 100 görüntülü tarayıcı kontrolünden geçirilmesi durum raporu, Çin ve Türkiye’de uygulanmaya başlanan güvenlik amaçlı ön beyan sistemleri gibi uluslararası taşıma güvenliği konuları görüşüldü.
Türkiye’de uygulanmaya başlanan özet beyan sistemi anlatıldı
Yeni yılın ilk gününden itibaren Türkiye’de uygulanmaya başlanan özet beyan sistemi hakkında FIATA Denizyolu Çalışma Grubu’na bilgi veren Turgut Erkeskin, bu uygulama ile Türkiye Gümrük Bölgesine giren eşyaların risk analizine tabii tutulduğunu, bu uygulamanın yanı sıra transit beyan uygulamasının da başlatıldığını belirtti.
Türkiye gümrük sistemi ve uygulamaları modernleşti
Erkeskin; Avrupa’dan daha ileri bir adımla, Taşıma İşleri Organizatörleri’nin de özet beyan verebilmesine olanak sağlandığını belirtti. Ülkemizin dış ticaretini kolaylaştıracak gümrük uygulamalarının bir bir hayata geçirilmeye başlandığını vurgulayan Erkeskin, Türkiye’nin gümrük sistemi ve uygulamalarının hızla Avrupa Birliği’yle uyumlaştırıldığını ve modern bir yapıya kavuştuğunu ifade etti.
Toplantı, 2012 yılında yapılacak diğer denizyolu çalışma grubu toplantılarının 22 Haziran 2012 tarihinde Antwerp’de ve 8 Ekim 2012 tarihinde Los Angeles’da gerçekleştirilmesine karar verilmesiyle son buldu. www.tasimacilar.com 09.02.2012 / 11:29